Πτώση στην τιμή σιταριού και ρυζιού προβλέπει η Τράπεζα Πειραιώς - Οι αιτίες

Πτώση στην τιμή σιταριού και ρυζιού προβλέπει η Τράπεζα Πειραιώς - Οι αιτίες

Ο αρνητικός αντίκτυπος στις καλλιέργειες αναμένεται να είναι ηπιότερος από το αντίστοιχο El-Ninio του 2015-2016

Παραμένει η μειωμένη διάθεση για ανάληψη ρίσκου στην επενδυτική κοινότητα, σε μηνιαίο επίπεδο. Οι μετοχικές αγορές κατέγραψαν απώλειες, στον απόηχο των μακροοικονομικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη και των ενδείξεων επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, όπως επισημαίνεται στο μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο Τράπεζα Πειραιώς για τα αγροτικά προϊόντα.

Το κλίμα στις αγορές επιβαρύνθηκε περαιτέρω και από τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών ΕΚΤ και Fed. Στο επίκεντρο παραμένει το μήνυμα της διατήρησης των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο από το αναμενόμενο χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα, σημαντική ενίσχυση κατέγραψαν οι ομολογιακές αποδόσεις της 10ετίας και της 2ετίας των ΗΠΑ, φτάνοντας το 4,61% και 5,14%, αντίστοιχα, όπως και το δολάριο. Εξέλιξη, που επηρεάζει αρνητικά, αξίες που αποτυπώνονται σε δολαριακούς όρους. Εξαίρεση αποτέλεσε η τιμή του πετρελαίου, η οποία ενισχύθηκε, καθώς τα αποθέματα στις ΗΠΑ υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του χρόνου. Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία επιμήκυναν τη σφιχτή πετρελαϊκή παραγωγή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Το ζοφερό κλίμα στις μετοχικές αγορές επηρέασε αρνητικά και τον δείκτη των αγροτικών προϊόντων, με τις σημαντικότερες επιβαρύνσεις να καταγράφονται στην τιμή του σιταριού, της σόγιας και του ρυζιού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΝΟΑΑ, οι συνθήκες του El-Ninio διατηρούνται και αναμένεται να ενισχυθούν με πιθανότητα μεγαλύτερη του 95%, κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024.

Όμως ο αρνητικός αντίκτυπος στις καλλιέργειες αναμένεται να είναι ηπιότερος από το αντίστοιχο El-Ninio του 2015-2016. Για το σιτάρι, ο συνδυασμός των ρωσικών εξαγωγών και η απρόσκοπτη χρήση διόδων μεταφοράς, αναμένεται να επιβαρύνουν πτωτικά την τιμή του. Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών, ευνοώντας τη βραζιλιάνικη παραγωγή ζάχαρης, πιθανά να μετριάσει την ανοδική πίεση στην τιμή της.

Για το καλαμπόκι, η μείωση των εισαγωγών από την Κίνα, ως ανάχωμα ευρύτερων γεωπολιτικών-εμπορικών θεμάτων και η ενίσχυση του δολαρίου, πιθανά να περιορίσουν τη ζήτησή του, θέτοντας σε πτωτική τροχιά την τιμή του.

Η περιορισμένη κινεζική ζήτηση για βαμβάκι και η πιθανότητα επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης αναμένεται να έχουν αρνητική επίδραση στην τιμή του.

Παρά την πτωτική πίεση στην τιμή της σόγιας, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η χαμηλότερη παραγωγή δύναται να έχει θετική επίδραση στην τιμή της.

Για το ρύζι, οι βελτιούμενες καιρικές συνθήκες συγκομιδής και η χαλάρωση των ινδικών εξαγωγών ρυζιού αναμένεται να έχουν αρνητική επίδραση στην τιμή του.

Σε μηνιαίο επίπεδο, πτωτική πορεία συνέχισε να καταγράφει ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων (-3,56%), λόγω της σημαντικής ενίσχυσης των τιμών στα αγροτικά προϊόντα το προηγούμενο έτος, με τους κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη να παραμένουν καθοδικοί (σημαντική επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, πιθανή συνέχιση της σύσφιγξης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών). Αν και υπήρξε αντιστροφή στην τεχνική εικόνα του δείκτη από σχετικά αρνητική σε αρνητική, ωστόσο, είναι πιθανή η στήριξη του βραχυπρόθεσμα (κοντά στο επίπεδο του κινητού μέσου όρου των 200 εβδομάδων), καθώς αποτυπώνεται μια σημαντικά επιταχυνόμενη πτωτική πορεία στην τιμή του δείκτη (υπερπουλημένος).

Το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, το οποίο υλοποιείται, για τον Αγροτικό Τομέα της Τράπεζα Πειραιώς από τη Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής, απευθύνεται σε εξαιρετικά ευρύ κοινό, που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ