Βόμβα: 1 δισεκατομμύριο ευρώ το κενό στο ασφαλιστικό. Ποιοι θα την πληρώσουν

Βόμβα: 1 δισεκατομμύριο ευρώ το κενό στο ασφαλιστικό. Ποιοι θα την πληρώσουν
Σε μπαράζ θετικών ειδήσεων θα επιδοθεί τον ενάμιση μήνα, που μεσολαβεί έως τις εκλογές, το οικονομικό επιτελείο,

αν και η δημοσιοποίηση των επικαιροποιημένων κειμένων του Μνημονίου ενδέχεται να σκιάσει την εορταστική ατμόσφαιρα, τουλάχιστον για όσους ανατρέξουν στα επίμαχα κεφάλαια που αφορούν στη βιωσιμότητα των Ασφαλιστικών Ταμείων. Επί του παρόντος τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και το υπουργείο Εργασίας τηρούν σιγή ιχθύος, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος ανησυχίας, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις η «τρύπα» που άνοιξε από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και από τη βεβιασμένη κατάργηση δεκάδων Φόρων Υπέρ Τρίτων, αγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση γνωρίζει ότι επικοινωνιακά τουλάχιστον -αν δεν προκύψουν κι άλλες εκπλήξεις τύπου «Μπαλτάκου»- δείχνει να έχει πλεονέκτημα, αφού οι αριθμοί για πρώτη φορά μετά από χρόνια δείχνουν να είναι «σύμμαχοι».

Στο υπουργείο Οικονομικών, αμέσως μετά από την υπογραφή της συμφωνίας με τη Τρόικα, υπάρχει «οργασμός» κινητικότητας και στο πεδίο των εσόδων και στο πεδίο των δαπανών, έτσι ώστε τα δημοσιονομικά αποτελέσματα έως τις εκλογές να είναι αντιστρόφως ανάλογα από του περσινού πρώτου εξαμήνου. Ήδη για το πρώτο δίμηνο, ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας έχει να λέει ότι το ΓΛΚ κατάφερε να διπλασιάσει το πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με πέρσι, ανεβάζοντας τον πήχη στα περίπου 3,5 δισ. ευρώ, ενώ ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης μπορεί να λέει ότι η εισπραξιμότητα επί φόρων και οφειλών διατηρείται στα υψηλά επίπεδα των τελευταίων μηνών του 2013. Ο αντίλογος στον πρώτο είναι ότι δεν μπορούν να αγνοηθούν τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς ιδιώτες που «γεννάνε» ο ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία, ενώ ο δεύτερος καλείται να βρει αντίδοτο ταχέως στο «φούσκωμα» των νέων οφειλών και στις αποκλίσεις στους έμμεσους φόρους (κυρίως στα καύσιμα), έτσι ώστε να μην κυνηγάει στο δεύτερο εξάμηνο τους στόχους.

Ακόμα κι έτσι, αυτά τα προβλήματα δεν φαίνεται να απασχολούν ιδιαιτέρως το οικονομικό επιτελείο, καθώς η στρατηγική που εφαρμόζεται είναι αυτή της ανάδειξης των πρώτων θετικών ενδείξεων. Μετά από προεργασία μηνών και αφού προηγήθηκε η απαραίτητη συνεννόηση με την Τρόικα, ο υφυπ. Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης προωθεί το νέο σύστημα πληρωμών - συμψηφισμών ΦΠΑ, που εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει ανάσες ρευστότητας στη βραχυκυκλωμένη αγορά, μέτρο που σε συνδυασμό με τα «πακέτα» που ανακοινώνει ο Κ. Χατζηδάκης μέσω του ΕΣΠΑ, δίνουν την εικόνα ότι «κάτι αρχίζει να κινείται». Στην ίδια λογική κινείται και το αποκαλούμενο κοινωνικό μέρισμα των 525 εκατ. ευρώ, που θα καταλήξει στους λογαριασμούς ενός εκατομμυρίου δικαιούχων περίπου μια εβδομάδα πριν από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η αιχμή του δόρατος δεν μπορεί να είναι άλλη από την πρώτη έκδοση ομολόγου μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια, κίνηση που μπορεί από το οικονομικό επιτελείο να ερμηνεύεται (και) με καθαρά τεχνοκρατικούς όρους (καμπύλη Χρέους), ωστόσο πολιτικά συνδέεται με την αρχή τουλάχιστον της οριστικής εξόδου από τη κρίση, κάτι που φαίνεται να «ευλογούν» για τους δικούς τους λόγους και οι ξένοι εμπνευστές των δύο Μνημονίων. Απώτερος στόχος του Μεγάρου Μαξίμου παραμένει η έστω πολιτική δέσμευση για την περαιτέρω μείωση του Χρέους, στο Eurogroup του Μαΐου.

«ΒΟΜΒΑ».

Όσο κι αν ουδείς εμφανίζεται πρόθυμος να συζητήσει ειδικά τώρα ένα τόσο «καυτό» θέμα, όπως η βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού, η αλήθεια είναι ότι με τη δημοσιοποίηση των επικαιροποιημένων κειμένων του Μνημονίου ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για έναν νέο γύρο σκληρών διαπραγματεύσεων, την κατάληξη των οποίων δεν μπορεί να προδικάσει κανείς. Όπως επισημαίνουν στελέχη με μεγάλη εμπειρία στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης αλλά και στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, «όλα ξεκινάνε από το γεγονός πως υπάρχει υποχρέωση νέων αναλογιστικών μελετών κάθε δύο χρόνια». Αν αναλογιστεί κανείς ότι η διετία αυτή «τρέχει» από το 2011, είναι προφανές γιατί στην επικαιροποίηση του Μνημονίου υπάρχει ρητή πρόβλεψη για ολοκλήρωση αυτών των μελετών έως το Φθινόπωρο και τη λήψη των όποιων διορθωτικών μέτρων έως το τέλος του έτους. «Τρύπα» άνοιξε η μείωση των εισφορών Ως προς το αποτέλεσμα αυτών των μελετών, τα ίδια στελέχη δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την «τρύπα» που άνοιξε στο ΙΚΑ η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, υποστηρίζοντας ότι παρά την κατάργηση κάποιων κοινωνικών πόρων, το Ταμείο θα βρεθεί με «κενό» 1 δις ευρώ και αυτό με το καλό σενάριο που στηρίζεται στο θετικό ΑΕΠ και στην ανάσχεση της ανεργίας.

Όπως εξηγούν, το «κενό» από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών καλύπτεται μόνο κατά 20% από την κατάργηση κάποιων κοινωνικών πόρων, ενώ δεν διστάζουν να επισημάνουν ότι «ήταν κακή επιλογή να καταργηθούν τώρα οι Φόροι Υπέρ Τρίτων», που αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για το Ασφαλιστικό. Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο εάν συνυπολογίσει κανείς ότι οι ρυθμίσεις οφειλών έναντι των Ταμείων πηγαίνουν πολύ χειρότερα απ’ όσο θα περίμεναν και οι πλέον απαισιόδοξοι. Ποιος είναι ο κίνδυνος; Με βάση την έως τώρα εμπειρία από τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, η «συνταγή» που φέρνουν οι εκπρόσωποι των δανειστών είναι μία και μοναδική: μείωση ποσοστού αναπλήρωσης άρα και των συντάξεων ή/και αύξηση των ορίων ηλικίας.

Από την εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί κι σήμερα σε όλα τα περίπτερα της χώρας αποκαλυπτική και με απίστευτες προσφορές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ