Το χάος με τους φόρους ακινήτων και η διάταξη που θα πνίξει τους ιδιοκτήτες

Το χάος με τους φόρους ακινήτων και η διάταξη που θα πνίξει τους ιδιοκτήτες
Κανονικά, σήμερα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα έπρεπε να έχει ολοκληρώσει την αποστολή των ειδοποιητηρίων για να πληρώσουμε τον καινούργιο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ο οποίος αντικαθιστά το «χαράτσι» της ΔΕΗ. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί καθώς ο φόρος δεν έχει υπολογιστεί καν. Μην βιαστείτε να χαρείτε διότι τη νύφη, όπως πάντα, θα την πληρώσει, ποιος άλλος, ο ιδιοκτήτης.

Ακόμη και σήμερα, ουδείς είναι σε θέση να δώσει μια απάντηση σχετικά με το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων Ε9 με τις οποίες οι φορολογούμενοι δηλώνουν τις μεταβολές που επήλθαν στην ακίνητη περιουσία τους κατά τη διάρκεια του 2013 αλλά και τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων όποτε και αν αυτές έγιναν. Θεωρητικά, όλοι οι φορολογούμενοι που κάνουν Ε9 μετά τις 30 Μαίου, είναι παράνομοι και πρέπει να επιβαρυνθούν με πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής καθώς ο νόμος ορίζει την ημερομηνία της 30ης Μαίου και ο νόμος ακόμη δεν έχει αλλάξει. Αυτό, ενδεχομένως είναι το εύκολο κομμάτι. Θα κατατεθεί μια τροπολογία και θα ορίζει την νέα ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων η οποία προφανώς θα είναι μια ημέρα του Ιουλίου. Και μετά, θα αρχίσει ο… γολγοθάς της πληρωμής του φόρου. Το ιδανικό πλέον σενάριο είναι το υπουργείο Οικονομικών να έχει βεβαιώσει τον φόρο για περίπου επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες μέχρι το τέλος Ιουλίου. Ακόμη και σε αυτή την ιδανική περίπτωση, ο φόρος θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις και όχι σε έξι. Αυτό προβλέπει ο νόμος:

«Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου, ή σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα(10) ευρώ, και από τις οποίες η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου και η τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Δεκεμβρίου του ίδιου έτους».

Όπως λοιπόν προκύπτει και από την παραπάνω διάταξη, ο φόρος ακινήτων αν βεβαιωθεί μέσα στον Ιούλιο, θα πληρωθεί ως εξής:

  1. 1η δόση τον Αύγουστο
  2. 2η δόση τον Σεπτέμβριο
  3. 3η δόση τον Οκτώβριο
  4. 4η δόση τον Νοέμβριο
  5. 5η δόση τον Δεκέμβριο

Αν το υπουργείο Οικονομικών θελήσει να αποκαταστήσει την αδικία, θα πρέπει να περάσει αντίστοιχη τροπολογία στη Βουλή. Διότι είναι αδικία τον κακό προγραμματισμό του υπουργείο Οικονομικών με την υποβολή του Ε9 και τον υπολογισμό του φόρου να τον πληρώνουν οι ιδιοκτήτες.

Μην ξεχνάμε ότι την περίοδο που θα πληρώνεται ο ΕΝΦΙΑ, το υπουργείο Οικονομικών θα στέλνει και τα ειδοποιητήρια για το χαράτσι των ακινήτων που έμεινε απλήρωτο την περίοδο από τα μέσα του 2013 έως τα μέσα του 2014. Αυτές τις οφειλές, η ΔΕΗ θα τις στείλει στο υπουργείο Οικονομικών στο τέλος Ιουλίου και τα ειδοποιητήρια θα φτάσουν στους ιδιοκτήτες μέσα στο φθινόπωρο. Τα ποσά θα βεβαιωθούν ως οφειλές και θα πρέπει να πληρωθούν εφάπαξ μέσα σε έναν μήνα καθώς σε διαφορετική περίπτωση, θα αρχίσουν να υπολογίζονται προσαυξήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ