Όλο το σχέδιο της κυβέρνησης για τις νέες αντικειμενικές αξίες

Όλο το σχέδιο της κυβέρνησης για τις νέες αντικειμενικές αξίες
Το ενδεχόμενο οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων να ισχύσουν και για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ -εφόσον βέβαια χαθεί και η τελευταία… ελπίδα για αντικατάσταση του φόρου από έναν Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας- εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών.

Ένα τέτοιο σενάριο, θα οδηγήσει σε έμμεση μείωση του φόρου ακόμη και κατά 12% καθώς οι αντικειμενικές αξίες επηρεάζουν τον φόρο για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες.

Δεν θα λείψουν βέβαια και οι περιπτώσεις αύξησης του φόρου καθώς για περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα από το 2007, ενδέχεται να υπάρξουν και αυξήσεις στις τιμές ζώνης. Το όλο εγχείρημα του να υπάρξει έμμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ μέσα από την αποκλιμάκωση των αντικειμενικών αξιών, θα εξαρτηθεί βέβαια και από το δημοσιονομικό κόστος γι’ αυτό όλο το «πακέτο» με τους φόρους ακινήτων και τις νέες αντικειμενικές αξίες θα ανακοινωθεί μετά τον Ιούνιο όταν πλέον θα έχει κριθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα πρέπει να εμφανίσει ο φετινός προϋπολογισμός.

Η διαδικασία προετοιμασίας των νέων αντικειμενικών αξιών, έχει ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες από την αρμόδια επιτροπή η οποία έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών.

Μέλη της επιτροπής, έχουν απευθυνθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς –συμβολαιογράφους, τράπεζα της Ελλάδας, Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων- προκειμένου να αντλήσουν κάθε πληροφορία που θα επιτρέψει την προσέγγιση των πραγματικών αξιών.

Έτσι, μεταξύ άλλων έχουν ζητηθεί οι αναγραφόμενες στα συμβόλαια αξίες μεταβίβασης από τους συμβολαιογράφους, τα στοιχεία που συλλέγει η Τράπεζα της Ελλάδας, ακόμη και οι μισθωτικές αποδόσεις. Τα πρώτα ευρήματα, είναι αποκαρδιωτικά καθώς αποτυπώνεται τεράστια διαφορά των αντικειμενικών αξιών έναντι των πραγματικών. Σε κάποιες περιπτώσεις, η αντικειμενική αξία έχει φτάσει να είναι δύο ή και τρεις φορές μεγαλύτερη από την πραγματική αξία.

Η αποκατάσταση αυτής της κατάφορης αδικίας εις βάρος των ιδιοκτητών γίνεται μόνο με πλήρη εξίσωση των πραγματικών αξιών με τις αντικειμενικές. Αυτό όμως συνεπάγεται τεράστιο δημοσιονομικό κόστος καθώς οι νέες αντικειμενικές αξίες μπορεί να επηρεάσουν:

• Τον ΕΝΦΙΑ και τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων. Κανονικά, ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να υπολογιστεί με βάση τις αξίες ακινήτων που ίσχυαν κατά την 1/1/2015 δηλαδή τις σημερινές αντικειμενικές αξίες. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών, θέλει –σε περίπτωση διατήρησης του ΕΝΦΙΑ- να χρησιμοποιηθούν οι καινούργιες αξίες. Βίαιη όμως εξίσωση των πραγματικών αξιών με τις αντικειμενικές, θα προκαλούσε απώλειες άνω των 500 εκατ. ευρώ από τα προσδοκώμενα έσοδα του ΕΝΦΙΑ και φυσικά τις τεράστιες αντιδράσεις των δανειστών.

Από τον ΕΝΦΙΑ, το δημόσιο εισπράττει έσοδα (τουλάχιστον αυτή ήταν η επίδοση του 2014) 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ το ποσό που βεβαιώνεται στους ιδιοκτήτες ξεπερνά τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν οι αντικειμενικές αξίες εξισωθούν με τις πραγματικές, ο εισπρακτικός στόχος του ΕΝΦΙΑ δεν πρόκειται να επιτευχθεί. Πρώτον διότι θα μειωθεί ο αριθμός των ιδιοκτητών με ατομική περιουσία άνω των 300.000 ευρώ οι οποίοι και θα κληθούν να πληρώσουν τον συμπληρωματικό φόρο. Και δεύτερον, διότι για εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα, ο φόρος ανά τετραγωνικό θα είναι μικρότερος. Ο λόγος;

Ο ΕΝΦΙΑ προβλέπει επιβολή φόρου ανά τετραγωνικό. Το ύψος του φόρου, εξαρτάται από την τιμή ζώνης (ή πιο απλά την αντικειμενική αξία). Υπάρχουν 13 διαφορετικά ποσά φόρου ανά τετραγωνικό (από 2 έως 13 ευρώ). Όσο πιο υψηλή η τιμή ζώνης, τόσο περισσότερος είναι και ο φόρος ανά τετραγωνικό. Τι θα συνέβαινε λοιπόν αν οι αντικειμενικές αξίες μειώνονταν στα επίπεδα των πραγματικών; Θα αλλάζαμε κλιμάκιο προς τα… κάτω και θα πληρώναμε λιγότερο φόρο ανά τετραγωνικό. Πόσο λιγότερο; Από 8% έως 12% κατά περίπτωση.

• Τους φόρους μεταβίβασης. Οι συγκεκριμένοι φόροι (φόρος μεταβίβασης 3% στα μεταχειρισμένα και ΦΠΑ σε όσα ακίνητα χτίστηκαν με άδειες μετά την 1/1/2006) δεν αποδίδουν πλέον ουσιαστικά έσοδα καθώς οι αγοραπωλησίες είναι ελάχιστες. Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξουν απώλειες καθώς με το ισχύον καθεστώς, οι φόροι μεταβίβασης υπολογίζονται όχι επί της αναγραφόμενης αξίας στο συμβόλαιο αλλά επί της υψηλότερης αξίας είτε αυτή είναι η αντικειμενική είτε η πραγματική. Μόνο το πόθεν έσχες εφαρμόζεται επί της αναγραφόμενης αξίας στο συμβόλαιο ακόμη και αν αυτή είναι χαμηλότερη από την αντικειμενική.


Οι τρεις «ταχύτητες» στις μεταβολές που θα επέλθουν

Αν και οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται τον Ιούνιο, τα μέχρι τώρα ευρήματα από την έρευνα που κάνει η αρμόδια επιτροπή δείχνουν ότι πλήρης εξίσωση των πραγματικών αξιών με τις αντικειμενικές δεν θα υπάρξει λόγω δημοσιονομικού κόστους. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι υπάρξουν τρεις διαφορετικές «ταχύτητες» όσον αφορά στις μεταβολές των τιμών:

1. Στην πρώτη ταχύτητα, εντοπίζονται πολλές περιοχές της επαρχίας αλλά και της Αττικής, ειδικά στα Δυτικά Προάστια. Σε αυτές τις περιοχές, όπου οι τιμές ζώνης ανά τετραγωνικό παραμένουν καθηλωμένες σε πολύ χαμηλά επίπεδα αναμένεται ότι θα υπάρξουν ακόμη και αυξήσεις στις τιμές ζώνης. Σε αυτή την κατηγορία κατατάσσονται περιοχές όπως είναι το Ίλιον, η Δάφνη, η Δραπετσώνα, το Πέραμα, ακόμη και οι φθηνότερες ζώνες του Περιστερίου.

2. Στην δεύτερη ταχύτητα, κατατάσσονται οι πολύ ακριβές περιοχές. Σε αυτές αναμένεται να υπάρξουν μειώσεις αντικειμενικών αξιών ακόμη και σε ποσοστό άνω του 20%. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Βουλιαγμένη, η Εκάλη, η Γλυφάδα, η Φιλοθέη και οι ακριβές περιοχές της Κηφισιάς.

3. Στην 3η ταχύτητα στην οποία κατατάσσονται οι λεγόμενες μεσαίες περιοχές, αναμένονται μικρές μεταβολές των αντικειμενικών αξιών σε επίπεδα όχι μεγαλύτερα του 10-15%. Μπορεί οι αποκλίσεις αντικειμενικών-πραγματικών να είναι μεγαλύτερες, ωστόσο το επιχείρημα για να μην υπάρξουν μεγαλύτερες μειώσεις θα είναι ότι τα στοιχεία για τις πραγματικές αξίες έχουν επηρεαστεί από την κρίση και από το γεγονός ότι οι περισσότερες αγοραπωλησίες γίνονται από ανάγκη.

ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΕΔΩ

Πόσο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσεις το 2015

Το να προβλέψει κανείς πόσο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσει το 2015 δεν είναι εύκολο –εδώ δεν είναι εύκολο να καταλάβει πότε θα πληρώσει- καθώς υπάρχουν δύο αστάθμητοι παράγοντες: Ο ένας έχει να κάνει με το αν θα επέλθουν αλλαγές στον νόμο. Και ο δεύτερος, με το αν θα υπάρξει αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες βάσει των οποίων θα προκύψει ο φόρος.

Κι όμως, ο πίνακας «εργαλείο» που ετοίμασε το fpress.gr μπορεί να σας βοηθήσει να μαντέψετε αν θα επιβαρυνθείτε ή αν θα πληρώσετε λιγότερα. Δείτε τον πίνακα ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ