"Η Μέρκελ είναι μόνη της"

"Η Μέρκελ είναι μόνη της"
«Η Καγκελάριος θα πρέπει να αισθάνεται πολύ μόνη το τελευταίο διάστημα» αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, σχολιάζοντας το ταξίδι της Άνγκελα Μέρκελ στο Σταρσβούργο, που πραγματοποίησε «προκειμένου να παρουσιάσει στην Ευρωβουλή το ευρωπαϊκό της όραμα». «Η Καγκελάριος όμως, βρέθηκε μόνη με το σχέδιό της», σημειώνει η Süddeutsche Zeitung.

Πίσω από την υπόδειξή της να γίνει η κρίση αφορμή για να διορθωθούν ορισμένα «θεμελιώδη σφάλματα στην αρχιτεκτονική της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, κρύβεται το μεγαλόπνοο σχέδιο της Μέρκελ για τις πιο ‘εκτεταμένες’ μεταρρυθμίσεις που έχει γνωρίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση από το ξεκίνημα του ευρώ» αναφέρει η εφημερίδα

«Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το σχέδιο της Καγκελάριου προτείνει ανάμειξη άνευ προηγουμένου στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών-μελών, τα οποία είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι δεν θα δεχτούν μία τέτοια εξέλιξη».

«Η Μέρκελ θέλει να εισαγάγει μία νέα οικονομική πολιτική των αγορών (με μία Ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή), μία νέα δημοσιονομική πολιτική (με επικεφαλής ευρωπαίο ελεγκτή), μία ισχυρότερη Ευρωβουλή που θα νομιμοποιήσει όλα τα παραπάνω και τέλος μία κοινή οικονομική πολιτική».

«Η Καγκελάριος θα πρέπει να αισθάνεται πολύ μόνη το τελευταίο διάστημα. Στη Γαλλία, ο πρόεδρος ζει σε ένα δικό του φαντασιακό κόσμο. Η Ισπανία και η Ιταλία κοιτάζουν πώς να μειώσουν τις επιπτώσεις του χρέους τους, ενώ η Ελλάδα ελπίζει σε αιώνιες αναδιαπραγματεύσεις. Η Μέρκελ δεν διαθέτει τα μέσα για να ασκήσει επαρκή πίεση σε αυτή τη ληθαργική πλειοψηφία. Για άλλη μία φορά, η Ευρώπη είναι δέσμια της λογικής του παζαριού. Ίσως θα έπρεπε να παρουσιάζει όργανα βασανισμού αντί για σχέδια και προγράμματα αναδόμησης» καταλήγει το δημοσίευμα.