UBS: Έρχονται νέες αυξήσεις επιτοκίων από την Fed - Οι προτάσεις προς τους επενδυτές

UBS: Έρχονται νέες αυξήσεις επιτοκίων από την Fed - Οι προτάσεις προς τους επενδυτές

Η σφιχτή αγορά εργασίας και ο επίμονος πληθωρισμός θα φέρουν νέες αυξήσεις επιτοκίων

Νέες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed μέσα στο επόμενο διάστημα «βλέπει» η UBS, παρά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διακόπτοντας έτσι το επιθετικότερο κύμα σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών.

Αξιωματούχοι της Fed ξεκαθάρισαν ότι περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων είναι πιθανές, δεδομένης της ισχυρής αγοράς εργασίας και του επίμονα υψηλού πληθωρισμού.

Κατά τις εκτιμήσεις της UBS, τα επιτόκια αναμένεται να κορυφωθούν στο 5,6% αντί για 5,1% που όριζε η πιο πρόσφατη εκτίμηση, τον Μάρτιο. Αυτό συνεπάγεται δύο περαιτέρω αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης φέτος από το τρέχον επίπεδο του 5-5,25%.

Η Fed αναθεώρησε επίσης προς τα πάνω την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό.

O πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η αγορά εργασίας παραμένει «πολύ σφιχτή» και ότι «οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να είναι υψηλές». Πρόσθεσε ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό αυξάνονται.

Η αντίδραση της αγοράς

Η διακοπή της ανόδου των επιτοκίων ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες της αγοράς.

Ο S&P 500 έκλεισε τις συναλλαγές με άνοδο 0,1%. Ωστόσο, οι εξελίξεις έδειξαν ότι η Fed μπορεί να απέχει περισσότερο από ό,τι πολλοί ήλπιζαν από το να φτάσει στο τέλος του τρέχοντος κύκλου αύξησης των επιτοκίων.

Η UBS σημειώνει πως «η συνεδρίαση ενίσχυσε την πεποίθησή μας ότι η Fed παραμένει προσηλωμένη στη μείωση του πληθωρισμού, θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια αν χρειαστεί για να επιτύχει αυτόν τον στόχο και δεν σκοπεύει να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια σύντομα. Ο Πάουελ επανέλαβε ότι η Fed εξαρτάται από τα δεδομένα και ότι θα λαμβάνει τις μελλοντικές αποφάσεις της πολιτικής της ανά συνεδρίαση.

»Ενίσχυσε επίσης την άποψή μας ότι οι αγορές είχαν υποτιμήσει τον κίνδυνο περαιτέρω σύσφιξης από τη Fed. Τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη δεν δικαιολογούν ακόμη ένα οριστικό τέλος στην αύξηση των αυξήσεων και η βασική μας υπόθεση είναι μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Fed τον Ιούλιο.»

Ο πληθωρισμός

Όπως σημειώνει η UBS, ο πληθωρισμός συνεχίζει να τρέχει πολύ πάνω από τον στόχο του 2%. Ενώ τα στοιχεία του ΔΤΚ για τον Μάιο έδειξαν επιβράδυνση του γενικού πληθωρισμού στο 4% σε ετήσια βάση (από το μέγιστο 9,1% τον περασμένο Ιούνιο), ο βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση τους τελευταίους έξι μήνες, μια υπενθύμιση ότι η υποκείμενη τάση του πληθωρισμού εξακολουθεί να είναι πολύ ισχυρή.

Παράλληλα, η αγορά εργασίας των ΗΠΑ εξακολουθεί να φαίνεται πολύ σφιχτή. Οι μισθοδοτούμενοι εκτός της γεωργίας αυξήθηκαν κατά 339.000 τον Μάιο, περισσότερο από το αναμενόμενο, ενώ τα αναθεωρημένα προς τα πάνω στοιχεία για τους δύο προηγούμενους μήνες αύξησαν τον μέσο όρο των τριών μηνών σε 283.000 από 222.000 που ήταν αρχικά. Η τελευταία μέτρηση για τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας έδειξε επίσης μια αιφνιδιαστική αύξηση πάνω από τα 10 εκατομμύρια, και ο ανιχνευτής μισθών της Atlanta Fed έδειξε αύξηση 6% σε ετήσια βάση τον Μάιο, που δεν συνάδει με τον διατηρούμενο πληθωρισμό 2%.

«Όμως, μετά τη σύσφιξη κατά 500 μονάδες βάσης τους τελευταίους 14 μήνες – τον ταχύτερο ρυθμό σύσφιξης των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών – η Fed κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έχει την πολυτέλεια να περιμένει περαιτέρω στοιχεία πριν από τη συνεδρίασή της σε έξι εβδομάδες. Ενώ το τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed είναι ακόμη ορατό, πιστεύουμε ότι η αγορά είναι υπερβολικά εφησυχασμένη σχετικά με την προοπτική μιας οικονομικής ήπιας προσγείωσης», σημειώνει η ελβετική τράπεζα.

Κίνδυνοι

«Ταυτόχρονα, οι αποτιμήσεις των μετοχών δεν αντικατοπτρίζουν τους κινδύνους για την οικονομία, κατά την άποψή μας», αναφέρει η UBS. «Η αναμενόμενη επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ κατά το δεύτερο εξάμηνο θα μπορούσε να πλήξει τα εταιρικά έσοδα. Προβλέπουμε συρρίκνωση των εταιρικών κερδών σε ετήσια βάση και πιστεύουμε ότι οι κοινές εκτιμήσεις για τα κέρδη είναι υπερβολικά ανοδικές. Οι μετοχές φαίνονται επίσης λιγότερο ελκυστικές από άποψη αποτίμησης, τόσο σε σχέση με το ίδιο τους το ιστορικό όσο και σε σχέση με το σταθερό εισόδημα. Οι αμερικανικές μετοχές διαπραγματεύονται σε 18,4 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη για τους επόμενους 12 μήνες, ένα premium 14% σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 15 ετών.»

Οι προτάσεις προς τους επενδυτές

Υπό το πρίσμα όλων των παραπάνω, η UBS προτείνει στους επενδυτές:

«Αγοράστε ποιοτικά ομόλογα: Τα πιο ανθεκτικά από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία έχουν ενισχύσει τις αποδόσεις τις τελευταίες εβδομάδες, παρέχοντας στους επενδυτές μια καλή ευκαιρία να κλειδώσουν υψηλά επιτόκια, καθώς η Fed προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της σταθερότητας των τιμών, της πλήρους απασχόλησης και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

»Βλέπουμε ευκαιρίες σε ομόλογα υψηλής (κρατικά), επενδυτικής και βιώσιμης βαθμίδας, καθώς και σε επιλεγμένα ανώτερα χρηματοπιστωτικά χρέη. Οι λύσεις ενεργητικής διαχείρισης σταθερού εισοδήματος μπορούν να βοηθήσουν τους επενδυτές να επωφεληθούν από το εύρος των ευκαιριών.

»Μεταξύ των πιο ριψοκίνδυνων τμημάτων του σταθερού εισοδήματος, μας αρέσουν οι πιστώσεις των αναδυόμενων αγορών. Βλέπουμε επίσης ευκαιρίες σε στρατηγικές ποικίλου εισοδήματος για την εξισορρόπηση της έκθεσης σε σταθερό εισόδημα. Αυτό περιλαμβάνει ποιοτικές μετοχές που πληρώνουν μερίσματα και δομημένες στρατηγικές που δημιουργούν αποδόσεις.

Δολάριο και Κίνα

Για το δολάριο, η UBS εκτιμά ότι η πτωτική του πορεία θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Για την Κίνα, η επενδυτική τράπεζα σημειώνει ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη επιβεβαίωσαν ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης συνεχίστηκε και τον Μάιο, με τον βιομηχανικό τομέα να εμφανίζεται και πάλι πιο αδύναμος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ