Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον φετινό ΕΝΦΙΑ σε 10 ερωτήσεις και απαντήσεις

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον φετινό ΕΝΦΙΑ σε 10 ερωτήσεις και απαντήσεις
  Μήν ψάξετε σήμερα για εκκαθαριστικό. Δεν πρόκειται να το βρείτε πουθενά. Μην περιμένετε φέτος σημαντική ελάφρυνση. Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις αυτών που θα δουν σημαντική διαφορά στο εκκαθαριστικό τους εκτός και αν άλλαξε η περιουσιακή τους κατάσταση. Μην περιμένετε νέα αναβολή στην πληρωμή. Η πρώτη δόση θα πληρωθεί κανονικά τον Σεπτέμβριο. Μην αποκλείετε νέες επιβαρύνσεις σε σχέση με πέρυσι καθώς είναι πολλές οι κακοτοπιές. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για τον φετινό ΕΝΦΙΑ μέσα από τις 10 ερωτήσεις και απαντήσεις που ακολουθούν:

1.Πότε θα βρω το εκκαθαριστικό μου;

Το πιθανότερο είναι ότι τα εκκαθαριστικά θα είναι διαθέσιμα μέσα στο διήμερο 30-31 Αυγούστου. Δεν έχει κανένα νόημα να αναζητήσετε από σήμερα το εκκαθαριστικό πολύ απλά διότι η τελική εκκαθάριση δεν έχει καν ξεκινήσει από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

2. Πότε θα πληρώσω την πρώτη δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ;

Ακόμη και αν υπάρξει μικρή καθυστέρηση στην ανάρτηση των εκκαθαριστικών με αποτέλεσμα αυτή να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο, η πρώτη δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρωθεί υποχρεωτικά μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου καθώς ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Ολόκληρο το ποσό θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την τελευταία δόση να καταβάλλεται μέχρι το τέλος Ιανουαρίου

3.Μπορώ να πληρώσω σε περισσότερες δόσεις;

Μόνο με χρήση πιστωτικής κάρτας η οποία δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής της κάθε δόσης ακόμη και σε 12 άτοκες δόσεις (ανάλογα με την τράπεζα). Η άλλη εναλλακτική είναι να ρυθμίσετε την οφειλή στην εφορία σε έως και 12 δόσεις με το που θα καταστεί αυτή ληξιπρόθεσμη. Η εφορία όμως θα ζητήσει τόκο της τάξεως του 5%.

4.Θα πληρώσω περισσότερα ή λιγότερα σε σχέση με πέρυσι;

Εξαρτάται από την περιουσιακή σας κατάσταση. Αν έχετε μόνο οικόπεδο εντός σχεδίου, θα πληρώσετε περισσότερα. Αν έχετε περιουσία με αξία άνω των 200.000 ευρώ, επίσης θα επιβαρυνθείτε περισσότερο καθώς θα υπαχθείτε για πρώτη φορά στον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων. Από την άλλη, αν έχετε μόνο ένα διαμέρισμα, θα πληρώσετε τα ίδια ή και λιγότερα σε σχέση με πέρυσι λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων

5.Έχω αγροτεμάχια. Θα πληρώσω επιπλέον φόρο;

Θα επιβαρυνθείτε ακριβώς το ίδιο με πέρυσι καθώς ο τρόπος υπολογισμού της φορολόγησης των αγροτεμαχίων δεν άλλαξε ενώ δεν επιβλήθηκε τελικώς ούτε ο συμπληρωματικός φόρος στα ακίνητα του πίνακα 2. Οι όποιες αλλαγές, αναβλήθηκαν για το 2017.

6. Έκανα τροποποιητική δήλωση Ε9. Θα ληφθούν υπόψη οι αλλαγές για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ;

Αν η δήλωση υποβλήθηκε μέχρι και χθες, τότε θα νέα στοιχεία που έχετε δηλώσει θα ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου ακινήτων. Από σήμερα, το σύστημα είναι κλειστό προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ. Οι τροποποιητικές δηλώσεις που θα γίνουν από εδώ και στο εξής, θα επιφέρουν και τροποποίηση της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ οπότε είτε τώρα γίνουν,είτε αργότερα, είναι το ένα και το αυτό.

7.Θα υπάρξει φέτος έκτπτωση φόρου για τα μή ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα;

Όχι, για αυτό όσοι δήλωσαν στο Ε2 της περυσινής φορολογικής δήλωσης κλειστά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, θα επιβαρυνθούν για τα συγκεκριμένα ακίνητα με 20% περισσότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι.

8.Οι υπόλοιπες εκπτώσεις που προέβλεπε η νομοθεσία του ΕΝΦΙΑ θα ισχύσουν;

Κανονικά. Έτσι, φορολογούμενοι με χαμηλό εισόδημα ή άτομα με προβλήματα αναπηρίας θα έχουν την ίδια μεταχείριση με πέρυσι γεγονός που θα «κοστίσει» στο δημόσιο περίπου 100 εκατ. ευρώ.

9.Ποιες είναι οι προϋποθέσεις χορήγησης των εκπτώσεων;

Έκπτωση πενήντα τοις εκατό (50%): Η έκπτωση αυτή χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝ.Φ.Ι.Α., εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι προϋποθέσεις που ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 4223/2013:

  • Tο συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να είναι μικρότερο ή ίσο με 9.000,00 ευρώ προσαυξημένο κατά χίλια (1.000) ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Tο σύνολο της επιφανείας των κτισμάτων (υπόχρεου, συζύγου και εξαρτώμενων μελών) να μην ξεπερνάει τα 150 τ.μ.
  • Tο σύνολο της αξίας των ακινήτων όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, να μην υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα
  • Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Έκπτωση εκατό τοις εκατό (100%): Η έκπτωση αυτή χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝ.Φ.Ι.Α., εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι προϋποθέσεις που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 4223/2013:

  • Tο συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να είναι μικρότερο ή ίσο με 12.000,00 ευρώ προσαυξημένο κατά χίλια (1.000) ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Tο σύνολο της επιφανείας των κτισμάτων (υπόχρεου, συζύγου και εξαρτώμενων μελών) να μην ξεπερνάει τα 150 τ.μ.
  • O αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ισούται ή υπερβαίνει τα τρία, ή ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του έχει αναπηρία σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.
  • Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα και στις δύο περιπτώσεις εκπτώσεων που προαναφέρθηκαν, θεωρείται το άθροισμα του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του συζύγου, της συζύγου και των ανήλικων εξαρτώμενων τέκνων, σε όσες περιπτώσεις ορίζεται από το νόμο ότι τα εισοδήματα των τέκνων συναθροίζονται με αυτά των γονέων, καθώς και του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν υποβάλει ατομική δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Το συνολικό φορολογητέο εισόδημα προσδιορίζεται από το άθροισμα του καθαρού εισοδήματος, όπως προκύπτει από τα ποσά των κωδικών του Πίνακα 4 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του εισοδήματος, των ποσών των κωδικών των περιπτώσεων 2, 3, 4, 5, 8, 9, 10 και 11 του Πίνακα 6 της δήλωσης και του ποσού της προστιθέμενης διαφοράς αντικειμενικής δαπάνης, όπου αυτή εφαρμόζεται.

Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων, αποτελούμενη από το άθροισμα των κύριων και βοηθητικών χώρων των κατηγοριών ακινήτων 1 έως και 12 (εκτός 4, 41 έως και 47), αποπερατωμένων και ημιτελών, καθώς και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, λαμβάνεται από τις δηλώσεις ΕΝ.Φ.Ι.Α. του οικείου έτους, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος επί των ακινήτων.

Η αναπηρία του υπόχρεου και της συζύγου λαμβάνεται από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους ή από τα αρχεία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.). Η αναπηρία των τέκνων, λαμβάνεται από την Εφαρμογή των Δ.Ο.Υ. «Καταχώριση Αναπηριών» ή από τα αρχεία των ΚΕ.Π.Α. ή, εφόσον το τέκνο υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η μείωση χορηγείται με υπόδειγμα από τη Δ.Ο.Υ., απαιτείται, πριν τη χορήγηση της έκπτωσης, η καταχώριση της πληροφορίας για την αναπηρία στην εφαρμογή «Καταχώριση Αναπηριών» των Δ.Ο.Υ. Για την πιστοποίηση της αναπηρίας εφαρμόζονται τα οριζόμενα στην ΠΟΛ.1088/17.4.2015, όπως αυτή ισχύει σήμερα.

10.Έχω επιχείρηση με ακίνητα. Θα πληρώσω περισσότερα ή λιγότερα σε σχέση με πέρυσι;

Στις επιχειρήσεις, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με τα φυσικά πρόσωπα καθώς η πλειοψηφία είναι αυτή που θα πληρώσει περισσότερα και όχι λιγότερα. Έτσι, σε σύνολο 53.686 νομικών προσώπων με ακίνητα:

1.Λιγότερα σε σχέση με πέρυσι θα πληρώσουν τα 14.954 ή ποσοστό 27,85%

2.Τα ίδια σε σχέση με πέρυσι, θα πληρώσουν 4.602 νομικά πρόσωπα ή το 8,57%

3.Επιβάρυνση έως και 10 ευρώ, θα προκληθεί για 4.309 επιχειρήσεις δηλαδή για το 8,03%

4.Επιβάρυνση από 10 έως 50 ευρώ θα προκληθεί για 5.603 εταιρείες δηλαδή για το 10,44% ενώ

5.Το μεγαλύτερο ποσοστό (45,11%) θα επιβαρυνθεί με πάνω από 50 ευρώ (σ.σ πρόκειται για 24.218 νομικά πρόσωπα).

Το γεγονός ότι οι περισσότερες εταιρείες θα επιβαρυνθούν, οφείλεται στο ότι για πρώτη φορά θα επιβληθεί συμπληρωματικός φόρος και στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα. Επίσης, ο συντελεστής υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου, αυξήθηκε από το 0,5%, στο 0,55% γεγονός που από μόνο του επιφέρει αυξήσεις της τάξεως του 10%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ