Η ρύθμιση για τα "κόκκινα στεγαστικά" από το Α έως το Ω

Η ρύθμιση για τα "κόκκινα στεγαστικά" από το Α έως το Ω
Σανίδα σωτηρίας για 40.000 νοικοκυριά που έχουν πάρει ήδη ειδοποίηση ότι το σπίτι τους θα βγει στο σφυρί, και «ασπίδα» σε συνολικά 100.000 κατοικίες –που βρίσκονται υπό την απειλή πλειστηριασμού-, θα δώσει η διάταξη   για την προστασία της κύριας κατοικίας, που  αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.  Ενώ το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων αναμένεται μετά το δεύτερο εξάμηνο.  
Της Έφης Καραγεώργου
Σήμερα υπολογίζεται ότι από τους 600.000 δανειολήπτες που έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια, οι 200.000 βρίσκονται στο «κόκκινο». Το υπόλοιπο της οφειλής τους κυμαίνεται από 70.000 μέχρι 120.000 ευρώ.
Στο τέλος του 2014 τα «κόκκινα» στεγαστικά αντιπροσώπευαν το 30% τους χαρτοφυλακίου στεγαστικής πίστης (περί τα 69 δισ ευρώ), ήταν δηλαδή περίπου 21 δις ευρώ τα «κόκκινα», ενώ μαζί με ταhomeequity(καταναλωτικά με προσημείωση ακινήτου) οι «κόκκινες» οφειλές διαμορφώνονται στα 27 δις ευρώ. Ενώ ο αριθμός των ακινήτων που έχουν προσημειωθεί για δάνεια που δεν εξυπηρετούνται υπερβαίνει τις 200.000 ακίνητα. Ωστόσο το διάστημα Δεκεμβρίου 2014- Φεβρουαρίου 2015 υπολογίζεται ότι οι καθυστερούμενες οφειλές (στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά) αυξήθηκαν κατά 1,5 δις ευρώ. Υπολογίζεται ότι στο τέλος του 2014 τα «κόκκινα» δάνεια προσέγγισαν τα 80 δισ. ευρώ, ενώ αν υπολογιστούν και τα ρυθμισμένα δάνεια που «έσκασαν» τότε οι συνολικές καθυστερούμενες οφειλές ενδέχεται να ξεπερνούν τα 100δις ευρώ (με συνολικά υπόλοιπα 210 δις ευρώ).
Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Σταθάκηςαπομένει να αποσαφηνιστούν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες για να ενημερωθεί ηΕΚΤ και στησυνέχεια να ψηφιστεί από τη Βουλή.
Το «πάγωμα» των πλειστηριασμών ισχύει μέχρι το τέλος του 2015.
Επίσης η ρύθμιση προβλέπει μηδενικές δόσεις για την εξυπηρέτηση του δανείου,στην περίπτωση που οι δανειολήπτεςδεν έχουν εισόδημα, είναι άνεργοι ή διαβιούν στο όριο τηςφτώχειας, δηλαδή έχουν ετήσιο εισόδημαίσο ή μικρότερο από 7.100 ευρώ.
Τα νοικοκυριά που έχουνετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ θα καταβάλουν δόσεις ίσες με το10% του εισοδήματος τους (δηλαδή 2.500 ευρώ), και νοικοκυριά με εισόδημα έως 50.000 ευρώ θα καταβάλλουν το 20% για δόσεις (δηλαδή 10.000 ευρώ). Στη ρύθμιση δεν περιλαμβάνονται νοικοκυριά με εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ.
Επίσης η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν πρέπει ναξεπερνά τις 300.000 ευρώ, τις 500.000 ευρώ η συνολική του περιουσία (άλλα ακίνητα, χωράφια, οικόπεδα κλπ) και οι καταθέσεις του δανειολήπτη να μην υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ.
Σε ότι αφοράτο νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, αναμένεται να κατατεθεί μετά το καλοκαίρι, αφού θα πρέπει να προηγηθείδιαπραγμάτευση με τους εταίρουςκαιγια να προχωρήσει απαιτείται «πράσινο» φως από την ΕΚΤ.
Όπως γράψαμε χθες, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τα καθυστερούμενα δάνεια είναι να χρησιμοποιήσει ποσό της τάξης των 3-4 δισ ευρώ από το «μαξιλάρι» των 11δισ ευρώ του ΤΧΣ για τη διαγραφή μέρους τους από τις τράπεζες. Βέβαια το Eurogroupέχει ζητήσει από το ΤΧΣ να επιστρέψει αυτά τα κεφάλαια στον Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Ωστόσο το ποσό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο με αίτημα -και έγκριση- από την ΕΚΤ και τον Μηχανισμό Ενιαίας Εποπτείας (SSM).
Η ελληνική πλευράθα ζητήσει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα και θα εστιάσει στο γεγονός ότι ηΕΚΤ έχει ζητήσει από τις εγχώριες τράπεζες να προχωρήσουν στην αποτελεσματική διαχείριση και μείωση των «κόκκινων» δανείων. Και θα εξηγήσει με «χαρτί και με μολύβι», όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ότι η διαγραφές δεν θα είναι οριζόντιες, αλλά θα έχουν γνώμονα αντικειμενικά και αδιάβλητα κριτήρια, και ότι με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες θα καταφέρνουν να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους. Αυτό σημαίνει ότι αν περιοριστούν οι επισφάλειες οι τράπεζες θα μπορέσουν να απελευθερώσουν εποπτικά κεφάλαια.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων. Δηλαδή θα αγοράζειαπό τις τράπεζες «κόκκινα» δάνεια με έκπτωση 50% της ονομαστικής αξίας τους. Εκτιμάται ότι το ύψος των 100.000 «κόκκινων» δανείων –που βρίσκονται προ των πυλών του πλειστηριασμού- ανέρχεταιστα 12 δισ. ευρώ.Που σημαίνει ότι ο φορέας θα πρέπει να δώσει 6 δισ. στις τράπεζες. Το υπουργείο Οικονομίας θα επιδιώξει μέσα από διαπραγμάτευση με τους εταίρους να χρησιμοποιήσειγια τον σκοπό αυτόπερίπου 3 δισ. ευρώ από τα 11,4δις ευρώ του ΤΧΣ και για ταυπόλοιπα 3 δισ. ευρώ θα συνάψει συμφωνία με τις τράπεζες ώστε να αποπληρώσει αυτό το χρέος σταδιακά.
Από υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομίας προκύπτει ότι από τα «κόκκινα» δάνεια που θα ενταχθούν στη ρύθμιση ένα ποσοστό της τάξεως του 70% θα μπει σταδιακά σε ορθή πορεία, καθώς οιδανειολήπτες θα ξεκινήσουν να αποπληρώνουν την οφειλή τους.
Για τους υπόλοιπους δανειολήπτες θα ισχύσει ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος, προκειμένου να ρυθμιστούν οι οφειλές τους, με νομοθετικό έλεγχο όμως, ώστε οι ρυθμίσεις να μην είναι κατά το δοκούν του πιστωτικού ιδρύματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ