Η φορολόγηση των παροχών σε είδος και οι πολιτικά ανεγκέφαλοι του Υπουργείου Οικονομικών

Η φορολόγηση των παροχών σε είδος και οι πολιτικά ανεγκέφαλοι του Υπουργείου Οικονομικών
Αν κάποιος υπήκοος ξένης χώρας διάβαζε την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέως κας Σαββαΐδου για τη φορολόγηση των παροχών σε είδος των επιχειρήσεων προς το προσωπικό τους

θα έλεγε εκ πρώτης όψεως ότι το μέτρο είναι απόλυτα σωστό. Και ως μέτρο είναι απόλυτα σωστό γιατί οι παροχές σε είδος ουσιαστικά συνιστούν μια μορφή φοροαποφυγής σε βάρος των συμφερόντων του δημοσίου.
Αυτά όμως ισχύουν σε μια κανονική χώρα και με κανονικούς πολιτικούς. Στην Ελλάδα τίποτα δεν γίνεται κανονικά.
Εκ πρώτης όψεως η κα Σαββαΐδου εφαρμόζει ένα νόμο. Ο νόμος όμως έχει ψηφιστεί εδώ και πάρα πολλούς μήνες αλλά η ίδια και ο προκάτοχός της κ. Χάρης Θεοχάρης είτε κοιμούνταν τον ύπνο του δικαίου είτε δεν ήξεραν είτε περίμεναν «γραμμή άνωθεν» για το πώς θα εφαρμόσουν το νόμο.
Έτσι φτάσαμε στο τέλος του 2014 για να προσδιοριστεί πως και ποιες παροχές σε είδος θα φορολογηθούν αναδρομικά από τις αρχές του έτους. Δηλαδή τους έπιασαν όλους στον ύπνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πλήθος εργαζομένων να κληθεί το 2015 να πληρώσει υπέρογκα ποσά καθώς η προσθήκη της αξίας των παροχών στο εισόδημα μπορεί να οδηγεί σε αλλαγή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος αλλά και του συντελεστή έκτακτης εισφοράς.
Και φυσικά στην εγκύκλιο που ερμηνεύει το νόμο υπάρχει ακόμα ένα κενό. Δεν προσδιορίζεται πως θα γίνεται η παρακράτηση φόρου το 2015. Άρα έτρεξαν να πιάσουν όποιους πιάσουν στο παρά πέντε και για το 2015 να μην ξέρει κανένας τι θα κάνει. Η δουλειά και πάλι μισή και ανέσωστη.
Φυσικά σε μια κανονική χώρα όλα αυτά θα είχαν προβλεφθεί με την ψήφιση του νόμου και βεβαίως δεν θα εξαιρούνταν οι φορείς της γενικής κυβέρνησης από το μέτρο γεγονός που συνιστά αν μη τι άλλο πολιτικό καραγκιοζιλίκι. Γιατί για παράδειγμα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και διάφορα «ευαγή» ιδρύματα του δημοσίου μπορεί να μοιράζουν ότι θέλουν και ταυτόχρονα οι μανδαρίνοι του δημοσίου και οι βουλευτές να κόβουν βόλτες εις υγείαν των υπόλοιπων κορόιδων φορολογουμένων.
Σε όλα τα παραπάνω ένας μόνος χαρακτηρισμός αξίζει. Ντροπή. Και μαζί με την ντροπή πηγαίνει και η πολιτική ηλιθιότητα των εγκεφάλων του οικονομικού επιτελείου που κάνουν προεκλογικό χαρακίρι.
ΥΓ1: Σημειωτέον ότι ακόμα και στην εγκύκλιο που υποτίθεται ότι καθορίζει ποιες παροχές φορολογούνται υπάρχουν ένα σωρό κενά
ΥΓ2: Φυσικά οι εγκέφαλοι του ΥΠΟΙΚ δεν έλαβαν υπό όψιν τους ότι τινάζουν στον αέρα τη λειτουργία των λογιστηρίων πλήθους επιχειρήσεων.
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ
[email protected]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ