Είμαστε έτοιμοι για τα ηλεκτρονικά βιβλία της εφορίας;

Του Παναγιώτη Παντελή*

Είμαστε έτοιμοι για τα ηλεκτρονικά βιβλία της εφορίας;

Δευτέρα 12/11/2018. 10ο tax forum, Κεντρικός Ομιλητής ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε, κύριος Πιτσιλής. Ίσως το σημαντικότερο από τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ήταν τα «ηλεκτρονικά βιβλία».

Ο διοικητής ανέφερε ότι, τα «ηλεκτρονικά βιβλία» έχουν πάρει συγκεκριμένη μορφή, έχουν σχεδιαστεί και είναι έτοιμα να δεχτούν πληροφορίες μέσω της ηλεκτρονικής τιμολόγησης είτε καταχωρητικά, είτε με μεταφορά δεδομένων, είτε με το ξεχωριστό κανάλι των ΦΤΜ.

Μέχρι την καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης όπου η συμπλήρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων θα γίνεται αυτόματα, η καινοτομία θα είναι να καταχωρούνται μόνο από τον εκδότη. Με τον τρόπο αυτό θα ενημερώνονται αυτόματα τα βιβλία στον λογιστή.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Μπορώ να σας πω λοιπόν ότι σε πολύ σύντομο χρόνο τα στελέχη μας εργάστηκαν και το έργο των ηλεκτρονικών βιβλίων έχει ένα βαθμό ωριμότητας ως προς τον σχεδιασμό, και εφόσον εξασφαλιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες η αποθηκευτική και υπολογιστική ισχύς που απαιτείται, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τα ηλεκτρονικά βιβλία μέσα στο 2019»

Κανένας δεν μπορεί να διαφωνήσει στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών της Α.Α.Δ.Ε, που θα έχει την δυνατότητα της άμεσης πληροφόρησης για τις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων και θα συμβάλει σημαντικά στην πάταξη της φοροδιαφυγής, στην καλύτερη στόχευση των φορολογικών ελέγχων και τελικά στον υγιή ανταγωνισμό ανάμεσα στις επιχειρήσεις.

Άλλωστε, σε δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στις 30/04/2018, αναφέρεται σύσταση ομάδας εργασίας για να προσδιορίσει τις απαιτούμενες δράσεις και ενέργειες για την εφαρμογή των ανωτέρω, με την εκπροσώπηση και των κλαδικών και οικονομικών φορέων.

Έπειτα, στο ίδιο Δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και τα ηλεκτρονικά βιβλία θα έχουν υποχρεωτική εφαρμογή από 01/01/2020.

Θα ήθελα όμως να κάνω κάποιες επισημάνσεις:

Έχει μέχρι σήμερα εξασφαλιστεί η απαιτούμενη αποθηκευτική και υπολογιστική ισχύς; Με άλλα λόγια, το Taxis είναι σε θέση να παραλάβει και να επεξεργαστεί τον όγκο των δεδομένων; Αναφέρομαι σε αυτό γιατί από τον Νοέμβριο του 2013 το Taxis δέχεται πιλοτικά δεδομένα από 811 Φ.Η.Μ και έχουν διαβιβαστεί 27.000.000 παραστατικά συναλλαγών χονδρικής και λιανικής.

Εδώ μιλάμε για δισεκατομμύρια συναλλαγών ετησίως. Συναλλαγές από τις οποίες θα βγαίνουν τα φορολογικά αποτελέσματα, άρα κατ’ επέκταση η φορολογία της επιχείρησης. Επίσης θα υπολογίζονται οι άμεσοι και οι έμμεσοι φόροι ,όπως για παράδειγμα είναι ο ΦΠΑ. Φόροι που αν δεν αποδοθούν στην ώρα τους, οι επιχειρήσεις θα έρθουν αντιμέτωπες με πολύ υψηλά πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Όσον αφορά την διασύνδεση των Φ.Η.Μ με τις πληροφοριακές υποδομές της Α.Α.Δ.Ε, στο πλαίσιο των διατάξεων του ν. 3842/2010 όπου στις 02/04/2018 απάντησε η ΑΑΔΕ σε ερώτησες του Βουλευτή Θ. Θεοχάρη ότι βρισκόταν στο στάδιο της επεξεργασίας. Σε τι σημείο βρίσκονται οι κανονιστικές αποφάσεις που αναφέρονται στον ν. 4446/2016 και τις οποίες επεξεργάζεται η ΑΑΔΕ; έχουν ολοκληρωθεί; Εάν όχι σε πιο στάδιο επεξεργασίας βρίσκονται;

Κλείνοντας αξίζει να αναφέρω κάτι τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό, η ηλεκτρονική τιμολόγηση και τα ηλεκτρονικά βιβλία, γνωρίζοντας και λόγω της ενασχόλησης μου με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέλη του ΕΕΑ, μπορεί να γίνει με οριζόντιο τρόπο σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μορφής, μεγέθους, οικονομικών δυνατοτήτων.

Σίγουρα το εγχείρημα είναι δύσκολο, θέλει συντονισμό, μεγάλη προσοχή και καλή μελέτη της αγοράς με τις ιδιαιτερότητες, που έχουν διαμορφωθεί στην χώρα μας.

*Ο κ. Παναγιώτης Παντελής σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Οικονομίας & Εμπορίου της Κατάνης στην Ιταλία. Είναι πτυχιούχος οικονομολόγος (Dott. Commercialista) & Λογιστής - Φοροτέχνης Α' Τάξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ