Ποιοι πολιτικοί παίζουν στα... δάχτυλα το real estate

Ποιοι πολιτικοί παίζουν στα... δάχτυλα το real estate
Εξπέρ στο real estate αποδεικνύονται με βάση τα «πόθεν έσχες» τους αρκετοί από τους Έλληνες πολιτικούς, άλλοι έχοντας στην κατοχή τους ακίνητα αξίας εκατομμυρίων ευρώ, άλλοι με ακίνητα στο εξωτερικό και άλλοι με αγροκτήματα και ακίνητα που θα μπορούσαν να καλύψουν ολόκληρη... πεδιάδα.


Αυτή που βγάζει μάτι είναι η ακίνητη περιουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της συζύγου του Γεωργίας η αντικειμενική αξία της οποίας αγγίζει το ιλιγγιώδες ποσό των 4,3 εκατομμυρίων ευρώ. Ο κ. Σαμαράς δηλώνει εγγραφή σε έξι ακίνητα εκ των οποίων τέσσερα αγροτεμάχια, 1 διαμέρισμα και ένα σπίτι με οικόπεδό του. Μόνο τα δύο τελευταία περιουσιακά στοιχεία έχουν αντικειμενική αξία 2,3 εκατομμυρίων ευρώ και αφορούν πιθανότατα στο σπίτι του κ. Σαμαρά στην Κηφισιά. Η σύζυγός του Γεωργία έχει στην κατοχή της ένα σπίτι με το οικόπεδό του αντικειμενικής αξίας 1,3 εκατομμυρίου ευρώ, ένα ακόμα οικόπεδο, δύο διαμερίσματα , ένα γραφείο κι ένα κατάστημα.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στην κατοχή του ένα διαμέρισμα 114 τ.μ στους Αμπελοκήπους το οποίο απέκτησε από γονική παροχή. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει εγγραφές συμμετοχής σε 19 ακίνητα, εκ των οποίων 12 αγροτεμάχια, τρεις οικίες, ένα βοσκοτόπι, μία αποθήκη και δύο ακόμα ακίνητα. Το 2013 ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται να αγοράζει ένα οικόπεδο αντικειμενικής αξίας 375.101,92 ευρώ το οποίο πούλησε την ίδια χρονιά έναντι αντιτίμου 342.000 ευρώ.

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά δηλώνει στο πόθεν έσχες της εγγραφές σε 29 ακίνητα εκ των οποίων οι 27 εγγραφές αφορούν στο σύζυγό της. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει στη δική της ιδοκτησία δύο σπίτια με συνολική αντικειμενική αξία 671.836,001 ευρώ εκ των οποίων το ένα από γονική παροχή.
Ακίνητα δηλώνει και ο γ.γ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με εγγραφές συμμετοχής σε 3 διαμερίσματα. Από αυτά το ένα ανήκει στον ίδιο και ένα ακόμα στη σύζυγό του. Όσον αφορά στο τρίτο φαίνεται να ανήκει στη σύζυγό του και το 2012 ήταν υπό ανέγερση.
Σημαντική ακίνητη περιουσία δηλώνει και ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ και Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος με εγγραφές συμμετοχής σε δέκα ακίνητα για τον ίδιο και σε δέκα ακόμα για τη σύζυγό του. Ο κ. Καμμένος εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης εννέα γραφείων και ενός σπιτιού ενώ στην ακίνητη περιουσία της συζύγου του περιλαμβάνονται ένα διαμέρισμα, δύο γραφεία, μία αποθήκη, μία οικία , ένα οικόπεδο, τρία αγροκτήματα και ένα ακόμα ακίνητο.
Ποσοστά συμμετοχής 25% σε τέσσερα καταστήματα και ένα ακόμα ακίνητο δηλώνει ο γ.γ της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος ενώ η σύζυγός του Ελένη Ζαρούλια δηλώνει ιδιοκτήτρια τεσσάρων καταστημάτων και ενός διαμερίσματος.
Συμμετοχές σε έξι ακίνητα δηλώνει ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η κατοικία του στην Κηφισιά συνολικής έκτασης 305 τ.μ. Εγγραφές σε 51 συμμετοχές σε ποσοστά ακινήτων εμφανίζονται στη δήλωση του Υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τα περισσότερα εξ αυτών βέβαια να ανήκουν στη σύζυγό του και εν αντιθέσει με την περσινή δήλωση φέτος να δηλώνονται κανονικά. Τεράστια ακίνητη περιουσία έχει και η Γεωργία Μαρτίνου κόρη της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας, η οποία δηλώνει ποσοστά συμμετοχής σε 157 ακίνητα.
Διαμέρισμα με δύο αποθήκες συνολικής αντικειμενικής αξίας 409.523 ευρώ δηλώνει ο πρώην διευθυντής της Ν.Δ Μενέλαος Δασκαλάκης.


ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ. Σε σημαντικές αγορές ακινήτων προχώρησε το 2012 και το 2013 ο Νότης Μηταράκης. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αγόρασε μερίδια συμμετοχής σε τρία αγροτεμάχια και δύο διαμερίσματα ενώ πούλησε το μερίδιο σε ένα ακόμα διαμέρισμα. Με δεδομένο ότι στο συγκεκριμένο ακίνητο δεν προκύπτει μεταβολή ο κ. Μηταράκης φαίνεται ότι διατήρησε στην περιουσία του το διαμέρισμα έκτασης 139 τ.μ. στο Λονδίνο, το οποίο αγοράστηκε το 2010 αντί 1,3 εκατομμυρίου ευρώ. Το μικρό διαμέρισμα 32 τ.μ. στο Λονδίνο διατήρησε και η αν. Υπουργός Θεανώ Φωτίου.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το «πόθεν έσχες» της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Άννας Βαγενά η οποία μαζί με τον σύζυγό της Λουκιανό Κηλαηδόνη δηλώνει συνιδιοκτήτρια έξι ακινήτων αλλά και ενός ακινήτου στο Μεταξουργείο το οποίο είναι πιθανότατα το κτήριο που στεγάζει το ομώνυμο θέατρο.
Στη δήλωση της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά ξεχωρίζει διαμέρισμα 294 τ.μ αντικειμενικής αξίας 527.304 ευρώ το οποίο αγοράστηκε το 2008.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος δηλώνει δύο οικίες 144 και 175τ.μ αντίστοιχα και ένα διαμέρισμα 90 τ.μ. με τη συνολική αξία να ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια ευρώ. Η κυρία Ολγα Γεροβασίλη δηλώνει κάτοχος διαμερίσματος 98 τ.μ. που αγόρασε το 2009 έναντι 148.357 ευρώ. Κάτοχος δασικής έκτασης 7,6 στρεμμάτων δηλώνει ο Υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ενώ η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Έλενα Ράπτη παρουσιάζει εγγραφές με μικρά ωστόσο ποσοστά συμμετοχής σε 26 ακίνητα στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Σημαντικά ποσοστά συμμετοχής σε δέκα καταστήματα στον Πειραιά δήλωσε η πρώην βουλευτής Μαρία Ρεπούση.

Αστακός για τον Βούτση και την παρέα του στο Γαλαξίδι

Μπορεί να έχουμε κυβέρνηση της Αριστεράς, ωστόσο οι απολαύσεις δεν φαίνεται να έχουν ιδεολογικοπολιτικό χρώμα. Πολλώ δεν όταν πρόκειται για το... κοραλί χρώμα του αστακού. Ο λόγος για τον πρόεδρος της Βουλής Νίκο Βούτση, ο οποίος, λίγες ημέρες πριν την δημοσιοποίηση του «πόθεν έσχες» του βρέθηκε στο Γαλαξίδι, όπου με την συνοδεία του είχε ένα λουκούλειο γεύμα.
Όλοι οι πολιτικοί χρειάζονται κάποιες στιγμές ξεκούρασης, κάτι που τήρησε μέχρι κεραίας ο Νίκος Βούτσης πριν λίγες ημέρες πραγματοποιώντας ένα ταξίδι αστραπή στο κοντινό Γαλαξίδι. Ο πρόεδρος της Βουλής εκμεταλλευόμενος τον ελάχιστο χρόνο που μπόρεσε να ξεκλέψει από τις αυξημένες υποχρεώσεις του στη Βουλή –ειδικά εν μέσω των συνεχών νομοσχεδίων που περνούν– πήρε τη σύζυγό του, Αγγελική Παπάζογλου, και μέσα σε λίγες μόλις ώρες έφυγαν από τη βουή και το καυσαέριο της Αθήνας και βρέθηκαν στη Φωκίδα. Η πρώτη δουλειά του ζεύγους με την άφιξή τους ήταν να κάνουν μία χαλαρωτική βόλτα στη προκυμαία της πόλης, φτάνοντας σε μία από τις κλασικές ατραξιόν της πόλης. Το μικρό σπιτάκι για τις πάπιες που βρίσκεται στο μικρό κόλπο μπροστά από την πόλη. Βασικός συμμέτοχος της απόδρασης του ζεύγους ήταν οι αίθριες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν καθόλη τη διάρκεια της παραμονής τους στην πόλη. Για καλή τους τύχη την ώρα που έφτασαν, ο κόσμος που βρισκόταν στον δρόμο δεν ήταν πολύς, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πολλά τετ α τετ για συζήτηση και τους καθιερωμένους χαιρετισμούς.
Επόμενος σταθμός του ζεύγους Βούτση, ήταν η τοπική ταβέρνα με την ονομασία «Ο Τάσος», πάνω στο κεντρικό λιμανάκι, που είναι ιδιαίτερα για τις καραβίδες του αλλά και το φρέσκο ψάρι στα κάρβουνα. Ωστόσο, ως λάτρης του καλού φαγητού ο κ. Βούτσης παράγγειλε για κυρίως πιάτο έναν φρέσκο αστακό, καθώς και άλλους θαλασσινούς μεζέδες, συνοδευόμενους από καλό ντόπιο λευκό κρασί. Ο ίδιος με χαλαρή διάθεση και με καλό κέφι χαιρέτισε με χαμόγελο όσους βρίσκονταν στην ταβέρνα, τον αναγνώρισαν και θέλησαν να τον χαιρετίσουν και να τον καλωσορίσουν στο Γαλαξίδι.


Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ. Ο πρόεδρος της Βουλής είναι το τρίτο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα και έτσι ο βουλευτής της μονοεδρικής περιφέρειας της Φωκίδας δεν θα μπορούσε να μην πάει να χαιρετίσει τον Νίκο Βούτση και τη σύζυγό του στην ταβέρνα που έκατσαν. Ένας λόγος παραπάνω βέβαια αφού ο Ηλίας Κωστοπαναγιώτης προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και έτσι είχαν να συζητήσουν και μερικά παραπάνω πράγματα.
Μετά τα τυπικά και τις απαραίτητες συστάσεις για το Γαλαξίδι και τις ομορφιές της Φωκίδας, η συζήτηση πήγε κατευθείαν στα φλέγοντα θέματα που απασχολούν την κυβέρνηση. Ανάμεσα στα εκλεκτά εδέσματα που συνόδευσαν τον φρέσκο αστακό και το ντόπιο κρασί, δεσπόζουσα θέση είχαν οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνηση και των δανειστών, αφού δεν είχε πραγματοποιηθεί ακόμα το κρίσιμο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Παράλληλα δεν θα μπορούσε να λείπει από το τραπέζι η κουβέντα γύρω από τις επιπτώσεις των μέτρων και το πώς μπορεί και πρέπει να διαχειριστούν οι βουλευτές τα επαχθή μέτρα. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα μετέφερε στον Πρόεδρο της Βουλής τα παράπονα που δέχεται από τους συντοπίτες του και το κλίμα που επικρατεί στην ελληνική περιφέρεια για την κυβέρνηση και τις εξελίξεις.

Η απόδραση του Νίκου Βούτση και της συζύγου σε έναν τόσο κοντινό προορισμό όπως το γραφικό Γαλαξίδι ήταν το απαραίτητο τονωτικό για τις δύσκολες διαδικασίες που ακολούθησαν στη Βουλή. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο κατάλογος των ομιλητών στη συζήτηση για το Ασφαλιστικό εξαντλήθηκε και παρόλο που όλες οι πλευρές διαβεβαίωναν ότι δεν θα υπήρχαν απώλειες, ήταν δύο συνεδριάσεις αρκετά κουραστικές, με την ψηφοφορία να πραγματοποιείται το βράδυ της Κυριακής. Εκτός από τη δύσκολη κοινοβουλευτική διαδικασία, ο Νίκος Βούτσης την εβδομάδα που πέρασε αναγκάστηκε να προχωρήσει σε διάψευση με αυστηρή ανακοίνωση σχετικά με την περιουσιακή του κατάσταση μετά τη δημοσιοποίηση των «πόθεν έσχες». «Ουδέποτε είχα καταθέσεις σε τράπεζες και μάλιστα ύψους 40 ή 48 χιλιάδων ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που εκδόθηκε την περασμένη Πέμπτη, ενώ διέψευσε πως διαθέτει 14 ακίνητα. Με δήλωση που εξέδωσε, ο κ. Βούτσης επεσήμανε ότι η πραγματική του ακίνητη περιουσία περιλαμβάνει μια διώροφη μονοκατοικία στη Νέα Ερυθραία που έχει κληρονομήσει, ενώ η σύζυγός του έχει ένα διαμέρισμα για το οποίο αποπληρώνει δάνειο. Σημειώνεται, πως στη δήλωση «πόθεν έσχες» υπάρχουν συνολικά 14 καταγραφές που όμως αφορούν στα δύο παραπάνω ακίνητα, κάτι που όπως λέει και ο ίδιος, δημιουργεί «εσφαλμένες εντυπώσεις».

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ