Ποιες αλλαγές στις συντάξεις φέρνει η νέα χρονιά

Ποιες αλλαγές στις συντάξεις φέρνει η νέα χρονιά
Μια σειρά από αλλαγές σε κύριες και και επικουρικές συντάξεις έρχινται με το νέο έτος. Πρόκειται για αλλαγές που έχουν κλειδώσει, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως μία σειρά θεμάτων (π.χ. προϋποθέσεις συνταξιοδότησης) είναι ανοιχτά καθώς δεν έχει κλείσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές. 

Η βασική αλλαγή αφορά στον τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων στο Δημόσιο αλλά και στο σύνολο των ασφαλιστικών φορέων (με βάση νόμο του 2010).

Παράλληλα εφαρμόζονται μία σειρά διατάξεων που προβλέπονται σε παλαιότερους νόμους, ενώ θα αλλάξουν τα κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ. Νέο «τοπίο» δημιουργείται και στην επικουρική ασφάλιση, καθώς μπαίνει σε εφαρμογή η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Αναλυτικά οι αλλαγές που φέρνει η νέα χρονιά είναι οι εξής:

A. Τρόπος υπολογισμού της κύριας σύνταξης

Με βάση τον νόμο Λοβέρδου/ Κουτρουμάνη (3863/2010) στις κύριες συντάξεις θα εφαρμοστεί ένα μεικτό σύστημα:

  • Τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2010 θα υπολογιστούν με βάση τον «παλαιό» τρόπο. Για παράδειγμα στο ΙΚΑ θα μετρήσει η καλύτερη πενταετια της τελευταίας δεκαετίας.
  • Τα χρόνια ασφάλισης μετά την 1 η Ιανουαρίου 2011 θα υπολογιστούν με το νέο σύστημα, δηλαδή το άθροισμα της βασικής (360 ευρώ) και της αναλογικής σύνταξης.
  • Τα δύο αυτά ποσά θα προστεθούν και θα προκύψει η τελική σύνταξη.

Πάντα με βάση τον νόμο οι αλλαγές θα ισχύουν μόνο για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1 η Ιανουαρίου 2015. Για περίπου 150.000 ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα (έτη ασφάλισα και όριο ηλικία) αλλά θα βγουν στη σύνταξη τα επόμενα χρόνια παραμένει σε ισχύ ο παλαιός τρόπος υπολογισμού (δηλαδή δεν θα έχουν καμία επίπτωση στη σύνταξη).

B. Ειδική εισφορά αλληλεγγύης

Οριακές αυξήσεις θα έχουν οι συνταξιούχοι -με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ- μετά το «κούρεμα» κατά 30% της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Τα ετήσια οφέλη θα είναι από 39 έως 60 ευρώ για όσους εμφανίζουν εισοδήματα από 13.000 έως και 20.000 ευρώ (το ποσό αυξάνεται ανάλογα με το εισόδημα).

Γ. Μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ποσοστού αναπλήρωσης για τις συντάξει του Δημοσίου και των ειδικών ταμείων (με βάση τον νόμο 3029/02)

Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Η μείωση αυτή αφορά τα χρόνια που συμπληρώνει ο εργαζόμενος μετά την 1η Ιανουαρίου 2008. Δηλαδή για έναν εργαζόμενο που συμπληρώνει τη νέα χρονιά 35 έτη ασφάλισα στο Δημόσιο, τα 27 χρόνια υπολογίζονται με ποσοστό αναπλήρωσα 80% και μόνο τα 8 χρόνια με ποσοστό 72%.
  • Τα χρόνια ασφάλισα που έχουν συμπληρωθεί μέχρι το τέλος του 2007 αλλά και τα έτη ασφάλισα που συμπληρώνονται από το 2008 και μετά υπολογίζονται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές του Οκτωβρίου 2011.
  • Για κανέναν εργαζόμενο δεν προκύπτει χαμηλότερη σύνταξη σε σχέση με εκείνη που θα έπαιρνε στο τέλος του προηγούμενου χρόνου.

Δ. Μείωση κατά 4% του ποσού της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ

Με βάση όσα προβλέπονται στον Ν. 2458/97 όσοι συνταξιοδοτηθούν από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης του Οργανισμού το 2015 θα λάβουν 4% μικρότερη βασική σύνταξη, σε σχέση με εκείνη που λαμβάνουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν το 2014.

Πρόκειται για τη μείωση της βασικής σύνταξης που ξεκίνησε το 2003 και θα ολοκληρωθεί το 2026 με ποσοστό 4% κάθε χρόνο. Εκείνοι επομένου που συνταξιοδοτήθηκαν το 2015 θα λάβουν μειωμένη βασική σύνταξη κατά 52%.

Ωστόσο η βασική σύνταξη του ΟΓΑ αναπληρώνεται από την κύρια σύνταξη για την οποία έχουν καταβληθεί οι σχετικές εισφορές και δεν επέρχεται ουσιαστική μείωση στο τελικό ποσό.

Ε. Αλλαγές στον τρόπο χορήγησης του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους

Είναι ένα από τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά όσο εκκρεμεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα (η οποία έχει ζητήσει την... ενσωμάτωση του επιδόματος στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα).

Σύμφωνα με το σχέδιο τα ελληνικής πλευράς θα αλλάξουν τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ. Με βάση το επικρατέστερο σενάριο θα γίνουν αυστηρότερες οι εισοδηματικές προϋποθέσει, ενώ θα υπολογίζονται και τα έτη ασφάλισα.

Σήμερα ασφαλισμένος με 15 έτη που λαμβάνει τα κατώτατα όρια κύριας και επικουρικής σύνταξης και ΕΚΑΣ, δικαιούται 940 ευρώ. Ωστόσο ασφαλισμένος που έχει 25ετία αλλά δεν παίρνει ΕΚΑΣ δικαιούται 770 ευρώ (κύρια και επικουρική σύνταξη).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ