ΕΝΦΙΑ: Ποιες παρεμβάσεις δρομολογεί η κυβέρνηση και ποιοι θα πληρώσουν τα περισσότερα

ΕΝΦΙΑ: Ποιες παρεμβάσεις δρομολογεί η κυβέρνηση και ποιοι θα πληρώσουν τα περισσότερα
Παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ για την ανακατανομή των φορολογικών βαρών στα ακίνητα σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο οι αλλαγές που θα φέρουν επιβαρύνσεις στη μεσαία ιδιοκτησία θα γίνουν για το 2016.

Με τον στόχο είσπραξης εσόδων 2,65 δισ. ευρώ να παραμένει και φέτος, οι αλλαγές θα αφορούν κατά κύριο λόγο τους συντελεστές υπολογισμού του φόρου. Ελαφρώς κερδισμένοι θα βγουν οι ιδιοκτήτες περιοχών με χαμηλές αντικειμενικές αξίες.

Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, θα ξεκινήσει να εισπράττεται από τον Οκτώβριο για να εξοφληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις και θα πρέπει να έχει εισπραχθεί το αργότερο έως τις 29 Φεβρουαρίου 2016. Αν το υπουργείο οικονομικών καθυστερήσει να στείλει το φόρο, τότε 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα πληρώσουν σε λιγότερες δόσεις.

Αν το υπουργείο Οικονομικών εξασφαλίσει το «ΟΚ» από το «κουαρτέτο» τότε ενδεχομένως να υπάρξουν αλλαγές από τη φετινή χρονιά, αν και αυτό είναι ένα σενάριο που συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες.

Σε κάθε περίπτωση μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι διαθέτουν μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Οι παρεμβάσεις θα περιλαμβάνουν:

1. Αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου και μείωση του αφορολόγητου ορίου. Σήμερα ο συμπληρωματικός φόρος ενεργοποιείται για συνολική αξία περιουσίας που υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ και οι συντελεστές του κυμαίνονται από 0,1% - 1%. Όσο για το αφορολόγητο όριο συζητείται να μειωθεί στα 250.000 ευρώ ή στα 200.000 ευρώ και οι συντελεστές να ξεκινούν από 0,3% - 2% για πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες.

2. Παρεμβάσεις στους συντελεστές υπολογισμού του κύριου φόρου. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσαν να μειωθούν οι συντελεστές για τις κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία, για παράδειγμα μέχρι 1.000 ευρώ ανά τ.μ για τα οποία οι συντελεστές φόρου είναι 2 – 2,9 ευρώ ανά μέτρο και να αυξηθούν οι συντελεστές στα υψηλότερα κλιμάκια, π.χ για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ και που σήμερα κυμαίνονται από 6 – 13 ευρώ ανά τ.μ.

3. Μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Για τα συγκεκριμένα ακίνητα, ο ΕΝΦΙΑ του 2014 ήταν μειωμένος κατά 30% και για να διατηρηθεί ή να αυξηθεί το ποσοστό της έκπτωσης απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση.

Αυτό που σημειώνουν πάντως παράγοντες του υπουργείου είναι ότι τα χρονικά περιθώρια για την αλλαγή του ΕΝΦΙΑ είναι ασφυκτικά και αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ο φόρος που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι φέτος θα είναι ο ίδιος με πέρσι.

Όπως και να έχει ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να έχει εισπραχθεί έως τις 29 Φεβρουαρίου 2016, ενώ κάθε καθυστέρηση θα σημαίνει ότι θα μειώνονται και οι δόσεις με τις οποίες θα μπορούν να τον εξοφλήσουν οι φορολογούμενοι.

Στόχος είναι ο φόρος να αρχίσει να εισπράττεται τον Οκτώβριο για να εξοφληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις μέχρι τον Φεβρουάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ