Πόσο κοστίζουν τα ενοίκια στις εμπορικές πιάτσες

Πόσο κοστίζουν τα ενοίκια στις εμπορικές πιάτσες
Νέες εμπορικές πιάτσες στο κέντρο της Αθήνας, αύξηση των ενοικίων στην Ερμού και την Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη και συνεχιζόμενη πτώση στις υπόλοιπες αγορές ανά την Ελλάδα.

Αυτή είναι η εικόνα στην αγορά των καταστημάτων αυτή την στιγμή με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζει το πανελλαδικό δίκτυο κτηματομεσιτικών υπηρεσιών της E- Real Estates, η οποία διαπιστώνει τη δεδομένη συγκυρία κινητικότητα γύρω από τον εμπορικότερο δρόμο της Ελλάδας.

Η εταιρεία σημειώνει μία αύξηση των τιμών στα εμπορικά καταστήματα της Ερμού σε σχέση με πέρυσι που κυμαίνεται από 8% - 10%, σήμερα επί της οδού Ερμού, ενώ πλησίον του Συντάγματος δεν υπάρχει κανένα κατάστημα ξενοίκιαστο κι έχει επανέλθει στην ορολογία των ιδιοκτητών ο όρος '' αέρας '', χωρίς βέβαια τις υπερβολές του παρελθόντος: Παλιότερα, στην Ερμού, ο «αέρας» που έδιναν οι ενδιαφερόμενοι κυμαινόταν μεταξύ 7.000 και 14.000 ευρώ/τ.μ., ενώ σε Κηφισιά, Κολωνάκι και Γλυφάδα, το ύψος του «αέρα» ξεκινούσε από τα 5.000 ευρώ/τ.μ., φθάνοντας ακόμη και τα 10.000 ευρώ/τ.μ.

«Νέες εμπορικές πιάτσες έχουν δημιουργηθεί κυρίως στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας παραπλεύρως της Ερμού, σε περιοχές που κάποτε ήταν ''γκέτο'' και σήμερα στεγάζουν χώρους εστίασης και καφέ νέου τύπου. Παράδειγμα αποτελεί η πλατεία Αγίας Ειρήνης όπου πλέον φιλοξενεί επώνυμα καφέ και bar , ενώ παρουσιάζεται αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων. Η οδός Ευρυπίδου στο κέντρο της Αθήνας πλησίον της πλατείας Κλαυθμώνος, αποτελεί πλέον μια νέα εμπορική πιάτσα καταστημάτων μπαχαρικών – βοτάνων , όπου, σε πολλά από αυτά, οι ουρές αναμονής είναι καθημερινές». Εκτός του κέντρου της Αθήνας, σχετική αύξηση της ζήτησης σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν παρατηρείται επίσης σε περιοχές όπως η Γλυφάδα, η Ερμού, το Κολωνάκι, η Κηφισιά αλλά και στη Σωτήρος στον Πειραιά».

Ειδικά για την περιοχή του Πειραιά, φαίνεται ότι το εμπορικό κέντρο συρρικνώνεται γεωγραφικά, και περιορίζεται στην ονομαζόμενη ζώνη «Κέντρο Πειραιά», εκεί όπου παρατηρείται υψηλότερη συγκέντρωση επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το έντονο φαινόμενο των κλειστών επιχειρήσεων πλήττει περισσότερο τις άλλες δυο περιοχές-ζώνες (Λιμάνι και Τερψιθέα), οι οποίες σημειώνουν ποσοστό κλειστών στο επίπεδο του οριακού ποσοστού του 40%. Μια νέα πιάτσα στο Πειραιά αποτελεί η περιοχή Τρούμπα με υπέροχα καφέ και μπαράκια.

«Oι αλυσίδες καφέ στο χέρι καθώς και οι φούρνοι νέου τύπου αποτελούν πλέον μια καθημερινή συνήθεια στους εργαζόμενους αλλά και στους περαστικούς, γι' αυτό και γίνονται ανάρπαστα τα καταστήματα που βρίσκονται σε στάσεις metro, λεωφορείου και γενικότερα σε σημεία όπου υπάρχει συνωστισμός κόσμου και γραφειακών χώρων», αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ