Νέος Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ ο Δημήτρης Κουμπιάς

Νέος Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ ο Δημήτρης Κουμπιάς
(upd) Νέος Πρόεδρος του Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών εξελέγη πριν από λίγο ο Δημήτρης Κουμπιάς από την ΕΣΗΕΑ.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο 6 μέλη ψήφισαν υπέρ του κ. Κουμπιά 3 κατά ενώ 2 μέλη ψήφισαν λευκό. Επίσης Α Αντιπρόεδρος εκλέχθηκε ο Νίκος Καρράς από την ΕΣΗΕΜΘ και Β Αντιπρόεδρος ο Γιώργος Τσιγκλιφύσης από την ΕΣΗΕΘΣτΕΕ ενώ Γενικός Γραμματέας εκλέχθηκε ο πρώην Πρόεδρος Γιώργος Σαββίδης. Δεν εκλέχθηκε Οργανωτικός Γραμματέας καθώς καμία υποψηφιότητα δεν συγκέντρωσε 6 ψήφους όπως απαιτεί το καταστατικό και η ψηφοφορία θα επαναληφθεί στην επόμενη εβδομάδα. . Επισημαίνεται ότι ο κ. Κουμπιάς εξελέγη εκπρόσωπος στην ΠΟΕΣΥ με το ψηφοδέλτιο των Ενωμένων Δημοσιογράφων ενώ ήταν πρώτος σε ψήφους από όλους τους υποψηφίους για την εκλογή στο ΔΣ κατά τις αρχαιρεσίες του συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΟΕΣΥ

O Δημήτρης Κουμπιάς γεννήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου του 1943, από γονείς Μικρασιάτες, στη Ν. Φιλαδέλφεια. Σε ηλικία 15 ετών –μαθητής ακόμη του Λεοντείου Λυκείου– ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, στην έκδοση της τοπικής εφημερίδας «Φιλαδέλφεια» και αργότερα στις εφημερίδες "Αθλητικός Κήρυξ" και "Φως των Σπορ", καθώς και στο περιοδικό "Αθλητικά Χρονικά". Στα δύο τελευταία έντυπα, παρέμεινε και στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα.
Επαγγελματικά, ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία το 1962, όταν –φοιτητής της, τότε, Παντείου– εργάστηκε στην εφημερίδα «Ελευθερία», με δασκάλους δημοσιογράφους όπως ο Γ. Ανδρουλιδάκης και ο Π. Πατρίκιος. Παράλληλα, με τα κάθε είδους ρεπορτάζ, δούλευε και ως εσωτερικός συντάκτης. Το 1964 μεταπήδησε στην ύλη όπου και παρέμεινε μέχρι την 21η Απριλίου του 1967, όταν η εφημερίδα έκλεισε λόγω της δικτατορίας.
Από το 1965 υπήρξε ανταποκριτής πέντε επαρχιακών εφημερίδων και από το 1966 -παράλληλα πάντοτε με την εφημερίδα «Ελευθερία»- εργάστηκε και στο τμήμα ειδήσεων του ΕΙΡ, μετέπειτα ΕΡΤ.
Την περίοδο της δικτατορίας απολύθηκε από τις επαρχιακές εφημερίδες, που άλλες έκλεισαν και άλλες δεν χρειάζονταν ανταποκριτές στην Αθήνα, αφού υποχρεωτικά δημοσίευαν λογοκριμένη ύλη, μεταδιδόμενη από το ραδιόφωνο. Λίγο αργότερα απολύθηκε και από τη ραδιοφωνία.
Το 1968 εργάστηκε σε περιοδικά, ως κειμενογράφος στη διαφημιστική εταιρεία "Γνώμη" και το 1969 στην οικονομική εφημερίδα "Εξπρές".
Το 1970 πέρασε και πάλι στην ύλη, εργαζόμενος στην απογευματινή εφημερίδα «Τα Σημερινά» έως το 1974 και στη συνέχεια για ένα χρόνο στην «Απογευματινή», την οποία εγκατέλειψε τον Ιούλιο του 1975, μετέχοντας στην ομάδα των δημοσιογράφων που με επικεφαλής τον Αλ. Φιλιππόπουλο εξέδωσαν την «Ελευθεροτυπία». Συντάκτης ύλης αρχικά, αρχισυντάκτης από το 1976 και -καθώς λειτουργούσε ακόμη η «συντακτική επιτροπή» της «εφημερίδας των δημοσιογράφων», όπως αυτοπροσδιοριζόταν το πρωτοποριακό για την εποχή έντυπο– ήταν αιρετό μέλος και γραμματέας της Επιτροπής. Τον πρώτο χρόνο ήταν και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, θέση από την οποία παραιτήθηκε, λόγω ασυμβίβαστου, όταν ανέλαβε την αρχισυνταξία.
Από το 1982 έως το 1986 διευθυντής σύνταξης στο "Έθνος της Κυριακής". Το 1987 διευθυντής στο "Κάθε Μέρα" και το 1988 σύμβουλος έκδοσης στην εφημερίδα "24 Ώρες".
Το 1989 διευθυντής του "Κέρδους" και από το Φθινόπωρο του 1992 διευθυντής της «Ναυτεμπορικής», έως το 2004. Από το 2005 έως το τέλος του 2008, διευθυντής του γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το 1989 με την έκρηξη της ελεύθερης ιδιωτικής ραδιοφωνίας, ήταν -για λίγους μήνες- διευθυντής ειδήσεων και υπεύθυνος ενημέρωσης του ραδιοφωνικού σταθμού "Super FM". Από το 1966 έως το 1989 εργάστηκε στο γραφείο Τύπου και Εκδόσεων της Εταιρείας Λιπασμάτων του Ιδρύματος Μποδοσάκη, τα 12 τελευταία χρόνια ως επικεφαλής. Την ίδια θέση κατείχε και στο Diners Club από το 1981 έως τα τέλη του 1989, διευθύνοντας ταυτόχρονα το περιοδικό "Signature".
Με την εκπαίδευση ασχολήθηκε το 1976, δημιουργώντας με τους Γ. Χάγιο και Σταύρο Απέργη το "Εργαστήρι Δημοσιογραφίας". Το 1989 υπεύθυνος σπουδών στο τμήμα δημοσιογραφίας του Διεθνούς Ινστιτούτου Μέσων Ενημέρωσης (ΔΙΜΕ) που μετεξελίχθηκε στο αντίστοιχο τμήμα του ΙΕΚ "Ακμή". Από το 1991 έως το 1997 δίδαξε στο Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών Δημοσιογραφίας του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού Antenna. Έχει διδάξει ως εισηγητής, σε σεμινάρια της ΕΣΗΕΑ και του Παντείου Πανεπιστημίου. Συγγραφέας του βιβλίου "Ο Συντάκτης Ύλης" και λημμάτων της Εγκυκλοπαίδειας του Ελληνικού Τύπου, που εξέδωσε το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
Στην Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, την ΕΣΗΕΑ, γράφτηκε το 1972 και το 2005 -πρώτη συμμετοχή σε εκλογική αναμέτρηση- εκλέχτηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Το 2008 ίδρυσε την παράταξη «Δημοσιογραφική Ενότητα», με την οποία μετείχε στις εκλογές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) που έγιναν το Μάιο του ίδιου χρόνου, οπότε και εκλέχτηκε μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Με την ίδια παράταξη πήρε μέρος στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ το Μάιο του 2009, εκλέχτηκε μέλος του Συμβουλίου, ανέλαβε τη θέση του ταμία στο Δ.Σ., αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την ίδια θέση στο Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης. Επίσης μετείχε, ως εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΑ, στο Δ.Σ. του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στις εκλογές για την ΠΟΕΣΥ το 2011, η «Δημοσιογραφική Ενότητα» και η «Δημοσιογραφική Μεταρρύθμιση» συνέπηξαν ενιαία παράταξη η οποία αναδείχτηκε πρώτη δύναμη σε έδρες και ο ίδιος ανέλαβε γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας.
Ταυτόχρονα είναι αναπληρωτής πρόεδρος στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετέχοντας στο Δ.Σ. ως εκπρόσωπος των δημοσιογραφικών Ενώσεων της χώρας.
Είναι επίσης μέλος της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων, του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών και της Ένωσης Αποφοίτων Λεοντείου Λυκείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ