Μας καλούν να πληρώσουμε δύο δόσεις ΕΝΦΙΑ έως 30/09 –Δείτε γιατί

Μας καλούν να πληρώσουμε δύο δόσεις ΕΝΦΙΑ έως 30/09 –Δείτε γιατί
Όσοι μπείτε τώρα στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisκαι αναζητήσετε την ειδοποίηση πληρωμή του ΕΝΦΙΑ ή τις ατομικές σας οφειλές εκτός ρύθμισης, να είστε ψύχραιμοι: αυτό που θα δείτε απέχει από αυτό που θα ισχύσει στην πραγματικότητα. Είναι αλήθεια ότι σας περιμένει ένα σοκ καθώς εκεί που περιμένατε να δείτε έξι δόσεις, θα διαπιστώσετε ότι το σύστημα σας καλεί να πληρώσετε δύο δόσεις μαζεμένες μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και να έχετε ολοκληρώσει την αποπληρωμή μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου (αντί για τον Φεβρουάριο του 2015 που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών).

Πριν αιφνιδιαστείτε, θα σας δώσουμε την εξήγηση. Αυτό που βλέπετε δεν είναι αυτό που νομίζετε, μας λέει ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικών. Επειδή δεν έχει ψηφιστεί η διάταξη που απλώνει τις δόσεις σε έξι και την περίοδο αποπληρωμής μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015, το μόνο που μπορούσαν να κάνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ήταν να αλλάξουν την προθεσμία της 1ης δόσης καθώς αυτό που προβλέπει η τροπολογία που ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή. Όμως η αλλαγή της ημερομηνίας, ρίχνει τη μία δόση πάνω στην άλλη. Τι θα περιμένουμε; Να ψηφιστεί άλλος νόμος. Αυτό λέει και διευκρινιστική ανακοίνωση που εκδόθηκεπριν από λίγο για να αποφευχθεί το…μπάχαλο. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Σας ενημερώνουμε για την τροπολογία του Υπ. Οικονομικών, που ψηφίστηκε στις28.8.2014 από τη Βουλή των Ελλήνων:

Στο άρθρο 8 του ν. 4223/2013 προστίθεται νέα παράγραφος ως εξής:

«Οφειλές από πράξεις προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. που έχουν εκδοθεί κατά τη δημοσίευση τουπαρόντος, δεν καθίστανται ληξιπρόθεσμες πριν από την 30ηΣεπτεμβρίου 2014 και,επιπροσθέτως, δεν λαμβάνονται υπόψη, έως την ημερομηνία αυτή, για την έκδοσηφορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής του άρθρου 12 του ν. 4174/2013.»Υπενθυμίζουμε την υπ’ αριθμ. ΔΠΕΙΣ Α 1116352 ΕΞ 13.8.2014 απόφαση της ΓενικήςΓραμματέως Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με την οποία μέχρι και την 30.9.2014,«Χρηματικές απαιτήσεις οφειλετών έναντι του Δημοσίου εξαιρούνται από τοναυτεπάγγελτο συμψηφισμό με βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές αυτών που έχουνπροκύψει από την εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) έτους2014.»

Σημειώνουμε ότι, εντός των προσεχών ημερών μετά την ψήφιση του συνόλου τωντροπολογιών για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., οι δόσεις θα αναμορφωθούν σύμφωνα με την επίσημηανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών,δηλαδή σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις (ελάχιστη δόση 10 ευρώ), με την πρώτη να είναικαταβλητέα την 30η Σεπτεμβρίου 2014, τη δεύτερη 31η Οκτωβρίου ……… και την έκτηδόση την τελευταία εργάσιμη του μηνός Φεβρουαρίου 2015.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ