Αυτοί θα πληρώσουν τις ζημιές του ΟΑΕΕ. Μάθε αν είσαι κι εσύ!!

Αυτοί θα πληρώσουν τις ζημιές του ΟΑΕΕ. Μάθε αν είσαι κι εσύ!!
Σε επιβεβαίωση των όσων έχουν διαρρεύσει τις τελευταίες εβδομάδες για τις αλλαγές που έρχονται στο ασφαλιστικό σύστημα προχώρησε επί της ουσίας ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μιλώντας χθες στο 12ο Συνέδριο του ΣΕΤΕ.

Όπως είπε «υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών σε δαπάνες καταργώντας, π.χ. κοστοβόρες εξαιρέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από τους γενικούς κανόνες, εξαιρέσεις που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρίκιους και πληβείους».

Οι εισηγήσεις λοιπόν που έχει πάρει στα χέρια του ο υπ. Οικονομικών από την διοίκηση του ΟΑΕΕ με στόχο την τόνωση των εσόδων, είναι να μπουν στο "στόχαστρο" μεταξύ άλλων οι νέοι ασφαλισμένοι, οι κάτοικοι περιοχών με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων και οι μέτοχοι των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρών.

Νέοι ασφαλισμένοι

Ο ΟΑΕΕ ψάχνει να διευρύνει διευρύνει το «πελατολόγιο» του. Γιαυτό και θα "χτυπήσει" την πόρτα των νέων ασφαλισμένων (δηλαδή αυτούς που έπιασαν για πρώτη φορά δουλειά με ασφάλιση μετά την 1/1/1993). Κανονικά, αυτοί δεν πληρώνουν ΤΕΒΕ ακόμη και αν έχουν «μπλοκάκι» ή αν είναι εταίροι σε επιχείρηση. Αρκεί να είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ ή άλλο ταμείο κύριας ασφάλισης. Με την αλλαγή που προωθείται, ο ΟΑΕΕ δεν θα αρκεστεί σε αυτό. Για να εξασφαλίσει την εξαίρεση, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αποδεικνύει ότι η ασφάλισή του στο ΙΚΑ αφορά σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης και ότι ο μηνιαίος μισθός του αντιστοιχεί τουλάχιστον στο κατώτατο επίπεδο που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Πληθυσμιακό κριτήριο

Στο στόχαστρο φαίνεται να μπαίνουν για πρώτη φορά ύστερα από δεκαετίες και οι επιτηδευματίες σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 2000 κατοίκων οι οποίοι σήμερα έχουν την δυνατότητα να ασφαλιστούν στον «φθηνότερο» ΟΓΑ. Εξετάζεται το ενδεχόμενο, η εξαίρεση να πάψει να ισχύει αλλά οι ασφαλισμένοι να μπουν στον ΟΑΕΕ με ένα ειδικό καθεστώς όπου θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές μειωμένες τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με αυτές που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας (από 250 ευρώ και πάνω).

Και οι μέτοχοι των ΙΚΕ

Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, η κυβέρνηση περνούσε έναν νόμο από τη Βουλή που επέτρεπε στους νέους να ανοίξουν επιχείρηση με κεφάλαιο μόνο ένα ευρώ πληρώνοντας ελάχιστα σε έξοδα και χωρίς να μπλέξουν πολύ με το ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ). Σήμερα, βλέποντας ότι (ειδικά) οι νέοι ανταποκρίθηκαν, ετοιμάζεται να επιβάλλει χαράτσι και σε αυτές τις εταιρείες πίσω από τις οποίες κρύβεται η όποια καινοτομία «παράγει» η χώρα αυτή τη στιγμή.Αυτό το εκρηκτικό κύμα ίδρυσης νέων επιχειρήσεων με αυτή την ευέλικτη μορφή, επιχειρεί τώρα να ανακόψει ο ΟΑΕΕ. Η πρόεδρός του, στην προσπάθειά της να καλύψει τις μαύρες τρύπες του ταμείου που διοικεί (και οι οποίες κατά κύριο λόγο οφείλονται στο ότι τις εισφορές του πληρώνει εγκαίρως μόνο ο ένας στους δύο) ζητάει (μεταξύ άλλων) να καταργηθεί η ευεργετική διάταξη που επέτρεπε μόνο στον διαχειριστή να ασφαλιστεί στον ΟΑΕΕ. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι θα υποχρεωθούν να ασφαλιστούν και οι εταίροι με αποτέλεσμα να ανατραπούν (εκ των υστέρων) και μετοχικές ισορροπίες και προϋπολογισμοί επιχειρήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ