Bloomberg: Νωρίτερα η πτώση του πληθωρισμού στον στόχο του 2% στην Ευρωζώνη

Bloomberg: Νωρίτερα η πτώση του πληθωρισμού στον στόχο του 2% στην Ευρωζώνη

Η νέα έρευνα έρχεται στον απόηχο της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στο 2,9% τον περασμένο μήνα

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα υποχωρήσει κάτω από τον στόχο του 2% στις αρχές του 2025 – νωρίτερα από ό,τι προβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με οικονομολόγους.

Συγκεκριμένα, η αύξηση των τιμών θα ανέλθει κατά μέσο όρο στο 1,9% το πρώτο τρίμηνο του μεθεπόμενου έτους, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Bloomberg – από 2,2% προηγουμένως. Οι προβλέψεις της ΕΚΤ που εκδόθηκαν τον Σεπτέμβριο προέβλεπαν επιστροφή στον στόχο μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν, ωστόσο, ότι ο πυρήνας του ρυθμού θα παραμείνει πιο αυξημένος – στο 2,1% και στο 2,3% το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2025.

Η νέα έρευνα έρχεται στον απόηχο της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στο 2,9% τον περασμένο μήνα – περισσότερο από ό,τι εκτιμούσαν οι οικονομολόγοι. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξακολουθούν να προειδοποιούν για ένα δύσκολο «τελευταίο μίλι» επιστροφής στη σταθερότητα των τιμών, καθώς τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής αποσύρονται και οι μισθοί των εργαζομένων αυξάνονται.

Ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς αποτελεί άλλη μια σημαντική πηγή αβεβαιότητας για τις οικονομικές προοπτικές. Ωστόσο, ο αντίκτυπός του στις τιμές της ενέργειας έχει παραμείνει μέχρι στιγμής περιορισμένος, με τις τιμές του αργού να μειώνονται τις τελευταίες εβδομάδες.

Η ΕΚΤ διατήρησε τον περασμένο μήνα τα επιτόκια σταθερά για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε την εκστρατεία σύσφιξης στα μέσα του 2022. Οι οικονομολόγοι αναμένουν τώρα ότι η πρώτη μείωση θα γίνει τον Ιούνιο του 2024, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο προηγουμένως.

Το Bloomberg αναφέρεται και στις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος είχε αναφέρει προ ημερών ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης του κόστους δανεισμού από τα μέσα του επόμενου έτους. Άλλοι έχουν απορρίψει κάθε συζήτηση για τέτοιες κινήσεις ως πρόωρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ