Έρχεται μείωση χρεώσεων στο "Ελευθέριος Βενιζέλος"

Έρχεται μείωση χρεώσεων στο "Ελευθέριος Βενιζέλος"
Μείωση των χρεώσεων του αεροδρομίου της Αθήνας, ενόψει των διαδικασιών επέκτασης της σύμβασης και ιδιωτικοποίησης του αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος, προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Συνδέοντας το ύψος των χρεώσεων του αεροδρομίου της Αθήνας με την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος ο κ. Χατζηδάκης τόνισε χθες ότι ο τουρισμός αντιστοιχεί στο 20% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της Ελλάδας και θα πρέπει το βασικό αεροδρόμιο της χώρας να είναι ένα ανταγωνιστικό αεροδρόμιο.

Το θέμα συζητήθηκε στην συνάντηση που είχε ο Κωστής Χατζηδάκης με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και ο υπουργός σημείωσε ότι οι ακριβές χρεώσεις του ΔΑΑ προκαλούν πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στη χώρα. «Βούλησή μας είναι -πιστεύω και του ΤΑΙΠΕΔ- στις διαδικασίες για την επέκταση της σύμβασης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», αλλά και στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης που προβλέπονται ήδη, να ληφθεί ειδική μέριμνα για το επίπεδο των χρεώσεων» σημείωσε.

Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των αεροπορικών εταιρειών αλλά και των τουριστικών φορέων που υποστηρίζουν ότι η διατήρηση των χρεώσεων του ΔΑΑ σε υψηλά επίπεδα πλήττει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού και ιδίως της Αθήνας η οποία, με τον τρόπο αυτό, καθίσταται ένας προορισμός ακριβός σε σχέση με ανταγωνιστικές πόλεις.

Ο υπουργός Ανάπτυξης στις δηλώσεις του αναφέρθηκε και στο πλαίσιο αποκρατικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων σημειώνοντας ότι και στην περίπτωση αυτή κυρίαρχο ζητούμενο και στόχος παραμένει η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αεροδρομίων έναντι των γειτονικών χωρών. «Στόχος της Κυβέρνησης είναι οι συμβάσεις παραχώρησης να προχωρήσουν, αλλά να μην δημιουργήσουν πρόβλημα στον τουρισμό. Αντίθετα, τα περιφερειακά αεροδρόμια στην Ελλάδα να είναι ανταγωνιστικά με τα αεροδρόμια των χωρών που συνορεύουν με την Ελλάδα» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον υπουργό τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία για τις συμβάσεις παραχώρησης στα περιφερειακά αεροδρόμια από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ ενώ αναμένεται και η παρουσίαση του νόμου για την λειτουργία της Υπηρεσίας Πολιτικής Υπηρεσίας. Στους σχεδιασμούς του υπουργείου περιλαμβάνεται η εκχώρηση σε ιδιώτες 22 αεροδρομίων σε όλη τη χώρα, για περίοδο έως 50 έτη.

Στη συνάντηση του κ. Χατζηδάκη με τον ΣΕΤΕ συζητήθηκαν επίσης θέματα που σχετίζονται με την επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ και τις δυνατότητες ένταξης σε προγράμματα των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων.