Eurostat: Ρεκόρ ύφεσης στην Ελλάδα

Eurostat: Ρεκόρ ύφεσης στην Ελλάδα
Στις χθεσινές της εκτιμήσεις, η κοινοτική στατιστική υπηρεσία Eurostat ανέφερε πάντως πως η ύφεση στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 7,2% το τρίτο τρίμηνο. Ακολουθούν η Πορτογαλία με μείωση του ΑΕΠ κατά 3,4%, η Ιταλία με 2,4%, η Κύπρος με 2,3% και η Ισπανία με 1,6%. Ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ εμφάνισαν μόνο δύο μικρές περιφερειακές χώρες, η Σλοβακία και η Εσθονία.

Συνολικά, με δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής εξέλιξης του ΑΕΠ, η Ευρωζώνη εισώλθε και επίσημα σε ύφεση, για δεύτερη φορά στην ιστορία της. Την πρώτη ήταν το 2008, με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, από την οποία εξήλθε το τρίτο τρίμηνο του 2009.

Μάλιστα, για πρώτη φορά γίνεται έκδηλη η επιδείνωση της κατάστασης στις ισχυρές οικονομικά χώρες που έχουν και τη μέγιστη πιστοληπτική ικανότητα, οι οποίες δεν πλήττονται από εθνικές πολιτικές λιτότητες, αλλά από το «φρένο» στις εξαγωγές τους προς τον κοινοτικό Νότο.

Έτσι, σε ύφεση βρέθηκε η Φινλανδία και η Ολλανδία, ενώ σημαντική επιβράδυνση καταγράφεται στην Αυστρία και στη Γερμανία, όπου για πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια, η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ ήταν χαμηλότερη της ποσοστιαίας μονάδας.