Αντιδράσεις προκαλούν τα σενάρια για το νέο φόρο ακινήτων

Αντιδράσεις προκαλούν τα σενάρια για το νέο φόρο ακινήτων
Οργισμένες αντιδράσεις από κόμματα και επαγγελματικούς φορείς προκάλεσαν οι διαρροές σχετικά με τα σενάρια που μελετώνται για τα χαρακτηριστικά, το πώς και σε ποιους θα επιβληθεί ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων, που θα αρχίσει να εισπράττεται από το β' εξάμηνο του 2013, αντικαθιστώντας το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, αλλά και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).

Μάλλον αποτελεί διαρθρωτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση ότι οι περισσότεροι έχουν ένα σπίτι, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, για χαριστική βολή στην αγορά ακινήτων μιλούν οι ειδικοί, ενώ αντιδράσεις υπάρχουν και από βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Την ελπίδα μέχρι την Παρασκευή, οπότε θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις, η κυβέρνηση να ζυγιάσει τις αντιδράσεις και τις προειδοποιήσεις για κοινωνική έκρηξη εάν φορολογηθεί η μικρή ιδιοκτησία εκφράζουν οι ψυχραιμότεροι, και δεν αποκλείουν να χρειασθεί για την εύρεση λύσης σύσκεψη των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Η εξίσωση που καλείται να λύσει η κυβέρνηση είναι πολύ δύσκολη, δεδομένου ότι έχει προσυμφωνηθεί με την τρόικα το ύψος των εσόδων που πρέπει να αποφέρει η επιβολή αυτού του φόρου κάτι που δεν αφήνει περιθώρια για πολλούς ελιγμούς και διαφοροποιήσεις με βάσει κοινωνικά και αναπτυξιακά κριτήρια.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η είσπραξη μέσω του φόρου αυτού 2,1 δισ. ευρώ το β' εξάμηνο του 2013 και 3 δισ. ευρώ από το 2014.

Τα σενάρια που μελετώνται

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η διακομματική επιτροπή που συνεδρίασε για το θέμα τη Δευτέρα αποφάσισε ότι θα υπάρχει διαφορετική φορολογική μεταχείριση μεταξύ των εντός και εκτός σχεδίου ακινήτων, ενώ για πρώτη φορά θα φορολογηθούν και τα αγροτεμάχια.

Σε ό,τι αφορά το ύψος και τον αριθμό των συντελεστών που θα εφαρμοστούν και το εάν καταρχάς θα υπάρχει αφορολόγητο όριο, αλλά και σε ποιο ύψος θα διαμορφώνεται αυτό εξετάζονται διάφορα σενάρια.

Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες μελετώνται τα εξής:

Για τα κτίσματα και τα οικόπεδα εντός σχεδίου εξετάζεται:

φόρος από το πρώτο ευρώ με συντελεστές από 0,05% ή 0,10% έως 1,5% ή 2% για αξίες ύψους 3 ή 4 εκατ. ευρώ και άνω.
αφορολόγητο 50.000 ευρώ με συντελεστές από 0,05% έως 1,5% ή 2% για αξίες ύψους 3 ή 4 εκατ. ευρώ και άνω.
αφορολόγητο 100.000 ευρώ ανά ιδιοκτήτη με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,1% έως 1,5% ή 2% για αξίες ύψους 3 ή 4 εκατ. ευρώ και άνω.
Για τα αγροτεμάχια οι προτάσεις είναι να φορολογηθούν με ξεχωριστή κλίμακα και με αφορολόγητο όριο που ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί.

Για τα ακίνητα νομικών προσώπων και αυτά που εκμεταλλεύεται η Εκκλησία προβλέπεται ενιαία κλίμακα χωρίς αφορολόγητο όριο.

Την ύπαρξη αφορολογήτου ορίου ατομικής ακίνητης περιουσίας ζητούν -σύμφωνα με πληροφορίες- επιτακτικά το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ.

Αυτονόητο είναι ότι στην περίπτωση που εφαρμοστεί αφορολόγητο οι φορολογικοί συντελεστές θα πρέπει να είναι υψηλότεροι προκειμένου να εξασφαλίσει το κράτος τα προβλεπόμενα -και προσυμφωνημένα με την τρόικα- έσοδα.

Για το λόγο αυτό έχουν υποβληθεί προτάσεις για την καθιέρωση 8-10 συντελεστών, οι οποίοι θα μπορεί να ξεκινούν από 0,05% αν το αφορολόγητο είναι 50.000 ευρώ ή 0,1% αν το αφορολόγητο είναι 100.000 ευρώ και να φθάνουν αναλόγως το 1% ή ακόμη και 2% για όσους έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 3 - 4 εκατ. ευρώ.

Ίσως χρειασθεί σύσκεψη αρχηγών

Τις οριστικές αποφάσεις, όπως προαναφέρθηκε, θα τις λάβει η διακομματική επιτροπή την Παρασκευή σε νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών.

Ωστόσο, αν ούτε σε αυτή τη σύσκεψη δοθεί λύση στο θέμα της φορολογίας των ακινήτων, τότε, σύμφωνα με το Βήμα, την τελική απόφαση θα λάβει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνάντηση που θα έχει με τους αρχηγούς των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Ο νέος φόρος θα ξεκινήσει να εισπράττεται το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και θα εξοφλείται σε 5 μηνιαίες δόσεις.

Πυρ ομαδόν από αγορά και κόμματα

Έντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που σχολιάζονται όσα είδαν το φως της δημοσιότητας λέει χαρακτηριστικά ότι «το γεγονός ότι οι περισσότεροι πολίτες έχουν ένα σπίτι, μάλλον αποτελεί «διαρθρωτικό πρόβλημα» της ελληνικής οικονομίας για την κυβέρνηση».

«Η κυβέρνηση ξεκίνησε σήμερα τις διαρροές στον Τύπο για τα σχέδια φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι πολίτες έχουν ένα σπίτι, μάλλον αποτελεί «διαρθρωτικό πρόβλημα» της ελληνικής οικονομίας για την κυβέρνηση» σχολιάζει ο υπεύθυνος Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ το ζήτημα δεν είναι η αντικατάσταση του «χαρατσιού» της ΔΕΗ από έναν ενιαίο φόρο, αλλά η κατάργηση της φορολογικής επίθεσης στη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία» καταλήγει.

Την κατηγορηματική διαφωνία του με την φορολόγηση της μικρής ιδιοκτησίας εξέφρασε και ο βουλευτής της ΝΔ, Άρης Σπηλιωτόπουλος εκφράζοντας μάλιστα την ελπίδα τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας να μην έχουν καμία βάση.

«Θέλω να πιστεύω ότι δεν έχουν την παραμικρή βάση. Θέλω να πιστεύω ότι οι πάντες έχουν συνειδητοποιήσει ότι η μικροϊδιοκτησία είναι συνυφασμένη με την ιστορική πορεία και την ανάπτυξη της νεοελληνικής κοινωνίας» είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και συνέχισε:

«Αν τορπιλίσουμε τον κοινωνικό ιστό που έχει απομείνει συνυφασμένος με την αστική παράταξη, αντιλαμβάνεστε ότι εκεί μπορεί να υπάρξουν κοινωνικές εκρήξεις».

«Πιστεύω ότι αυτά τα σενάρια είναι επιστημονικής φαντασίας. Δεν πιστεύω ότι μπορούν να έχουν σχέση με μία κυβέρνηση, η οποία έχει ως ραχοκοκαλιά της ένα φιλελεύθερο, αστικό κόμμα. Και η φιλελεύθερη ιδεολογία είναι συνυφασμένη με την έννοια της ιδιοκτησίας» κατέληξε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

«Τα σενάρια που εξετάστηκαν στη σύσκεψη για το ύψος του νέου ενιαίου φόρου στα ακίνητα, αν υλοποιηθούν θα καταφέρουν τη χαριστική βολή στην αγορά ακινήτων και θα φέρουν σε πλήρη οικονομικό αδιέξοδο το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων της χώρας», δηλώνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.