Συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα η Ολομέλεια του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα η Ολομέλεια του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες
Κεκλεισμένων των θυρών αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ενώ θα ακολουθήσει άλλη μία διάσκεψη την ερχόμενη Τετάρτη.

Ειδικότερα, η σημερινή διάσκεψη θα ξεκινήσει με τον εισηγητή της υπόθεσης, σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιο Παπαγεωργίου, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρώσει την εισήγησή του, που ξεκίνησε την προηγούμενη συνεδρίαση αλλά δεν ολοκληρώθηκε.

Ο κ. Παπαγεωργίου, τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου 4339/2015, με τον οποίο παρακάμφθηκε το ΕΣΡ για τη διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών σταθμών. Στη συνέχεια θα λάβουν τον λόγο οι δικαστές, οι οποίοι θα αναπτύξουν τις θέσεις τους επί του Συνταγματικού.
Στο μεταξύ, δικαστικές πηγές εκτιμούν ότι οι πιθανότητες να καταλήξει το δικαστήριο σε απόφαση στη διάσκεψη της ερχόμενης Τετάρτης είναι μεγάλες.

Το ενδιαφέρον όλων εστιάζεται στην επικείμενη κρίση του δικαστηρίου για τις αρμοδιότητες του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, αν δηλαδή, μόνον αυτό και όχι ο αρμόδιος υπουργός, μπορούσε να οργανώσει τη χορήγηση αδειών κατά την ισχύουσα συνταγματική διάταξη. Αν το δικαστήριο αποφανθεί ότι η χορήγηση των αδειών είναι αρμοδιότητα μόνο του ΕΣΡ και συνεπώς κρίνει ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, τότε θα χρειαστεί νέα ρύθμιση, ενώ οι διαδικασίες για την εφαρμογή του νόμου εκ των πραγμάτων θα ανακοπούν.

Εκτός όμως από το θέμα των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, το δικαστήριο θα αποφασίσει και για τον περιορισμό που τέθηκε να δοθούν μόνο τέσσερις τηλεοπτικές άδειες

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί κάνουν λόγο για παραβίαση του Συντάγματος και της κοινοτικής νομοθεσίας, γεγονός που οδηγεί, κάποιους, σε εκτιμήσεις, ότι μπορεί να υποβληθεί από το Δικαστήριο και προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εκδοχή που ωστόσο δεν θεωρείται και ιδιαίτερα πιθανή.

Πάντως και η σημερινή διάσκεψη του Δικαστηρίου συγκαλείται σε τεταμένο κλίμα, λόγω της δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων αντιπροέδρου του ΣτΕ, αλλά και των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει, σε συνδυασμό με δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων για τις συνέπειες της επικείμενης δικαστικής απόφασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ