Το χαράτσι της ΔΕΗ ξανάρχεται: το «χαστούκι» και το «χάδι» για ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων

Το χαράτσι της ΔΕΗ ξανάρχεται: το «χαστούκι» και το «χάδι» για ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων
Είναι οριστικό: με την έκδοση σχετικής απόφασης από ώρα σε ώρα ή από ημέρα σε ημέρα ανοίγει ο δρόμος για τη βεβαίωση του «χαρατσιού της ΔΕΗ» σε...

...ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν πλήρωσαν τον συγκεκριμένο φόρο εγκαίρως. Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό της τάξεως των 350 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο μάλιστα δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε αντιπαραθέσεις μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών. Και αυτό διότι τώρα θα φανεί ποιοι ενοικιαστές παρακρατούσαν το ποσό από το ενοίκιο δήθεν για να πληρώσουν το χαράτσι, αλλά το άφηναν απλήρωτο με αποτέλεσμα το βάρος να μεταφερθεί στον ιδιοκτήτη.

Το ΕΕΤΗΔΕ του 2013 (το πληρώσαμε από τα μέσα του 2013 μέχρι και τον Μαϊο του 2014) θα βεβαιωθεί με ημερομηνία Μαρτίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες που θα λάβουν το σχετικό ειδοποιητήριο, θα πρέπει να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό εφάπαξ μέχρι το τέλος Απριλίου. Ασήκωτο το βάρος για χιλιάδες νοικοκυριά, ειδικά αυτά που άφησαν απλήρωτες περισσότερες από μια δόσεις. Και γι’ αυτά όμως φαίνεται ότι υπάρχει λύση.

Οι ιδιοκτήτες –κάτι το οποίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει και επίσημα από το υπουργείο Οικονομικών- θα μπορούν να κάνουν χρήση της νέας ρύθμισης των 100 δόσεων και να αποπληρώσουν το ποσό του χαρατσιού σε πολλά 20άρικα. Η δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση, «πατάει» στο άρθρο 4 του καινούργιου νόμου το οποίο αναφέρει: «Στη ρύθμιση του άρθρου 1 δύνανται, επίσης, να υπαχθούν, μετά από επιλογή του οφειλέτη, και οφειλές που έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης μέχρι την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή σε ρύθμιση και θα αφορούν υποχρεώσεις φορολογικών ετών, περιόδων και υποθέσεων μέχρι και 31.12.2014».

Επειδή το ΕΕΤΗΔΕ είναι φορολογική υποχρέωση του 2013, επειδή η οφειλή θα έχει καταχωριστεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων νωρίτερα από το τέλος Μαίου που λήγει η ρύθμιση των 100 δόσεων, φαίνεται ότι το συγκεκριμένο άρθρο ταιριάζει «γάντι» στο ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες. Προφανώς, επειδή ο φόρος θα βεβαιωθεί μέσα στον Μάρτιο, δεν θα τους ενδιαφέρει και τόσο το ζήτημα διαγραφής προσαυξήσεων. Αυτό όμως που θα απασχολήσει τα νοικοκυριά, είναι να εντάξουν την οφειλή στις 100 δόσεις και να εκμεταλλευτούν το ελάχιστο ποσό των 20 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ