Fitch: Μειώνονται τα ρίσκα για τις ελληνικές τράπεζες - Αύξηση των κόκκινων δανείων το 2o εξάμηνο

Fitch: Μειώνονται τα ρίσκα για τις ελληνικές τράπεζες - Αύξηση των κόκκινων δανείων το 2o εξάμηνο

Η Fitch περιμένει ανάπτυξη 2,3% φέτος και το 2024 στην Ελλάδα

Πρόοδο στα σχέδια για τη μείωση του ρίσκου, ενισχυμένα κεφάλαια και βελτιωμένη κερδοφορία διαπιστώνει η Fitch Ratings στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι ο σχηματισμός νέων κόκκινων δανείων θα αυξηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2023 λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας, όμως εκτιμά ότι το πλαφόν στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων θα περιορίσει τις πιέσεις στους δανειολήπτες. Η αύξηση των επιτοκίων και οι κινήσεις μείωσης του κόστους αναμένεται να ενισχύσουν τη μέση λειτουργική κερδοφορία ως προς το σταθμισμένο στο ρίσκο ενεργητικό πάνω από το 2%.

Η Fitch περιμένει ανάπτυξη 2,3% φέτος και το 2024 στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι παρά την επιβράδυνση της οικονομίας, αυτή θα συνεχίσει να υπερ-αποδίδει έναντι των μεγαλύτερων χωρών της Ευρώπης, λόγω του τουρισμού, του Ταμείου Ανάκαμψης και της χαμηλότερης εξάρτησης από το εισαγόμενο φυσικό αέριο.

Η συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη, η ανθεκτική απασχόληση και η αύξηση στις τιμές των ακινήτων αναμένεται να στηρίξουν τις δραστηριότητες των τραπεζών και να περιορίσουν τις ροές νέων κόκκινων δανείων. Αυτό θα βοηθήσει να αντισταθμιστούν οι πιέσεις στην ποιότητα ενεργητικού από τα υψηλότερα επιτόκια και τον πληθωρισμό, καθώς και η υποτονική ζήτηση για δάνεια, λόγω της αύξησης των επιτοκίων, σημειώνει η Fitch.

Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν εμφανίσει ουσιαστική επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού τους λόγω του πληθωρισμού και της αυξημένης οικονομικής αβεβαιότητας μέχρι στιγμής, ενώ οι ροές νέων NPEs διαμορφώνονται σε ιστορικά χαμηλά. Ο σχηματισμός νέων κόκκινων δανείων αναμένεται να ενισχυθεί φέτος, με την επιβράδυνση της οικονομίας, με τη Fitch να εκτιμά ότι τα περισσότερα NPEs θα προέλθουν από τη λιανική.

Το πλαφόν στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων περιορίζει τις πιέσεις στους δανειολήπτες από την αύξηση του κόστους δανεισμού, όμως την ίδια ώρα αποκρύπτει την πραγματική ικανότητα του δανειολήπτη να εξυπηρετήσει το χρέος και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ξαφνική επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού, εάν τα επιτόκια έχουν αυξηθεί σημαντικά όταν θα λήξει το πρόγραμμα αυτό.

Συνολικά, η Fitch εκτιμά ότι οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα παραμείνουν σε γενικές γραμμές σταθεροί για την Eurobank και την Εθνική και θα συνεχίσουν να πέφτουν για την Alpha και την Πειραιώς.

Και αυτό, γιατί τα χαρτοφυλάκια εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να αυξηθούν κατά 2%–5% το 2023, με τις διοικήσεις να εκμεταλλεύονται την ισχυρότερη κερδοφορία για να αυξήσουν τις διαγραφές κόκκινων δανείων και τα ποσοστά κάλυψης.

Η επενδυτική βαθμίδα

Η Fitch σημειώνει ότι το λειτουργικό περιβάλλον θα ωφεληθεί από την αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, ειδικά εάν συνοδευτεί από συνεχιζόμενες θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο οίκος θεωρεί ότι η ενισχυμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομία θα τονώσει τις επενδύσεις και τις ευκαιρίες για δάνεια, ενώ θα βελτιώσει την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στην χονδρική αγορά χρηματοδότησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ