Ο άγνωστος πόλεμος: Εργαζόμενοι εναντίον συνταξιούχων για... 230 εκατ. ευρώ

Ο άγνωστος πόλεμος: Εργαζόμενοι εναντίον συνταξιούχων για... 230 εκατ. ευρώ
Στις 7 Αυγούστου θα συζητηθούν στο Πρωτοδικείο της Αθήνας τα ασφαλιστικά μέτρα του επικουρικού ταμείου τραπεζοϋπαλλήλων ΤΑΠΙΛΤΑΤ και των Συλλόγων εργαζομένων, με τα οποία ζητείται να ανακληθεί η απόφαση που δικαίωσε τους συνταξιούχους και έδωσε το «πράσινο φως» για υπερδιπλασιασμό των επικουρικών τους συντάξεων.

Της Έφης Καραγεώργου.

Σε περίπτωση που οι συνταξιούχοι εμμείνουν στην απόφαση τους, τότε η διάλυση του Ταμείου είναι μονόδρομος, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων τηςAlpha Bankκ. Τάσος Γκιάτης.

Σήμερα τα περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΠΙΛΤΑΤ ανέρχονται στο ύψος των 230 εκατ ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ ευρώ είναι τοποθετημένα σε ομόλογα και μετοχές, και τα 130εκατ ευρώ σε καταθέσεις.

Αν λοιπόν το Ταμείο οδηγηθεί σε διάλυση, τότε από τα 230 εκατ ευρώ τα 176 εκατ ευρώ θα πάνε στους νυν εργαζόμενους και τους νέους συνταξιούχους (σε συνταξιούχους δηλαδή που βγήκαν τώρα σε σύνταξη και ενώ κατέβαλλαν εισφορές επί 30 και πλέον έτη δεν θα προλάβουν να πάρουν επικουρική σύνταξη).

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το 2010, και ύστερα από αίτημα του Συλλόγου υπαλλήλων της Εθνοκάρτας το ΤΑΠΙΛΤΑΤ είχε εκπονήσει αναλογιστική μελέτη διάλυσης, από την οποία προκύπτουν και τα ποσά που προαναφέραμε.

Σύμφωνα με το Σύλλογο Εργαζομένων τηςAlpha Bankτα 176 εκατ ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου (όπως προβλέπει ο δεύτερος πυλώνας ασφάλισης) το οποίο θα λειτουργεί με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και όχι το αναδιανεμητικό.

Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε συνταξιούχος θα λάβει επικούρηση που θα αντιστοιχεί στις εισφορές του (ενώ τώρα που βασίζεται στο αναδιανεμητικό παίρνουν όλοι τα ίδια ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας και όχι τις εισφορές).

«Το Ταμείο ήταν προβληματικό εξ αρχής» αναφέρουν στοFPRESSεκπρόσωποι των εργαζομένων και σημειώνουν πως ιδρύθηκε το 1977, από συνδικαλιστές που «πλήρωσαν εισφορές 3 ετών και κέρδισαν σύνταξη δεκαετιών...». Αναφέρουν μάλιστα πως πρώην συνδικαλιστές, ήταν αυτοί που προσέφυγαν στα δικαστήρια και πέτυχαν απόφαση που υπερδιπλασιάζει την επικουρική τους σύνταξη από τα 390 ευρώ σχεδόν στα 900 ευρώ.

Και δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν το ΤΑΠΙΛΤΑΤ «αεροπλανάκι των συνδικαλιστών», αφού όπως λένε, είναι ένα κλειστό ταμείο, στο οποίο δεν μπάινουν νέα μέλη και λειτουργεί σαν αεροπλανάκι, οι τελευταίοι θα πληρώσουν εισφορές και δεν θα πάρουν ούτε σεντ....

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ