Οι νέοι φόροι στα ακίνητα: Τι θα πληρώσετε για γονικές παροχές, δωρεές, αγοραπωλησίες (πίνακες για όλο το λεκανοπέδιο)

Οι νέοι φόροι στα ακίνητα: Τι θα πληρώσετε για γονικές παροχές, δωρεές, αγοραπωλησίες (πίνακες για όλο το λεκανοπέδιο)
Τα …κομπιουτεράκια πήραν φωτιά με το που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Μόνο που τα αποτελέσματα που βγήκαν στις οθόνες μόνο χαμόγελα δεν έσπειραν. Τα οφέλη που προκύπτουν στην πράξη είναι ελάχιστα και για πολύ λίγους.

Σε αυτή τη φάση, από τα έξι εκατομμύρια των ιδιοκτητών, κερδισμένοι θα βγουν ελάχιστες εκατοντάδες που θα προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις πολύ συγκεκριμένων ακινήτων. Το γεγονός ότι οι νέες αξίες θα ισχύσουν αναδρομικά από τον Μάιο του 2015, δημιουργεί ελπίδες για επιστροφή φόρων σε μερικές δεκάδες χιλιάδες που έκαναν γονικές παροχές ή αγοραπωλησίες μετά τον Μάιο του 2015. Για τους περισσότερους, αν όχι για όλους, οι ελπίδες θα διαψευστούν.

Όσο για το μεγάλο ερώτημα; Δεν είναι άλλο από τον νέο ΕΝΦΙΑ και τους συντελεστές του. Είναι πλέον δεδομένο ότι ο φόρος θα ξανασχεδιαστεί καθώς παρά τις περιορισμένες μειώσεις που έγιναν στις τιμές ζώνης, προκύπτει οικονομικό κόστος για τον προϋπολογισμό, ειδικά από τον συμπληρωματικό φόρο.

Πώς θα καλυφθεί αυτό το κόστος; Με τη θέσπιση ενός νέου φόρου ο οποίος με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό θα πρέπει να πληροί τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1. Να έχει ένα μικρό αφορολόγητο
2. Να επιβάλλει φόρο με βάση το σύνολο της περιουσίας του καθενός και όχι με βάση το κάθε ακίνητο ξεχωριστά
3. Να αποφέρει έσοδα άνω των 2,65 δις. ευρώ στο ταμείο.

Μέχρι να ανακοινωθεί αυτός ο νέος φόρος, τα έξι εκατομμύρια των ιδιοκτητών δεν θα ξέρουν καν τι τους περιμένει μέσα στους επόμενους. Όσον αφορά στις υπόλοιπες επιπτώσεις από τις αλλαγές των αντικειμενικών αξιών, αυτές συνοψίζονται στα εξής:

• Δεν αλλάζει ο ΕΝΦΙΑ του 2015 καθώς ο φόρος που εξακολουθούμε να πληρώνουμε, έχει υπολογιστεί με βάση τις αξίες που ίσχυαν την 1/1/2015 και όχι αυτές που ισχύουν πλέον από τον Μάιο του 2015.
• Δεν επηρεάζεται η προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης για τη σεζόν 2015-2016 καθώς το περιουσιακό κριτήριο έχει υπολογιστεί με βάση τις αξίες του ΕΝΦΙΑ για το 2015.
• Δεν υπάρχει επίπτωση –παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις στο «πόθεν έσχες» κατά την απόκτηση ακινήτου. Και αυτό διότι μετά την πρόσφατη αλλαγή νόμου, το πόθεν έσχες στηρίζεται στην αναγραφόμενη αξία στο συμβόλαιο που είναι συνήθως η εμπορική. Παρά τις μειώσεις, η εμπορική αξία παραμένει πολύ χαμηλότερη από την αντικειμενική στις περισσότερες περιοχές.
• Καμία επίπτωση δεν υπάρχει και στη διαδικασία των πλειστηριασμών. Από την 1/1/2016, οι αντικειμενικές αξίες έπαψαν να χρησιμοποιούνται ως βάση υπολογισμού του εκπλειστηριάσματος και πλέον λαμβάνονται υπόψη οι εμπορικές αξίες.
• Ο μέσος αγοραστής πρώτης κατοικίας, δεν πρόκειται να δει καμία ουσιαστική διαφορά όσον αφορά στον φόρο μεταβίβασης. Τα υψηλά αφορολόγητα που προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία (200.000 ευρώ για τον άγαμο, 250.000 ευρώ για τον παντρεμένο, 275.000 ευρώ για τον παντρεμένο με ένα παιδί και 300.000 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά) καλύπτουν σχεδόν το σύνολο των μεταβιβάσεων που γίνονται το τελευταίο διάστημα. Πόσο μάλλον όταν οι μεταβιβάσεις αφορούν κατά κύριο λόγο σε σπίτια μικρής επιφάνειας και αντικειμενικής αξίας. Όσον αφορά στα σπίτια των πολύ ακριβών περιοχών, εκεί δεν θα υπάρξει κάποια μείωση λόγω του ότι η τιμή ζώνης παραμένει αμετάβλητη. Σε δείγμα 108 περιοχών στο λεκανοπέδιο που επεξεργάστηκε η «Ε» προκύπτει ότι στην αγορά 1ης κατοικίας επιφάνειας 100 τ.μ μέτρων προκύπτει οικονομικό όφελος μόνο στις 24 περιοχές δηλαδή περίπου στις μία στις τέσσερις. Για παράδειγμα, στις φθηνότερες ζώνες του Ψυχικού, ο φόρος για αγορά πρώτης κατοικίας μειώνεται από τις 3750 ευρώ στις 2850 ευρώ για έναν εργένη ή από τα 1500 ευρώ στα 600 ευρώ για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά. Ειδικά για τα ζευγάρια αγοραστές, μικρές μειώσεις φόρων προκύπτουν σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές όπως οι φθηνές ζώνες της Φιλοθέης, οι ακριβές της Πεντέλης και του Παπάγου, στα ακριβά της Νέας Ερυθραίας και του Ελληνικού όπως επίσης και στις ακριβότερες ζώνες του 4ου και του 7ου διαμερίσματος.
• Ο αγοραστής ακινήτου ο οποίος δεν πληροί τις προϋποθέσεις να αποκτήσει πρώτη κατοικία, είναι από τους ελάχιστους που βγαίνει κερδισμένος, ειδικά αν το σπίτι που θα αγοράσει έχει χτιστεί με άδεια οικοδομής μεταγενέστερη του 2006 οπότε υπάγεται σε ΦΠΑ 23%. Όπως φαίνεται και στους σχετικούς πίνακες, η μείωση φόρου για ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών, μπορεί και να ξεπερνά τα 1000 ευρώ σε περιοχές όπως τα Βριλήσσια, η Αργυρούπολη, το Ηράκλειο Αττικής, η Νέα Σμύρνη, η Πεντέλη κλπ.
• Στις γονικές παροχές και στις κληρονομιές, τα οφέλη θα είναι μικρά και θα εντοπιστούν σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές με τιμές ζώνης άνω των 2000 ευρώ: 3ο και 7ο διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων, στα ακριβά της Καλλιθέας, των Μελισσίων, της Νέας Σμύρνης, του Παλαιού Φαλήρου κλπ. Για τον υπολογισμό του φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών, εκτός από το αφορολόγητο των 150.000 ευρώ, χρησιμοποιείται και χαμηλός συντελεστής μόλις 1% για τις περιουσίες με αξία από 150.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ. Μειώσεις θα προκύψουν πάντως για όλους όσον αφορά στα συμβολαιογραφικά και δικηγορικά έξοδα τα οποία είναι συνδεδεμένα με τις αντικειμενικές αξίες.
• Αισθητές μειώσεις καταγράφονται στις αξίες των καταστημάτων καθώς εκτός από τις τιμές ζώνης (από 5,56% έως 19,44%) γίνονται και μειώσεις έως 18% στους συντελεστές εμπορικότητας. Ο συνδυασμός των δύο, θα πιέσει προς τα κάτω τυην τελική αντικειμενική αξία καθώς ο συντελεστής εμπορικότητας φτάνει να πολλαπλασιάζει ακόμη και επί… 9 την τιμή ζώνης με αποτέλεσμα ένα μέτρο καταστήματος να κοστίζει στα χαρτιά ακόμη και 36.000 ευρώ. Για ορισμένα καταστήματα, η αντικειμενική αξία μπορεί να μειωθεί και πάνω από 20%

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΣΧΕΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ