Στην μισή τιμή πωλούνται τα σπίτια στην Αράχωβα – Στο σφυρί δεκάδες σαλέ

Στην μισή τιμή πωλούνται τα σπίτια στην Αράχωβα – Στο σφυρί δεκάδες σαλέ
Iσχυρό πλήγμα έχει δεχτεί η χειμερινή κατοικία και κυρίως περιοχές, όπως η Αράχωβα που αποτελούσε μία από τις πιο περιζήτητες και ακριβές περιοχές της Ελλάδας. Ειδικότερα σε σχέση με τα υψηλά του 2008, σήμερα στην Αράχωβα, στον Άγιο Αθανάσιο, στο Καρπενήσι και στα Τρίκαλα Κορινθίας οι αξίες καταγράφονται συνολικά μειωμένες κατά 44%, κατά μέσο όρο.


Η οικονομική κρίση έχει πλήξει έντονα την αγορά χειμερινών εξοχικών κατοικιών αφού η ζήτηση καταγράφεται από υποτονική μέχρι μηδενική αν και οι τιμές έχουν σχεδόν μειωθεί στο μισό και περίπου 10.000 σπίτια παραμένουν αδιάθετα. Χαρακτηριστικό της μείωσης της ζήτησης είναι το γεγονός ότι οι αγοραπωλησίες υποχώρησαν με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 28,2% κατά την περίοδο από το 2007 έως και το 2012 (επίσημα στοιχεία από συμβολαιογραφικούς συλλόγους).
Σύμφωνα με το γραφείο real estate Geoaxis, αρκετοί κατασκευαστές που επένδυσαν δανειζόμενοι στην ανέγερση πολυτελών κατοικιών με κόστος πάνω από 1.500 euro/τμ βρίσκονται πλήρως εγκλωβισμένοι αφού ούτε η πώληση κάτω από το κόστος δείχνει να ενεργοποιεί την ζήτηση. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στο Λιβάδι της Αράχωβας όπου μετά το κατασκευαστικό ‘αμόκ’ -σε σημείο που μεζονέτες κτίστηκαν σχεδόν και μέσα στην λίμνη-, δεκάδες συγκροτήματα παραμένουν ολοκληρωμένα δίχως καμία προοπτική άμεσης διάθεσης.
Πολλοί όμως επώνυμοι και μη έχουν βγάλει τα τελευταία χρόνια στο σφυρί τα πολυτελείς τους σαλέ στην Αράχωβα.
Αλλωστε πολλοί είναι εκείνοι που επένδυσαν τα προηγούμενα χρόνια στην περιοχή, όπως για παράδειγμα ο εφοπλιστής Β. Ρέστης ο οποίος διαθέτεις τρία ακίνητα ενώ χειμερινά σαλέ έχουν εδώ και χρόνια ο εφοπλιστής Νίκος Τσάκος, ο Β. Γουλανδρής, ο Αλέξης Κούγιας στο Δόκανο, ο Χρήστος Φερεντίνος με τη σύζυγό του ηθοποιό Σοφία Παυλίδου, ο Γιάννης και η Πηνελόπη Μαυρή, ο Σάμι Φάις και η σύζυγός του Μαρία Καλάβρια, οι επιχειρηματίες Βασίλης Χήτος, Γιώργος Στάικος, Β. Φουρλής, ο εφοπλιστής Γιώργος Τσαβλίρης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Geoaxis, από τους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς, την μεγαλύτερη μείωση τιμών παρουσιάζει ο Άγιος Αθανάσιος στο Καρπενήσι όπου από 3.301 ευρώ/τμ το 2008 η αξία κυμαίνεται σήμερα στα 1.562 ευρώ/τμ (-53%), και ακολουθούν η Αράχωβα από 3.000 ευρώ/τμ το 2008 σήμερα στα 1.600 (-47%), τα Τρίκαλα Κορινθίας από 2.250 ευρώ/τμ το 2008 σήμερα στα 1.400 ευρώ/τμ (-38%) και τέλος το Καρπενήσι από 2.308 ευρώ/τμ το 2008 σήμερα στα 1.450 ευρώ/τμ (-37%).
Τα παραπάνω αποτελέσματα αποτυπώνουν με εύλογο τρόπο την υπερεκτίμηση του Αγίου Αθανασίου αλλά και της Αράχωβας (κυρίως Λιβαδιού) κατά τα έτη της άμετρης ανάπτυξης της εξοχικής κατοικίας. Στον αντίποδα, το Καρπενήσι αναπτυσσόμενο πιο ήπια κατά την περίοδο της φούσκας φαίνεται να καταγράφει πιο ελεγχόμενη πτώση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ