Πώς να αποφύγετε τις κατασχέσεις για χρέη προς τα Ταμεία

Πώς να αποφύγετε τις κατασχέσεις για χρέη προς τα Ταμεία
Μία σιωπηρή ρύθμιση η οποία θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες οφειλέτες προς τα ασφαλιστικά Ταμεία έχει τεθεί σε εφαρμογή, χωρίς να ανακοινώνεται επίσημα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός εργασίας Γ. Βρούτσης


Συγκεκριμένα, επαγγελματίες οι οποίοι έχουν συσσωρευμένα χρέη προς τα Ταμεία και κινδυνεύουν με κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων, μπορούν να τις αποφύγουν αν οικοδομήσουν ένα προφίλ «καλού οφειλέτη». Ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι να καταβάλουν κάθε μήνα ένα ποσό έναντι των οφειλών τους έστω και αν αυτό το ποσό είναι μικρότερο της δόσης που έχει διακανονιστεί. «Αν κάποιος έχει μηνιαία δόση 250 ή 300 ευρώ και δίνει 100 ή 80 -δεν μιλάμε να δίνει πέντε ευρώ- δείχνοντας ότι προσπαθεί να ανταποκρίνεται όσο μπορεί, τότε οι κατασχέσεις θα "παγώνουν"» σημείωνε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Εργασίας διευκρινίζοντας όμως ότι ασφαλιστική ενημερότητα δεν θα παρέχεται. «Κατασχέσεις δεν θα γίνονται, αλλά ενημερότητα δεν μπορεί να δίνεται διότι ο οφειλέτης δεν θα είναι τυπικά εντάξει με τις υποχρεώσεις του. Η αναστολή της κατάσχεσης είναι από μόνη της σημαντική ανακούφιση και απαλλαγή από μεγάλο άγχος» συμπλήρωνε το εν λόγω στέλεχος.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο σημαντικό το οποίο αποτελεί κίνητρο για την οικοδόμηση προφίλ «καλού οφειλέτη». Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι προσπαθούν να ανταποκρίνονται όσο μπορούν στις οφειλές τους, ενδέχεται, έστω και αν δεν θα είναι ασφαλιστικοί ενήμεροι, να πριμοδοτηθούν για τη συμπερίληψή τους σε μία μελλοντική ρύθμιση για τα χρέη προς τα Ταμεία, για την οποία επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας να καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα.

Το «πάγωμα» των κατασχέσεων πάντως αποτελεί μείζονα εξέλιξη διότι 90 χιλιάδες (!) κατασχετήρια που ήδη έχουν σταλεί από τον ΟΑΕΔ στο ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) δεν πρόκειται να εκτελεστούν για όσους εξυπηρετούν τουλάχιστον εν μέρει τις οφειλές τους.
Ένα αξιοσημείωτο στοιχείο πάντως, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, είναι ότι από τα ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών προς τον ΟΑΕΔ του 70% έχει πριν από το 2009, δηλαδή πριν από την κρίση. Αυτό, όπως υποστηρίζεται από δημιουργηθεί κυβερνητικούς κύκλους, καταδεικνύει ότι ένα μεγάλο μέρος των οφειλών σωρεύθηκε από έναν συνδυασμό εισφοροδιαφυγής και αδιαφορίας – πλημμελούς λειτουργίας του κράτους. Τώρα όμως, λόγω ύφεσης, υπερφορολόγησης και κάθετης πτώσης του τζίρου, η αδυναμία απόδοσης των εισφορών για ένα μεγάλο αριθμό επαγγελματιών είναι πραγματική όπως και το πρόβλημα για τα Ταμεία.

Το θέμα της αύξησης των δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα. Η κυβέρνηση θα επιθυμούσε να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων σε 100 (απίθανο να το δεχθεί η τρόικα) ή τουλάχιστον σε 72 αλλά μένει να διαπιστωθεί αν θα βρεθεί συμβιβασμός με τους δανειστές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας και συγκεκριμένα ο αρμόδιος για το ασφαλιστικό, ο Γκεβόστ, δεν είναι κατ' αρχήν αρνητικός στην προοπτική μίας ρύθμισης που θα συμπεριλαμβάνει αύξηση του αριθμού των δόσεων διότι, όπως λένε συνομιλητές του, κατανοεί το πρόβλημα, ότι η υφιστάμενη ρύθμιση δεν αρκεί. Ωστόσο το ζήτημα θα εξεταστεί από το φθινόπωρο, στο πλαίσιο των συνολικότερων ρυθμίσεων που θα εξεταστούν για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Τι είπε ο Βρούτσης

"Μόλις την Πέμπτη που πέρασε, μεταφέρθηκαν 92.992 σημειώματα ληξιπροθέσμων από 5.000 ευρώ και πάνω από τον ΟΑΕΕ στο ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών). Το ΚΕΑΟ θα κάνει από εδώ και πέρα τη δουλειά του όπως για όλα τα ταμεία. Η έκκληση και η γνωστοποίηση που κάνω είναι ότι δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει σ΄ αυτόν τον κόσμο να πάει να δώσει ο,τι μπορεί στο ΚΕΑΟ.

Το επαναλαμβάνω ότι αυτό το ποσό το οποίο θα καταβάλλει θα μπει σε μία λογική αξιολόγησης του ατομικού του προφίλ με αυτό σημαίνει, δεν θέλω πω τίποτα παραπάνω. Ο νοών νοείτω. Οι 92.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ μπορούν να πηγαίνουν στο ΚΕΑΟ να πληρώνουν αυτό που μπορούν και αυτό και όχι μόνο αλλά όλων των ταμείων και του ΟΓΑ και του ΙΚΑ. Εδώ λοιπόν, θα φανεί από τη Δευτέρα το πόσοι πραγματικά ενδιαφέρονται και θέλουν είναι συνεπείς και πόσοι πραηματικά το χρησιμοποιούν ως επιχείρημα την κρίση.

Ο υπουργός διευκρίνισε πως η κίνηση αυτή ισχύει για όσους χρωστούν πάνω από 5000 ευρώ και πάνω, για μικρότερα ποσά ισχύουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ