Δικαίωμα για χαμηλότερες εισφορές άλλα δύο χρόνια έχουν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ

Δικαίωμα για χαμηλότερες εισφορές άλλα δύο χρόνια έχουν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ
Το δικαίωμα να παραμείνουν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία και να πληρώνουν χαμηλότερες εισφορές, για άλλα δύο έτη και συγκεκριμένα έως το τέλος του 2016, προβλέπει η νέα εγκύκλιος της διοίκησης του Οργανισμού.

Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι όσοι έχουν ήδη ασφαλιστεί σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία μπορούν να παραμείνουν σε αυτή για άλλη μία διετία χωρίς κάποια επιπλέον ενέργεια.

Μετά την 31η Δεκεμβρίου του 2014 όσοι επέλεξαν να ασφαλιστούν σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, θα επανέλθουν «αυτοδίκαια στην υποχρεωτική κατηγορία».

Σε ό,τι αφορά ασφαλισμένους που λόγω της διετούς παράτασης που δόθηκε, επιθυμούν να ασκήσουν αυτό το δικαίωμα και να επιλέξουν κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, έως δύο κλάσεις, η διοίκηση του Οργανισμού ενημερώνει ότι μπορούν να το πράξουν, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στο τμήμα του ΟΑΕΕ που ανήκουν. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι να μην έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή, εάν υπάρχουν τέτοιες, τότε να έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση οφειλών.

Πάντως, η διοικητής του ΟΑΕΕ, Γεωργία Κωτίδου, επιμένει ότι η απρόσκοπτη λειτουργία του Ταμείου, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί ακόμα και αν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατέβαλλαν τις εισφορές τους. Χαρακτήρισε όμως, μιλώντας στο ΔΣ του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, θετικό το γεγονός ότι ήδη τέθηκαν σε καθεστώς ρύθμισης, περίπου 237.000.000 ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Με τη νέα ρύθμιση να μετρά λίγο πάνω από ένα μήνα που βρίσκεται σε λειτουργία, εγκρίθηκαν περισσότερες από 20.000 αιτήσεις ένταξης στους όρους της. Εκτιμάται δε, ότι μεγάλος αριθμός οφειλετών θα ενταχθεί στη νέα ρύθμιση έως τα τέλη Μαρτίου, που είναι η καταληκτική ημερομηνία.

Η κα Κωτίδου επανέλαβε τις προτάσεις της, για να αυξηθούν τα έσοδα στον ΟΑΕΕ, που είναι η διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης και η δυνατότητα στοχευμένων ρυθμίσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ