Ποιοι κερδίζουν αν βγουν τώρα στη σύνταξη

Ποιοι κερδίζουν αν βγουν τώρα στη σύνταξη
Χρονικό περιθώριο 35 ημερών για την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησης έχουν 15 κατηγορίες ασφαλισμένων. Αφορά κυρίως όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα και η περαιτέρω παραμονή τους στην εργασία δεν πρόκειται να τους προσφέρει σημαντικά οφέλη.

Βασικό κριτήριο είναι το κατά πόσο αποτελεί συμφέρουσα οικονομικά επιλογή η περαιτέρω παραμονή στην εργασία.Παράλληλα αναστάτωση σε μεγάλες ομάδες υποψηφίων συνταξιούχων προκαλούν και οι πιέσεις της τρόικας για νέες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό.

Η "ατζέντα" των εκπροσώπων των δανειστών περιλαμβάνει παρεμβάσεις στις πρόωρες συντάξεις (πριν τα 62 χρόνια), αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης από 15 σε 20 για την ελάχιστη σύνταξη και επιτάχυνση του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

Σύμφωνα με το Εθνος, οι ομάδες ασφαλισμένων που πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο εξόδου στη σύνταξη εντός του έτους είναι οι ακόλουθες:

1. Γυναίκες στο ΙΚΑ με τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης και συμπληρωμένο το 55ο έτος της ηλικίας τους το μέχρι και το 2012.

Αναγκαία προϋπόθεση είναι να έχουν 100 ημέρες ασφάλισης την τελευταία πενταετία. Η εν λόγω κατηγορία ασφαλισμένων γυναικών μπορεί να λάβει μειωμένη σύνταξη.Δυστυχώς με την παραμονή τους στην εργασία δεν κερδίζουν απολύτως τίποτε καθώς η μείωση υπολογίζεται από το 67ο έτος.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οποιαδήποτε στιγμή αποχώρησης -και μέχρι το 62ο έτος- να έχουν ποινή στη σύνταξη 30%.

2. Ανδρες στον ΟΑΕΕ με συμπληρωμένη 35ετία μέχρι το τέλος του 2012 και σήμερα συμπληρωμένο το 60ο έτος της ηλικίας.

Συμφέρει για αυτούς η άμεση έξοδος καθώς η σχέση μεταξύ εισφορών και προσαύξησης της σύνταξης έχει καταβαραθρωθεί μετά τις τελευταίες μειώσεις.

3. Γυναίκες στο ΙΚΑ με 4.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων 3.600 στα βαρέα.

Μπορούν να λάβουν σύνταξη πλήρη με τη συμπλήρωση του 55ου έως και 57ου έτους της ηλικίας τους ανάλογα με το έτος θεμελίωσης.Στην πληθώρα των περιπτώσεων συμφέρει η άμεση συνταξιοδότηση, για να μην επηρεαστούν και από τυχόν αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για συνταξιοδότηση από τα 15 στα 20 έτη.

4. Ανδρες στο ΙΚΑ με 4.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων 3.600 στα βαρέα.

Μπορούν να λάβουν σύνταξη πλήρη με τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας τους.Συμφέρει άμεσα να συνταξιοδοτηθούν καθώς η προσαύξηση από την παραμονή δεν είναι μεγάλη ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος της αύξησης του απαιτούμενου χρόνου.

5. Ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ με θεμελιωμένο δικαίωμα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012 που είναι άνω των 55 ετών.

Σε άμεση συνταξιοδότηση -και αν είναι εφικτό συνέχιση της απασχόλησης- συμφέρει να προχωρήσουν μεγάλες ομάδες (π.χ. με 35ετία, με το καθεστώς των 10.000 ημερών).Για τους εν λόγω εργαζόμενους η παραμονή στην εργασία χωρίς να υποβάλουν αίτημα συνταξιοδότησης θα τους προσφέρει μια μικρή προσαύξηση.

Η δυνατότητα να εργάζονται και να αναμένουν να λάβουν αναδρομικά συντάξεις τους εξασφαλίζει ένα πολύ καλό ποσόν που μπορεί να είναι από 770 μέχρι και άνω των 1.200 ευρώ μηνιαίως με την έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης. Ετσι ο ασφαλισμένος βγαίνει διπλά κερδισμένος καθώς και δεν περιμένει μέχρι να εκδοθεί η σύνταξή του και λαμβάνει ένα καλό ποσό στο τέλος με την έκδοση της απόφασης ως αναδρομικά επιπλέον του μισθού που ελάμβανε.Για παράδειγμα ασφαλισμένος στο ΙΚΑ έχει συμπληρώσει το 58ο έτος της ηλικίας του και 10.800 ημέρες ασφάλισης (έχει θεμελιώσει δικαίωμα το 2011).

Ο εν λόγω ασφαλισμένος εάν αιτηθεί συνταξιοδότησης και συνεχίσει να εργάζεται, θα λάβει πέραν του μισθού του και άνω των 800 ευρώ ανά μήνα αναδρομικές συντάξεις.Την ίδια στιγμή αν παραμείνει εργαζόμενος χωρίς να υποβάλει αίτημα για σύνταξη, θα λάβει προσαύξηση για 300 ένσημα σε ένα έτος περίπου 55 έως 65 ευρώ. Είναι προφανές ότι συμφέρει άμεσα να υποβάλει αίτηση για σύνταξη και στο ενδιάμεσο να συνεχίσει να εργάζεται.

6. Μητέρες στο ΙΚΑ και στα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ-τράπεζες) που μέχρι και το 2012 είχαν ταυτόχρονα ανηλικότητα τέκνου και 5.500 ημέρες ασφάλισης.

Σήμερα δικαιούνται μειωμένη σύνταξη.Στην περίπτωσή τους το δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη δεν είναι θεμελιωμένο αλλά απλά κατοχυρωμένο. Λαμβάνοντας υπόψη τις πιέσεις ώστε στον νέο τρόπο υπολογισμού να ενταχθούν τα κατοχυρωμένα αλλά μη θεμελιωμένα δικαιώματα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα εξόδου.

7. Μητέρες ανηλίκων στο ΙΚΑ που κάποια στιγμή μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012 είχαν θεμελιώσει δικαίωμα και έχουν χαμηλές αποδοχές κατά τον εργασιακό τους βίο.

Εφόσον είναι κάτω των 55 ετών μπορούν να πάρουν μειωμένη σύνταξη.Αυτή είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή καθώς η σύνταξή τους θα υπολογιστεί με τις διατάξεις των κατωτάτων ορίων. Πρακτικά το ποσό που θα λάβουν θα είναι αντίστοιχο με το πόσο που θα έπαιρναν με την πλήρη σύνταξη.

Για παράδειγμα ασφαλισμένη με 6.100 ημέρες ασφάλισης θεμελίωσε δικαίωμα το 2010 και είναι σήμερα 50 ετών χωρίς δουλειά. Με τη σύνταξή της να υπολογίζεται με το κατώτατο όριο του ΙΚΑ θα λάβει 518 ευρώ (κύρια σύνταξη).

Στην περίπτωση που αναμείνει και αιτηθεί τη συνταξιοδότηση στα 55, τότε το ποσό θα είναι πάλι 518 ευρώ περίπου. Για την εν λόγω κατηγορία επομένως άμεσα συμφέρει η προσφυγή στη σύνταξη.

Γονείς, μητέρες ανηλίκων και τρίτεκνοι στο Δημόσιο

1. Τρίτεκνοι στο Δημόσιο με τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης μέχρι το 2012.

Θεμελίωσαν δικαίωμα και μπορούν να αποχωρήσουν ακόμα και πριν τα 55 ανάλογα με το έτος που "έπιασαν" την 20ετία. Οι εν λόγω ασφαλισμένοι μπορούν να εξαγοράσουν μέχρι 9 πλασματικά έτη για προσαύξηση της σύνταξής τους. Η παραμονή στην εργασία δεν θα τους προσφέρει κάτι περισσότερο από προσαύξηση 28 - 29 ευρώ για κάθε έτος που συνεχίζουν να δουλεύουν. Επομένως είναι εξαιρετικά συμφέρουσα επιλογή να αποχωρήσουν άμεσα εξαγοράζοντας το maximum των πλασματικών ώστε να επιτύχουν και τη μέγιστη δυνατή προσαύξηση. Η απόσβεση γίνεται σε 4 περίπου έτη.

2. Ανδρες γονείς ανηλίκων στο Δημόσιο με τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης το 2011 και το 2012.

Το δικαίωμα κλειδώνει με τα έτη ασφάλισης σε συνδυασμό με την ύπαρξη ανηλίκου τέκνου και η έξοδος γίνεται με το κατά περίπτωση όριο. Οι εν λόγω ασφαλισμένοι μπορούν να εξαγοράσουν μέχρι 5 πλασματικά έτη από τις σπουδές ή άλλες κατηγορίες για προσαύξηση της σύνταξής τους. Για τις περιπτώσεις που φτάνουν άνω των 31 με 32 έτη ασφάλισης με την εξαγορά, η παραμονή στην εργασία δεν θα τους προσφέρει κάτι περισσότερο από μία προσαύξηση 31 με 32 ευρώ το έτος. Επομένως η συμφέρουσα επιλογή είναι η αποχώρηση.

Προσοχή με τα πλασματικά, καθώς δεν πρέπει να συμπληρωθεί 25ετία πριν το 2010. Σε αυτή την περίπτωση χάνουν το ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης των γονέων ανηλίκων.

3. Μητέρες ανηλίκων στο Δημόσιο με θεμελίωση τη διετία 2011-2012.

Το δικαίωμα κλειδώνει με 25ετία και ταυτόχρονη ύπαρξη ανηλίκου τέκνου και η έξοδος γίνεται με το κατά περίπτωση όριο.Και σε αυτή την περίπτωση συμφέρει η αναγνώριση πλασματικών. Σε περίπτωση που ξεπεράσουν τα 31 έτη ασφάλισης δεν συμφέρει οικονομικά η παραμονή στην εργασία (καθώς η προσαύξηση για κάθε επιπλέον έτος δουλειάς είναι 32 ευρώ).

Μητέρες ανηλίκων στο Δημόσιο με θεμελιωμένο δικαίωμα το 2010 και συμπληρωμένο το 50ό έτος της ηλικίας τους εφόσον έχουν άνω των 30 ετών πραγματικής ασφάλισης συμφέρει οικονομικά να αποχωρήσουν.

Δεύτερη απασχόληση, 15ετία και άνδρες με θεμελιωμένο δικαίωμα

1. Ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων με θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης και δεύτερη απασχόληση.

Μετά τις τελευταίες αλλαγές στη δυνατότητα απασχόλησης συνταξιούχων είναι σαφές ότι όλοι όσοι έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν και να λαμβάνουν και τη σύνταξή τους μπορούν πλέον να το κάνουν χωρίς κάποια ιδιαίτερη επιβάρυνση στη λήψη της σύνταξης.

2. Ασφαλισμένοι σε όλα τα ταμεία που έχουν 4.500 ημέρες ασφάλισης (15ετία) και το κατά περίπτωση όριο.

Με δεδομένες τις πιέσεις για αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης, πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνταξιοδότησης.

3. Aσφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ (ΤΣΑΥ, Ταμείο Νομικών, ΤΣΜΕΔΕ) με θεμελιωμένο δικαίωμα και δικαίωμα σε δεύτερη σύνταξη.

Οσοι έχουν ήδη συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για θεμελίωση δικαιώματος και έχουν δικαίωμα σε δεύτερη κύρια σύνταξη από το Δημόσιο καλό είναι να εξετάσουν το ενδεχόμενο της εξόδου. Αυτό επειδή δεν πρέπει να αποκλείεται να ανοίξει η συζήτηση για νέους περιορισμούς στους διπλοσυνταξιούχους από το 2015.

4. Ανδρες στο Δημόσιο με θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα και συμπληρωμένη 35ετία αλλά και το 58ο έτος της ηλικίας τους.

Οσοι έχουν ήδη συμπληρώσει την 35ετία στο Δημόσιο αλλά και το 58ο έτος τους θα πρέπει άμεσα να αποχωρήσουν προς τη συνταξιοδότηση καθώς δεν ωφελεί σε καμιά περίπτωση η παραμονή στην εργασία, ενώ θα κινδυνεύουν να χάσουν κιόλας από τον νέο συντελεστή βιωσιμότητας στο εφάπαξ.

5. Ανδρες στα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών με θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα και συμπληρωμένη 35ετία.

Οσοι έχουν ήδη συμπληρώσει την 35ετία ασφαλισμένοι στις ΔΕΚΟ-Τράπεζες, θα πρέπει άμεσα να αποχωρήσουν προς τη συνταξιοδότηση υπό τον φόβο αλλαγής στα μισθολόγια, καθώς ο υπολογισμός της σύνταξης γίνεται με τον τελευταίο μισθό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ