Κατήφορος δίχως τέλος για τα εξοχικά (τιμές)

Κατήφορος δίχως τέλος για τα εξοχικά (τιμές)
Η μεγάλη προσφορά και συνακόλουθα η πτώση των τιμών αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά της αγοράς εξοχικής κατοικίας, χωρίς να υπάρχουν ορατά σημάδια για τη βελτίωση της εικόνας αυτής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διευθύνοντος συμβούλου της E-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα ο οποίος μιλάει στη σημερινή έκδοση της «Ναυτεμπορικής», περισσότερες από 30.000 «καθαρές» παραθεριστικές κατοικίες έχουν βγει στο σφυρί, ενώ ο αριθμός μπορεί να ξεπεράσει και τις 50.000, αν προστεθούν και χιλιάδες σπίτια που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα και αποτελούν περιουσία μόνιμων κατοίκων πόλεων από κληρονομιές.

Είναι, δηλαδή, είτε πατρικά σπίτια που έχουν ανακαινιστεί και πωλούνται όσο όσο είτε επενδύσεις που έγιναν για την αξιοποίηση εκτάσεων που, όμως, έπεσαν στη δίνη της κρίσης κι έμειναν στα αζήτητα. Χωρίς σημάδια βελτίωσης Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «η εικόνα της θερινής εξοχικής κατοικίας δεν πρόκειται να αλλάξει και δεν πρόκειται να δούμε νέες οικοδομές, αν δεν υπάρξει συντονισμός και συμφωνία σε συγκεκριμένους στόχους όλων των αρμόδιων κρατικών οργανισμών που σχετίζονται με τον τουρισμό και μάλιστα με πλάνο 10ετίας.

Ο τουρίστας θα πρέπει να έρχεται στη χώρα μας και να τον πείθουμε, να τον ενημερώνουμε και να τον προτρέπουμε να επενδύσει στην ελληνική ανερχόμενη βαριά βιομηχανία της χώρας μας, τον τουρισμό και σε εξοχικές κατοικίες προς εκμετάλλευση. Η Ελλάδα κατά γενική ομολογία οδηγείται να γίνει μια χώρα παροχής υπηρεσιών στους τουρίστες. Ευελπιστούμε τη στιγμή εκείνη οι ιδιοκτήτες που θα πουλήσουν ακίνητα εξοχικά να είναι Έλληνες και όχι αλλοδαποί που επένδυσαν σε μια περίοδο πτώσης των τιμών και μεταπώλησαν σε 4-5 χρόνια κερδίζοντας αποδόσεις διψήφιου αριθμού».

Βάσει των στοιχείων που συλλέγει το κτηματομεσιτικό γραφείο E-Real Estates παρατηρείται πτώση των τιμών στις εξοχικές κατοικίες από 10%-20% σε σχέση με το 2014 και ιδιαίτερα στις περιοχές του νομού Αττικής. Σταθερές παραμένουν οι τιμές σε νησιά όπως η Ύδρα και Σπέτσες. Το 63% των αγοραστών επιλέγει ακίνητα αξίας έως 100.000 ευρώ, ενώ μόνο το 11% αγοράζει πολυτελή ακίνητα. Στην Αττική, τα εξοχικά του Σαββατοκύριακου έχουν γίνει πρώτες κατοικίες για να μειωθεί το κόστος των οικογενειών. Ευκαιρίες υπάρχουν παντού με τιμές μειωμένες έως 50%.

Πολλά είναι τα απούλητα σπίτια από τον Μαραθώνα μέχρι το Σούνιο, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να εστιάζεται στις όσο το δυνατόν κοντινότερες περιοχές, δηλαδή Ραφήνα, Νέα Μάκρη, Πόρτο Ράφτη, Αγία Μαρίνα, Ανάβυσσο. Για έκτη συνεχή χρονιά οι Έλληνες ξεπουλάνε τα εξοχικά τους και μάλιστα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, καθώς έχουν αλλάξει ριζικά οι συνθήκες.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, πολλά εξοχικά μπορεί να μην έχουν ανατεθεί σε μεσιτικά γραφεία της εκάστοτε περιοχής για διάφορους λόγους και να έχουν ανατεθεί ανάλογα με το ύψος της τιμής πώλησης σε κτηματομεσιτικές εταιρείες του εξωτερικού με σκοπό την προσέλκυση αλλοδαπών επενδυτών. Το 17% των αγοραπωλησιών μέσω του E-Real Estates από το 2014 έως τώρα αφορούσε εξοχικές κατοικίες που αποκτήθηκαν από ξένους αγοραστές. Το ποσοστό φτάνει το 100% σε τουριστικές περιοχές της χώρας, όπως οι Κυκλάδες.

Το πρόγραμμα της χρυσής βίζας ακόμα δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα που θα μπορούσαν να κρατήσουν τις τιμές σε καλύτερα επίπεδα. «Καταφύγιο» στις μισθώσεις Ο βασικότερος λόγος πώλησης των εξοχικών κατοικιών είναι το κόστος κατοχής και πολλοί προσπαθούν μέσω ιστοσελίδων να προωθήσουν το ακίνητό τους προς μίσθωση με σκοπό να συγκεντρώσουν ένα μερίδιο των παγίων εξόδων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μίσθωση κατοικίας στην Εύβοια, στην περιοχή της Ερέτριας, που μισθώθηκε για δύο μήνες συνολικά με μίσθωμα 1.700 ευρώ/μήνα και σε επικοινωνία μας με τον ιδιοκτήτη μάς ανέφερε ότι τα έσοδα αυτά εφόσον τα δηλώσει, επαρκούν για να πληρώσει τα πάγια της ΔΕΗ και κάποιους λογαριασμούς του νερού.

Ενδεικτικές τιμές παραθεριστικών κατοικιών έως 15 ετών (σε ευρώ/τ.μ.)

Αττική

· Ωρωπός: Από 880

· Αγ. Απόστολοι: Από 750

· Νέα Μάκρη: Από 900

· Ραφήνα: Από 1.000

· Λούτσα: Από 980

· Πόρτο Ράφτη: Από 900

· Ανάβυσσος: Από 1.100

Ιόνιο

· Κέρκυρα: Από 1.250

· Κεφαλοννιά: Από 1.150

· Ζάκυνθος: Από 1.160

· Λευκάδα: Από 800

· Μεγανήσι: Από 1.400

· Ιθάκη: Από 1.400

Κυκλάδες:

· Σύρος: Από 1.250

· Πάρος: Από 1.400

· Νάξος: Από 1.270

· Κύθνος: Από 1.000

· Μήλος: Από 1.450

· Σίφνος: Από 1.800

· Σαντορίνη: Από 1.600

· Τήνος: Από 1.200

· Μύκονος: Από 1.600

· Ίος: Έως 2.130

· Κέα: Από 1.300

· Άνδρος: Από 1.140

Αργοσαρωνικός

· Σπέτσες: Από 2.200

· Ύδρα: Από 2.300

· Πόρος: Από 1.250

Χαλκιδική

· Κασσάνδρα: Από 728

· Παλλήνη: Από 750

· Μουδανιά: Από 750

· Πολύγυρος: Από 864

Πηγή: Ε-Real Estates

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ