Απίστευτο: Πιστωτικές κάρτες χρεώθηκαν με ΕΝΦΙΑ «φάντασμα»

Απίστευτο: Πιστωτικές κάρτες χρεώθηκαν με ΕΝΦΙΑ «φάντασμα»
Η επιβάρυνση από τον ΕΝΦΙΑ πλέον δεν υπάρχει. Όμως η οφειλή που εμφανίζεται στον λογαριασμό της πιστωτικής κάρτας είναι πραγματική και αν δεν αποπληρωθεί η τράπεζα θα χρεώσει τόκους που ξεπερνούν το 17-18%. Η τράπεζα δηλώνει αναρμόδια για το θέμα και πλέον οι ιδιοκτήτες καλούνται να βγάλουν άκρη από την εφορία προκειμένου να διαγράψουν ένα χρέος το οποίο κανονικά δεν έπρεπε να δημιουργηθεί ποτέ. Πρόκειται για ΕΝΦΙΑ-φάντασμα. Πρώτα εμφανίστηκε στο εκκαθαριστικό της εφορίας. Μετά εξαφανίστηκε από το εκκαθαριστικό της εφορίας αλλά εμφανίστηκε στον λογαριασμό της πιστωτικής τράπεζας. Και τώρα ο φορολογούμενος πρέπει να στηθεί στην ουρά της εφορίας για να διαλευκάνει το μυστήριο.

Η ιστορία δεν αφορά έναν και δύο αλλά εκατοντάδες φορολογούμενους. Και μάλιστα συνεπείς φορολογούμενους από αυτούς που θέλουν να εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις αμέσως. Πώς λοιπόν αποζημιώνει το κράτος αυτούς τους φορολογούμενους; Ως συνήθως με …ταλαιπωρία. Η ιστορία είναι απολύτως αληθινή και «γεννήθηκε» εξαιτίας του «μπάχαλου» που έχει δημιουργήσει σε όλα τα επίπεδα ο ΕΝΦΙΑ με τα πήγαινε-έλα και τις αλλεπάλληλες εκκαθαρίσεις. Ο φορολογούμενος θέλοντας να φανεί συνεπής προς την εφορία (υπέρ το δέον μάλιστα καθώς δεν αξιοποίησε καν το σύστημα των δόσεων) απευθύνθηκε στην τράπεζα του για να πληρώσει ολόκληρο το ποσό του φόρου σύμφωνα με το πρόγραμμα της τράπεζας. Σκέφτηκε -και σωστά- ότι πληρώνοντας ολόκληρο το ποσό με την πιστωτική κάρτα, αντί των έξι δόσεων που προβλέπονται για τον ΕΝΦΙΑ από τη φορολογική νομοθεσία, θα εξασφαλίσουν εννέα ή 12 δόσεις. Αυτή η θεωρητικά σωστή σκέψη, γύρισε μπούμερανγκ για τον φορολογούμενο.

Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε διόρθωση των εκκαθαριστικών εφαρμόζοντας εκ των υστέρων τις εκπτώσεις φόρου που προβλέπει ο νόμος. Σε εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις, ιδιοκτήτες που πληρούσαν τα κριτήρια, έλαβαν καινούργιο εκκαθαριστικό. Θεωρητικά θα έπρεπε να χαρούν καθώς το νέο εκκαθαριστικό τους έφερε έκπτωση από 20% (για τους μη ηλεκτροδοτούμενους χώρους) και 50% (για όσους πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, έως 100% (για πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία με επίσης συγκεκριμένα εισοδηματικά αλλά όχι περιουσιακά κριτήρια). Τι να το κάνει όμως ο ιδιοκτήτης; Ολόκληρο το ποσό του φόρου είχε ήδη φορτωθεί στην κάρτα. Η τράπεζα δεν μπορεί να κάνει κάτι καθώς έχει ήδη «πληρώσει» το υπουργείο Οικονομικών και περιμένει να πληρωθεί από τον φορολογούμενο μέσα από τον λογαριασμό της πιστωτικής κάρτας. Ποια λύση απομένει στον ιδιοκτήτη;

Να πάει στο ταμείο της εφορίας με το διορθωμένο εκκαθαριστικό, προκειμένου να πάρει πίσω τα λεφτά του. Και να εύχεται ο υπάλληλος να έχει κατανοήσει το πολυδαίδαλο πλαίσιο που έχει φτιάξει το υπουργείο Οικονομικών και να μην μπλέξει τον φορολογούμενο με έλεγχο σχετικά με το αν πρέπει να συμψηφιστεί η επιστροφή του ΕΝΦΙΑ με πιθανές οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία (που κάτι τέτοιο δεν πρέπει να γίνει καθώς ο νόμος είναι ξεκάθαρος και προβλέπει ότι συμψηφισμός γίνεται μόνο για ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ