Εκστρατεία κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος

Εκστρατεία κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος
Μια νέα κοινοτική οδηγία, η οποία θα φέρει τα πάνω – κάτω στις σχέσεις καταθετών και τραπεζών ετοιμάζεται αυτό το διάστημα σε επίπεδο ΕΕ.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από τη βελγική πρωτεύουσα, ο στόχος της θα είναι η καταπολέμηση του μαύρου χρήματος και του ξεπλύματος του και για το σκοπό αυτό θα επιδιώξει να επεκτείνει τον έλεγχο των καταθέσεων εντός κι εκτός Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, με τη λογική ότι όποιος έχει καταθετικούς λογαριασμούς εκτός των ορίων της ΕΕ είναι εν δυνάμει ύποπτος, θα επιδιωχθεί με τις αρμόδιες αρχές των χωρών όπου θα εντοπίζονται, να ελέγχονται.

Εννοείται ότι αν προβάλλεται (και αποδεικνύεται) σοβαρός και αντικειμενικός λόγος για το γεγονός ότι τα λεφτά αυτά βρίσκονται εκεί που βρίσκονται, η έρευνα θα σταματά. Αλλιώς, θα γίνεται ακόμα πιο ενδελεχής. Επίσης, μια δεύτερη στόχευση της ίδιας οδηγίας θα είναι αυτή της καταγραφής όλων των καταθέσεων που διατηρούν εντός της ΕΕ οι Ευρωπαίοι ή σε τρίτες χώρες.

Πρόκειται για ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο θα απαιτήσει διάρκεια και βάθος, αλλά από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, όπου βρίσκεται η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλώνουν ότι έχουν όλη τη... διάθεση για να φέρουν σε πέρας την αποστολή.