ΥΠΕΚΑ: Διευκρινίσεις για τα μέτρα στον κλάδο φωτοβολταϊκών

ΥΠΕΚΑ: Διευκρινίσεις για τα μέτρα στον κλάδο φωτοβολταϊκών
Διευκρινιστικά στοιχεία για τους λόγους που επέβαλαν τη λήψη μέτρων με στόχο την κάλυψη του Ειδικού Λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ έδωσε αργά προχθές το βράδυ το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις αντιδράσεις των επενδυτών με αφορμή τις ρυθμίσεις στον κλάδο των φωτοβολταϊκών.

Θέτοντας ως προτεραιότητα την «εξασφάλιση της βιωσιμότητας της εγχώριας αγοράς και την προστασία του τελικού καταναλωτή», το ΥΠΕΚΑ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι ο τομέας της ενέργειας αντιμετωπίζει και αυτός, με ιδιαίτερη σφοδρότητα από το τέλος του 2011, τις συνέπειες της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης της πρόσφατης ιστορίας της χώρας μας.

Ειδικά στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το ΥΠΕΚΑ παρατηρεί ότι η κατάσταση επιδεινώνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού, που διαχειρίζεται ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) και μέσω του οποίου αποζημιώνονται οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, ανέρχεται σήμερα περίπου στα 370 εκατ. ευρώ και βαίνει αυξανόμενο. Η δεινή αυτή κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, με σημαντικές τομές και πρωτοβουλίες, τονίζει το υπουργείο.

Όπως σημειώνει, η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πρωτοφανούς οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης της χώρας, έχει ήδη λάβει και εισηγείται τη λήψη κατεπειγόντων μέτρων που αφορούν στους διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Πέραν των μέτρων που έχουν προωθηθεί, από τις αρχές του καλοκαιριού έως τώρα και με δεδομένο ότι η αντιμετώπιση του τεράστιου ελλείμματος στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ αποτελεί και ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης, το ΥΠΕΚΑ υποστηρίζει ότι εισήχθησαν στο πολυνομοσχέδιο με τα «prior actions» οι συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Ήτοι:

- Η απόδοση των επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά παραμένουν υψηλές και ελκυστικές για τους ενδιαφερόμενους.

- Η εισφορά επιβάλλεται υπέρ του ίδιου του Ταμείου των επενδυτών και θα γίνεται μέσω συμψηφισμού.

- Τα οικιακά φωτοβολταϊκά, λόγω του κοινωνικού τους χαρακτήρα ως ένα επιπλέον έσοδο στον οικογενειακό προϋπολογισμό, έχουν εξαιρεθεί τόσο από την αναστολή για νεοεισερχόμενες επενδύσεις όσο και από την εισφορά.

- Δεν υπάρχει εισφορά για όσους έχουν κλειδώσει τιμή μετά τον Αύγουστο του 2012, με τις νέες δηλαδή μειωμένες εγγυημένες τιμές.

- Το αρχικό προαπαιτούμενο, με στενότερο χρονικό ορίζοντα μηδενισμού μάλιστα του ελλείμματος και όχι σταδιακής μείωσης, προέβλεπε πολύ σκληρότερα μέτρα (αναδρομική περικοπή feed in tariffs, μείωση ενέργειας που αγοράζει το σύστημα από φ/β, υψηλότερα ποσοστά εισφοράς).