Η επίθεση στο Ισραήλ στέλνει τους επενδυτές στα «ασφαλή καταφύγια»

Η επίθεση στο Ισραήλ στέλνει τους επενδυτές στα «ασφαλή καταφύγια»

Ανάλυση του Reuters

Η βία που ξέσπασε αυτό το Σαββατοκύριακο στο Ισραήλ προκαλεί μετακίνηση σε «ασφαλή καταφύγια», καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή για να μετρήσουν τον γεωπολιτικό κίνδυνο για τις αγορές.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο αυξανόμενος γεωπολιτικός κίνδυνος θα οδηγούσε σε αγορές περιουσιακών στοιχείων όπως ο χρυσός και το δολάριο και θα ενίσχυε τη ζήτηση για αμερικανικά ομόλογα, τα οποία έχουν παρουσιάσει ένα επιθετικό sell off, δήλωσαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο αναλυτές. Καθώς ξεκίνησαν οι συναλλαγές στην Ασία τη Δευτέρα, αυτά τα θέματα αναδείχθηκαν. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ υποχώρησαν, ενώ το αργό, ο χρυσός και τα ομόλογα έλαβαν ώθηση.

«Αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα του γιατί οι άνθρωποι χρειάζονται χρυσό στα χαρτοφυλάκια τους. Είναι ένας τέλειος αντισταθμιστής έναντι της διεθνούς αναταραχής», δήλωσε ο Πήτερ Καρντίλο, επικεφαλής οικονομολόγος της Spartan Capital Securities, ο οποίος προέβλεψε ότι το δολάριο θα ωφεληθεί επίσης από τη συγκυρία.

«Όποτε υπάρχει διεθνής αναταραχή, το δολάριο ενισχύεται», είπε ο καρντίλο.

Οι αγορές αντιδρούν τις τελευταίες εβδομάδες στην προσδοκία ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν εκτοξευθεί ενώ το δολάριο ΗΠΑ βρίσκεται σε μια σειρά κερδών. Εν τω μεταξύ, οι μετοχές είχαν μεγάλες απώλειες για το τρίτο τρίμηνο, αλλά σταθεροποιήθηκαν την τελευταία εβδομάδα.

«Φαίνεται ότι η Wall Street έχει έναν νέο γεωπολιτικό κίνδυνο αφού το Ισραήλ κήρυξε τον πόλεμο στη Χαμάς», δήλωσε ο Έντουαρτ Μόγια, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda στη Νέα Υόρκη.

Οι αναλυτές επικεντρώθηκαν στον αντίκτυπο στις τιμές της ενέργειας. Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν πάνω από 4 δολάρια το βαρέλι στο άνοιγμα των ασιατικών αγορών τη Δευτέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ