"Μάντης κακών" η Deutsche Bank - "Βλέπει" κίνδυνο "ατυχήματος" στην οικονομία το 2024

"Μάντης κακών" η Deutsche Bank - "Βλέπει" κίνδυνο "ατυχήματος" στην οικονομία το 2024

Τα δύσκολα των κεντρικών τραπεζών είναι μπροστά - Αναμένει την παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,4% το 2024

Ο κόσμος βίωσε τη μεγαλύτερη αύξηση της προσφοράς χρήματος στις ΗΠΑ από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τώρα βιώνει τη μεγαλύτερη πτώση από τη δεκαετία του 1930. Γι’ αυτό και χρειάζεται αρκετή δόση τύχης, προκειμένου οι αρχές να καταφέρουν μια ήπια προσγείωση της οικονομίας, αναφέρει η Deutsche Bank, στην ανάλυσή της για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2024.

Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, τα τελευταία 2-3 χρόνια το μακροοικονομικό αφήγημα ήταν συνεπές προς έναν κλασικό κύκλο οικονομικής έκρηξης που θα κατέληγε σε μια ύφεση των ΗΠΑ προς το τέλος του 2023. Είναι αλήθεια ότι η πρόσφατη ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας έχει δοκιμάσει αυτήν την άποψη, αλλά οι αναλυτές της πιστεύουν ότι το σενάριο των τελευταίων ετών ισχύει, ακόμη και με το κυρίαρχο αφήγημα της ήπιας προσγείωσης που έχει αναδυθεί.

Σύμφωνα με την Deutsche Bank η τελευταία αύξηση επιτοκίου της Fed τον Ιούλιο (και της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο), πιθανότατα θα κλείσει την πιο επιθετική πολιτική σύσφιξης μετά από αρκετές δεκαετίες και θα αυξηθεί όταν συμπεριληφθεί και το πρόγραμμα σύσφιξης στην αγορά ομολόγων (QT) που εξακολουθεί να συνεχίζεται στο παρασκήνιο. Η νομισματική πολιτική λειτουργεί περίφημα με καθυστερήσεις που είναι εξαιρετικά αβέβαιες ως προς τον χρόνο και τον αντίκτυπό τους, προειδοποιούν οι αναλυτές της.

Με τον καθυστερημένο αντίκτυπο των αυξήσεων επιτοκίων να αναμένεται να εκδηλωθούν με μεγαλύτερη ένταση, μπορούμε ήδη να δούμε ξεκάθαρα σημάδια πτώσης της δραστηριότητας, αναφέρει η Deutsche Bank. Στις ΗΠΑ, τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας έδειξαν το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας από τον Ιανουάριο του 2022, οι καθυστερήσεις πιστωτικών καρτών βρίσκονται στα υψηλά 12 ετών και οι χρεοκοπίες υψηλών αποδόσεων έχουν αυξηθεί.

Στα άκρα της οικονομίας υπάρχει προφανές άγχος που είναι πιθανό να εξαπλωθεί το 2024. Στη ζώνη του ευρώ, το τρίτο τρίμηνο σημείωσε πτώση -0,1% του ΑΕΠ, με την οικονομία να βρίσκεται σε περίοδο στασιμότητας από το φθινόπωρο του 2022 που πιθανότατα θα επεκταθεί έως τα μέσα του καλοκαιριού του 2024.

Αυτό που ξεχωρίζει στις παγκόσμιες προβλέψεις της Deutsche Bank είναι ότι καμία χώρα της G7 δεν θα δει αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 0,8% το 2024 (Καναδάς). Αν και αυτό είναι ακόμα θετικό και το προφίλ βελτιώνεται κατά τη διάρκεια του έτους, σημαίνει ότι οι μεγάλες οικονομίες θα είναι πιο ευάλωτες σε ένα σοκ καθώς θα βιώνουν με καθυστέρηση τον πιο επιθετικό κύκλο σύσφιξης για τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες.

Προσοχή στον κίνδυνο «ατυχήματος» στην οικονομία

Μάλιστα, όπως επισημαίνει η Deutsche Bank, τα κλασικά οικονομετρικά μοντέλα θα δυσκολεύονται πάντα να εξηγήσουν τις μη γραμμικότητες, και με αυτήν την εξαιρετικά επιθετική και ταχεία αυστηροποίηση της πολιτικής, θα ήταν εντυπωσιακό αν δεν υπήρχαν περισσότερα πιθανά μακροοικονομικά ατυχήματα στην παγκόσμια οικονομία. Είχαμε 10-15 χρόνια μηδενικά/αρνητικά επιτόκια, συν μια αύξηση στους ισολογισμούς των παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών από περίπου 5 σε 30 τρισεκατομμύρια δολάρια στην πρόσφατη κορύφωση, και ήταν μόλις πριν από μερικά χρόνια που οι περισσότεροι περίμεναν μια εξαιρετικά χαλαρή πολιτική για αρκετά ακόμη χρόνια.

Επομένως, είναι εύκολο να δούμε κάποιες κακές επενδύσεις που θα ήταν ευάλωτες σε αυτό το καθεστώς υψηλότερων επιτοκίων. Ως παραδείγματα εξακολουθούν να υπάρχουν ευπάθειες στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, στα εμπορικά ακίνητα και στις ιδιωτικές αγορές. Είναι λοιπόν λίγος αγώνας με τον χρόνο, αναφέρει η Deutsche Bank. Μπορεί τα επιτόκια να πέσουν και τα πρότυπα δανεισμού να χαλαρώσουν αρκετά γρήγορα ώστε να μην υπάρξει ατύχημα χρηματοδότησης;, αναρωτιούνται οι αναλυτές.

Ενώ η απουσία ύφεσης στις ΗΠΑ έχει αυξήσει τις προσδοκίες της αγοράς για μια ήπια προσγείωση, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι μια ύφεση πριν από αυτό το σημείο ιστορικά θα ήταν στην πρώιμη πλευρά. Αναλύοντας τους 13 προηγούμενους κύκλους σύσφιξης της Fed από τη δεκαετία του 1950, μόνο ένας έχει περάσει σε ύφεση μέσα σε 18 μήνες από την έναρξη του. Αλλά άλλοι έξι έχουν περάσει μεταξύ 19 και 28 μηνών, που είναι η περίοδος στην οποία μπήκαμε τον περασμένο μήνα. Έτσι, η ιστορία θα έλεγε ότι οι κίνδυνοι αιχμής είναι πιο μεγάλοι στα επόμενα δύο με τρία τρίμηνα.

Οι εκτιμήσεις

Η Deutsche Bank αναμένει την παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,4% το 2024 (από 3,2% το 2023), με το 2,5% να θεωρείται γενικά ως το ανώτερο όριο για να θεωρείται ότι βρίσκεται σε παγκόσμια ύφεση. Ακόμη και αυτός ο ρυθμός παγκόσμιας ανάπτυξης βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον κόσμο των αναδυόμενων οικονομιών, με την Ινδία (+6,0%) και την Κίνα (+4,7%) να συνεισφέρουν σημαντικά.

Η υστέρηση της πολιτικής θα συμβάλει στην πυροδότηση μιας ήπιας ύφεσης στις ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του 2024 με περικοπές του επιτοκίου της Fed κατά 175 μονάδες βάσης.

Η ευρωζώνη βρίσκεται σε τροχιά για σχεδόν δύο χρόνια στασιμότητας μέχρι τα μέσα του 2024, όταν θα αρχίσει σιγά σιγά η ανάκαμψη. Η ΕΚΤ πιθανότατα θα μειώσει κατά 100 μονάδες βάσης το επιτόκιο από τον Ιούνιο έως το τέλος του 2024.

Η γεωπολιτική και οι εκλογές στις ΗΠΑ θα είναι δύο μεγάλοι καταλύτες για το 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ