Είσαι νέος και άνεργος; Δες πώς θα εξασφαλίσεις παροχές υγείας

Είσαι νέος και άνεργος; Δες πώς θα εξασφαλίσεις παροχές υγείας
Είσαι άνεργος νέος ηλικίας έως 29 ετών και είσαι εγγεγραμμένος στα μητρώα ανέργων του ΟΕΑΔ; Έχεις την ευκαιρία να αποκτήσεις ιατροφαρμακευτική ασφάλιση στον ΕΟΠΥΥ αρκεί να πληρείς τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Οι άνεργοι νέοι ηλικίας μέχρι και 29 ετών έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στονΕΟΠΥΥαφού υποβάλλουν την αίτησή τουςστα υποκαταστήματα του ΕΟΠΥΥτου τόπου κατοικίας τους.

Οι εν λόγω άνεργοι θα πρέπει κατά την υποβολή της αίτησής τους για υπαγωγή στο πρόγραμμα, να προσκομίσουν βεβαίωση του ΟΑΕΔ ότι είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι για ένα τουλάχιστον δίμηνο πριν την υποβολή της αίτησής τους, εξακολουθούν να είναι άνεργοι και ότι κατέχουν κάρτα ανεργίαςη οποία ανανεώνενται ανά τρίμηνο. Επίσης, θα πρέπει να είναι ανασφάλιστοι, να μη σπουδάζουν και μόλις αναλάβουν εργασία θα πρέπει να το δηλώσουν στο υποκατάστημα του ΕΟΠΥΥτου τόπου κατοικίας τους.

Το βιβλιάριο ασθενείας που χορηγείται ισχύει για ένα εξάμηνο και ανανεώνεται με την προσκόμιση νέας βεβαίωσης από τον ΟΑΕΔ, ότι συνεχίζουν να είναι άνεργοι.

Αναλυτικά, δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι:

(α)δεν έχουν υπερβεί το 29ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνίαυποβολής της αίτησης για υπαγωγή τους στην ασφάλιση του κλάδου ασθενείας σεείδος του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή, δεν έχουν συμπληρώσει το 29ο έτος (π.χ νέος άνεργος, οοποίος έχει γεννηθεί την 3/6/70, συμπληρώνει το 29ο έτος την 3/6/99).

(β)έχουν εγγραφεί ως άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ επί ένα συνεχές δίμηνο,αμέσως προηγούμενα της υποβολής της αίτησης τους για υπαγωγή στην ασφάλισητου ΕΟΠΥΥ, και κατέχουν κάρτα ανεργίας, ανανεούμενη ανά μήνα.

Θα πρέπει, δηλαδή, το δίμηνο ανεργίας να συμπληρώνεται τον αμέσωςπροηγούμενο της υποβολής της αίτησης μήνα (π.χ. νέος που εγγράφηκε ως άνεργοςστον ΟΑΕΔ την 15/11/98 και ανανέωσε την εγγραφή του την 15/12/98, συμπληρώνει,επομένως, το δίμηνο την 15/1/99, πρέπει να υποβάλει αίτηση εντός του μηνόςΦεβρουαρίου (1-28), εκτός αν συνεχίσει να είναι άνεργος , οπότε με νέα βεβαίωση τουΟΑΕΔ θα μπορεί να υποβάλει αίτηση και πέραν του Φεβρουαρίου.

Εξαιρούνται όσοι ασφαλίζονται:

(α)από ίδιο δικαίωμα

(β)ως μέλη οικογένειας ασφαλισμένων, όπως αυτά προσδιορίζονται από τιςδιατάξεις του άρθρου 51 του ν. 1539/85 , και

(γ)όσοι σπουδάζουν σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα τηςΕλλάδας και του εξωτερικού.

Δείτε τα απαραίτητα δικαιολογητικά ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ