Πόσα ακίνητα έχουν αγοράσει οι ξένοι στην Ελλάδα για χάρη της «χρυσής βίζας»

Πόσα ακίνητα έχουν αγοράσει οι ξένοι στην Ελλάδα για χάρη της «χρυσής βίζας»
Παρά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που παρουσιάζει το πρόγραμμα της «χρυσής βίζα» οι ξένοι που αγοράζουν ακίνητα στην χώρα μας για να αποκτήσουν άδεια διαμονής είναι και οι μοναδικοί που κινούν με κάποιο τρόπο την αγορά ακινήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μεσιτών κάθε ημέρα ολοκληρώνεται μια αγορά ακινήτου από ξένους πολίτες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Ως επί το πλείστον οι αγοραστές είναι Κινέζοι και οι περισσότερες αγορές γίνονται στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής. Μάλιστα, κάποιες φορές αγοράζεται και ένα δεύτερο ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας για να συμπληρωθεί το ποσό των 250.000 ευρώ που απαιτείται για την απόκτηση της άδειας διαμονής.

Πάντως τα στοιχεία για το πώς πάει το πρόγραμμα είναι αποκαρδιωτικά. Με βάση τα τελευταία νούμερα που έχει κοινοποιήσει το Enterprise Greece, από το 2013 έως τις αρχές Σεπτεμβρίου είχαν εκδοθεί μόλις 1.326 άδειες.

Οι πρώτες χώρες στο επίπεδο των αδειών διαμονής είναι η Κίνα με 547 άδειες διαμονής στην πρώτη θέση, ακολουθεί η Ρωσία με 331, η Ουκρανία με 62 και ο Λίβανος με 59.

Σημειώνεται πως τα νούμερα αυτά προκύπτουν από τα πλέον πρόσφατα δεδομένα από το Υπουργείο Εσωτερικών για τις νέες άδειες διαμονής που χορηγήθηκαν σε επενδυτές προερχόμενους από τρίτες χώρες για την αγορά ακινήτων, μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου 2016.

Παρά τα προβλήματα που εντοπίζονται στην πρόγραμμα και τα οποία αφορούν κυρίως γραφειοκρατικές διαδικασίες, φαίνεται πως η κίνηση έχει «τσιμπήσει» λίγο τους τελευταίους μήνες.

Όπως αναφέρουν μεσίτες το ενδιαφέρον των Κινέζων παραμένει, ενώ αυξημένες είναι οι διερευνητικές επαφές από χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία.

πηγή:supermarketnews.wordpress.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ