«Ανοίγουν» οι πλειστηριασμοί – Ακόμη και κάτω από το μισό της αντικειμενικής αξίας οι προσφορές

«Ανοίγουν» οι πλειστηριασμοί – Ακόμη και κάτω από το μισό της αντικειμενικής αξίας οι προσφορές
Σε συμφωνία η οποία θα φέρει τα πάνω-κάτω

στην κτηματαγορά κατέληξαν πριν από λίγο τρόικα και ελληνική κυβέρνηση. Η συμφωνία προβλέπει ότι ένας πλειστηριασμός θα μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμη και αν το προσφερόμενο τίμημα αντιστοιχεί στο 66% της αντικειμενικής αξίας. Ωστόσο, αν δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον, θα προβλέπεται επανάληψη της διαδικασίας αυτή τη φορά με τιμή αφετηρίας ορισμένη εκ του νόμου στο 50% της αντικειμενικής αξίας.

Αν και πάλι δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον, τότε ο ορισμός του τιμήματος από το οποίο θα ξεκινά η υποβολή προσφορών θα αποτελεί απόφαση του δικαστηρίου όπως συμβαίνει και σήμερα (σ.σ σήμερα γίνονται δύο γύροι στο 100% της αντικειμενικής αξίας και μετά αναλαμβάνει δράση ο ...δικαστής).

Τη συμφωνία ανακοίνωσε πριν από λίγο αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ενώ οι λεπτομέρειες –δεδομένου ότι η διαδικασία του πλειστηριασμού αποτελεί κομμάτι του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας- θα γίνουν γνωστές από τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Με δεδομένη αυτή την αλλαγή, το 2015 αναμένεται ότι θα ξανανοίξει η αγορά των ...πλειστηριασμών. Και αυτό διότι με τίμημα στο 50% της αντικειμενικής αξίας, οι τιμές μέσω του πλειστηριασμού θα μπορούν να είναι χαμηλότερες από τις εμπορικές και ως εκ τούτου να γίνουν ξανά δελεαστικές για όσους θέλουν να αποκτήσουν ακίνητο μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση των αντικειμενικών αξιών νωρίτερα από το 2017 απομακρύνεται. Αυτό είναι θετικό μόνο για όσους κινδυνεύουν να τους βγάλουν το σπίτι στο σφυρί. Όλοι οι υπόλοιποι θα συνεχίσουν να πληρώνουν φόρους με βάση τιμές οποίες ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ