Ποιοι (και πόσοι) θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ πάνω από 1000 ευρώ

Ποιοι (και πόσοι) θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ πάνω από 1000 ευρώ
Οι οικονομικές αντοχές περίπου 600.000 ιδιοκτητών καθένας εκ των οποίων θα κληθεί να πληρώσει πάνω από 1000 ευρώ σε κύριο και συμπληρωματικό φόρο ακινήτων θα κρίνει την εισπραξιμότητα του φετινού ΕΝΦΙΑ και σε μεγάλο βαθμό και την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού.

Μεταφέροντας ακόμη περισσότερα φορολογικά βάρη από τους πολλούς μικροιδιοκτήτες στους λίγους έχοντες ατομική ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 200.000 ευρώ, η κυβέρνηση αναλαμβάνει φέτος μεγάλο ρίσκο. Πρακτικά, από την τελική εκκαθάριση που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο διήμερο 30-31 Αυγούστου, θα φανεί ότι το 8-10% των ιδιοκτητών, θα κληθούν να πληρώσουν ακόμη και πάνω από το 30% του συνολικού φόρου, ποσοστό που μεταφράζεται σε περισσότερα από 800-850 εκατομμύρια ευρώ. Τα πρόσθετα βάρη που καλούνται να σηκώσουν οι λίγοι –πρακτικά η μεσαία τάξη της χώρας υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ. Ενδεχόμενη αδυναμία ή απροθυμία για ανταπόκριση στα πρόσθετα αυτά βάρη, θα θέσει υπό αμφισβήτηση τον εισπρακτικό στόχο ο οποίος έχει προσδιοριστεί και φέτος στα 2,65 δις. ευρώ.

Η μεταφορά των βαρών από τους πολλούς στους λίγους, έγινε ως εξής: Οι πολλοί, είχαν μικρό όφελος εξαιτίας της μείωσης των αντικειμενικών αξιών. Σε σύνολο 15,5 εκατομμυρίων ιδιοκτησιών, εκτιμάται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ότι στο 54% -περίπου 8,4 εκατομμύρια ιδιοκτησίες- επήλθε μείωση ΕΝΦΙΑ λόγω της αλλαγής των τιμών ζώνης προς τα κάτω. Η ελάφρυνση των εχόντων αυτές τις 8,4 εκατομμύρια ιδιοκτησίες, «κόστισε» στον ΕΝΦΙΑ περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ. Για να καλύψει αυτό το ποσό, η κυβέρνηση έσπευσε να αυξήσει τον συμπληρωματικό φόρο αφενός με τη μείωση του αφορολογήτου από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ και αφετέρου με την αλλαγή των συντελεστών υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου. Επίσης, επέβαλε πρόσθετα βάρη στις επιχειρήσεις, στους ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός σχεδίου αλλά και στους έχοντες κλειστά μή ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα λόγω κατάργησης της έκπτωσης 20% που ίσχυσε μέχρι και πέρυσι. Αυτή η πολιτική συγκέντρωσης του φόρου σε μικρότερο αριθμό φορολογουμένων, είχε τα ακόλουθα αποτελέσματα:

1.Να αυξηθεί δραστικά ο αριθμός των φορολογουμένων που θα κληθούν να πληρώσουν πέραν του κύριου φόρου και συμπληρωματικό. Φέτος, στην παγίδα του φόρου «τύπου ΦΜΑΠ» θα πέσουν 450.153 φυσικά πρόσωπα έναντι μόλις 298.798 ατόμων που προέκυψαν κατά την περυσινή εκκαθάριση.

2.Να αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των ιδιοκτητών που θα κληθούν να καταβάλλουν 4ψήφια ποσά για την εκπλήρωση της φετινής τους υποχρέωσης. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις (τα οριστικά αποτελέσματα θα προκύψουν στο τέλος του μήνα με την οριστική εκκαθάριση του φόρου):

  • περισσότερα από 400.000 άτομα θα καταβάλλουν από 1000 έως 2000 ευρώ.
  • Περίπου 70-80.000 άτομα θα πληρώσουν από 2000 έως 3000 ευρώ και
  • Πάνω από 80-90.000 άτομα θα επιβαρυνθούν με ποσά που θα ξεπεράσουν ακόμη και τις 3000 ευρώ.

Δεδομένου ότι ο ΕΝΦΙΑ βεβαιώνεται σε ατομικό επίπεδο και όχι σε οικογενειακό, θα υπάρξουν φέτος νοικοκυριά τα οποία θα έρθουν αντιμέτωπα με πολύ μεγάλα ποσά φόρου –άνω των 3000-4000 ευρώ- τα οποία είναι αμφίβολο αν θα πληρωθούν τουλάχιστον εμπρόθεσμα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι ακόμη σε θέση να γνωρίζει το τελικό ποσό του φόρου που θα βεβαιωθεί φέτος στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Το εσωτερικό έγγραφο που εστάλη στον υπουργό στο τέλος Ιουλίου (σ.σ το περιεχόμενό του αποκάλυψε η «Κ») αναφέρει ότι θα βεβαιωθούν 3,342 δις. ευρώ σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, ποσό αντίστοιχο με αυτό του 2015. Ωστόσο, κρίσιμες είναι οι «υποσημειώσεις» του εγγράφου οι οποίες αναφέρουν:

1.Το ποσό των 3,342 δις. ευρώ έχει υπολογιστεί χωρίς να ληφθούν υπόψη οι μειώσεις φόρου και οι απαλλαγές που προβλέπει η νομοθεσία του ΕΝΦΙΑ «και οι οποίες υπολογίζονται ότι θα ανέλθουν σε τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ». Κάτι που σημαίνει ότι το τελικό ποσό της βεβαίωσης, θα πέσει – μετά την αφαίρεση των εκπτώσεων- στα 3,24 δις. ευρώ βάσει των εκτιμήσεων που κάνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου.

2.Δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι μεταβολές που επήλθαν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς το φορολογουμένων με τις τροποποιητικές δηλώσεις που έγιναν μετά τις 8 Ιουλίου. Υπολογίζεται ότι έγιναν περισσότερες από 100.000 τροποποιητικές δηλώσεις μέχρι και την περασμένη Πέμπτη που «έκλεισε» το σύστημα προκειμένου να ξεκινήσει η τελική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Αυτές οι δηλώσεις –έγιναν μαζικά και εξαιτίας της μείωσης του προστίμου για υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 κατά 50%- είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά το τελικό ποσό της βεβαίωσης.

Αν το τελικό ποσό της βεβαίωσης διαμορφωθεί στα 3,2-3,25 δις. ευρώ –και με δεδομένη τη συγκέντρωση περισσότερων φορολογικών βαρών στους λίγους- το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να προσβλέπει σε διαμόρφωση του συντελεστής εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ σε επίπεδα υψηλότερα του 81-82% προκειμένου να συγκεντρωθεί το ποσό των 2,6-2,7 δις. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ