Φόρους για ανείσπρακτα ενοίκια θα πληρώσουν φέτος χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

Φόρους για ανείσπρακτα ενοίκια θα πληρώσουν φέτος χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων
Φόρους για ενοίκια που ποτέ δεν εισέπραξαν θα πληρώσουν για πρώτη φορά φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων αφού πλέον έχει καταργηθεί η διαδικασία εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στην εφορία.

Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων φέτος δεν θα έχουν την δυνατότητα να εκχωρήσουν στο Δημόσιο τα ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει από ενοικιαστές. Λίγο πριν την παραίτηση του ο πρώην Γενικός Γραμματέας Δημόσιων Εσόδων κ.Θεοχάρης και νυν υποψήφιος βουλευτής με Το Ποτάμι είχε εκδώσει εγκύκλιο που καταργούσε την διαδικασία παρά τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις του υπουργείου Οικονομικών ότι δεν θα υπήρχε κατάργηση της ευνοϊκής αυτής ρύθμισης.

Το 2015 οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν στα εκκαθαριστικά τους φόρους για τα εισοδήματα του 2014 από ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει ποτέ και με την κατάσταση αυτή την στιγμή στην κτηματαγορά δεν θα είναι λίγοι αυτοί που θα πληρώσουν φόρους για εισοδήματα που ουδέποτε εισέπραξαν. Τα ενοίκια σύμφωνα με την ισχύουσα φορλογία φορολούνται με συντελεστή 10%.

Τι ίσχυε μέχρι τις αρχές του 2014:

Εισοδήματα από την εκμίσθωση ακινήτων και από τόκους δανείων που θεωρούνται ότι έχουν αποκτηθεί κατά τις διατάξεις του παρόντος και τα οποία αποδεδειγμένα δεν έχουν εισπραχθεί από το δικαιούχο, επιτρέπεται να μη συνυπολογίζονται στο συνολικό καθαρό εισόδημα του, εφόσον εκχωρηθούν στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα.

Η εκχώρηση γίνεται με απλή έγγραφη δήλωση του υπόχρεου σε φόρο, η οποία υποβάλλεται στον αρμόδιο για τη φορολογία του προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας μέσα στο οικονομικό έτος στο οποίο τα εισοδήματα αυτά υπόκεινται σε φόρο. Η παραπάνω διαδικασία αποτελεί παρελθόν πλέον από 1/1/2014 όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εγκύκλιος.

Το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει πριν απο την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να αποκαταστήσει την αδικία αυτή με νομοθετική ρύθμιση ώστε οι φορολογούμενοι να μην έρθουν αντιμέτωποι με φόρους για εισοδήματα που ουδέποτε έλαβαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ