ΕΣΡ: Από το 2017 ο νέος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες

ΕΣΡ: Από το 2017 ο νέος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες
Από τον καινούργιο χρόνο αναμένεται να διεξαχθεί ο νέος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης που ανέλαβε τη Δευτέρα και επισήμως τα καθήκοντά του.

Μολονότι η κυβέρνηση τόνισε πως πρέπει να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, τα μέλη του Συμβουλίου σημείωσαν πως αυτό δεν μπορεί να γίνει, προτού αρθούν κάποια συγκεκριμένα εμπόδια.

Τα εννέα πλέον μέλη του ΕΣΡ συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί σύντομα η πρώτη συνεδρίασή τους για να αποτιμηθεί η συνολική κατάσταση στα ΜΜΕ, αλλά και για να καταρτιστεί ένας αρχικός οδικός χάρτης για την αδειοδότηση των καναλιών.

Ωστόσο μέλη του ΕΣΡ παρατηρούν, πως για να ξεκινήσει νέος διαγωνισμός θα πρέπει πρώτα να προηγηθούν:

1. Διαβουλεύσεις με τα κόμματα και τα κανάλια για τον αριθμό των πανελλαδικών αδειών που θα προκηρυχθούν και οι οποίες σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων δεν μπορεί να είναι λιγότερες από έξι. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η κυβέρνηση συζητά το ενδεχόμενο οι άδειες να είναι από έξι έως οκτώ.

2. Να κοινοποιηθεί στο ΕΣΡ η επίσημη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για να διαπιστωθεί αν ο νόμος 4339 χρειάζεται περαιτέρω βελτιώσεις.

3. Να υπογραφεί νέα υπουργική απόφαση που θα ορίζει τις λεπτομέρειες του νέου διαγωνισμού.

4. Να ανακοινώσει το ΕΣΡ πόσο χρόνο θα χρειαστεί για τον νέο διαγωνισμό, για να αποφασίσει η κυβέρνηση αν θα προχωρήσει σε προσωρινή αδειοδότηση των καναλιών μέχρι να διεξαχθεί ο νέος διαγωνισμός.

Φαίνεται πάντως, πως η κυβέρνηση μάλλον εγκαταλείπει την ιδέα της προσωρινής αδειοδότησης, καθώς δηλώνουν αντίθετοι όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί, υποστηρίζοντας ότι οι προσωρινοί αδειούχοι θα είναι πολλοί και δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν τεχνικά από την υποδομή της DIGEA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ