Ο Ντάιμον (JP Morgan) "βλέπει" να χειροτερεύουν τα πράγματα στις αμερικανικές τράπεζες

Ο Ντάιμον (JP Morgan) "βλέπει" να χειροτερεύουν τα πράγματα στις αμερικανικές τράπεζες

Που στρέφει τα πυρά του

Είναι καιρός οι ρυθμιστικές αρχές να συμβάλουν ώστε να τερματιστεί ο πανικός στον τραπεζικό κλάδο, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον, χωρίς να κρύβει ωστόσο την ανησυχία του ότι οι υπεύθυνοι θα πάρουν λάθος μαθήματα από τη φετινή αναταραχή.

«Πιστεύω ότι θα γίνουν χειρότερα τα πράγματα για τις τράπεζες — με περισσότερους κανόνες, περιορισμούς και απαιτήσεις», δήλωσε σε συνέντευξη στο Bloomberg.

Ο μόνος CEO μεγάλης τράπεζας που παραμένει στο ισχυρό πόστο του από τα χρόνια της χρηματοπιστωτικής κρίσης έχει προτάξει τα στήθη του στη χειρότερη περίοδο αναταραχής του κλάδου εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Σταθερά επικριτικός απέναντι σε ρυθμιστικές αρχές και άλλους τραπεζίτες, ανέλαβε πρωτοβουλία για τη διάσωση της First Republic Bank και τελικά την αγόρασε την περασμένη εβδομάδα, αφού οι λοιπές προσπάθειες αποδείχθηκαν ανεπαρκείς.

«Πρέπει να τελειώνουμε με την τραπεζική κρίση», είπε ο Ντάιμον. «Η FDIC, η OCC, η Fed, ας κάνουν αυτό που πρέπει».

Τέσσερις περιφερειακές τράπεζες έχουν καταρρεύσει εν μέσω απότομων αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed και εκροών καταθέσεων. Η εξαγορά της First Republic από την JP Morgan και η δήλωση του Ντάιμον ότι «αυτό το σκέλος της κρίσης τελείωσε» δεν συνέβαλαν όμως στην κατάπνιξη των επενδυτικών ανησυχιών για την ευρωστία του κλάδου. Ο δείκτης KBW για τις περιφερειακές τράπεζες έχει υποχωρήσει 12% από τότε που ανακοινώθηκε η συμφωνία.

Οι τράπεζες θα έπρεπε να είχαν ενθαρρυνθεί ώστε να δουν πολλές πιθανές παγίδες, αντί για ένα ετήσιο stress test εκατοντάδων χιλιάδων σελίδων που προκαλεί μια «ψευδαίσθηση ασφάλειας», είπε ο Ντάιμον. Η ίδια η Fed δεν προέβλεψε τις αυξήσεις επιτοκίων πριν ξεκινήσει να τις κάνει, και μετά εξεπλάγη που οι τράπεζες αστόχησαν, πρόσθεσε.

Οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να χειρίζονται καλύτερα τις οικονομικές καταστάσεις των μικρότερων τραπεζών, για να «μην εκπλήσσονται συνεχώς», συνέχισε με ελαφρύ σαρκασμό ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan.

Οι ευθύνες βαρύνουν τα χέρια των CEO και των διοικητικών συμβουλίων και «πρέπει να υπάρχει ταπεινότητα από την πλευρά των ρυθμιστικών αρχών», πρόσθεσε. «Θα έπρεπε να παραδεχτούν ότι είναι μέρος του προβλήματος, αντί απλώς να δείχνουν με το δάχτυλο».

Παρά την αναταραχή, ο κλάδος των περιφερειακών τραπεζών είναι «αρκετά ισχυρός», είπε, και «ελπίζουμε ότι πλησιάζουμε στο τέλος» του προβλήματος.

Μάλιστα, ανήκει σ' αυτούς που βάζουν στο στόχαστρο τη στάση ορισμένων short sellers, επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να διερευνά τέτοιες δραστηριότητες για τυχόν αθέμιτες πρακτικές και «αδίστακτες τακτικές».

Αναγνώρισε ότι οι απόψεις του έρχονται σε αντίθεση με μέλη του προσωπικού του, η ανάλυση των οποίων έδειξε ότι η δραστηριότητα των short sellers δεν ευθύνεται για την πτώση των μετοχών των περιφερειακών τραπεζών. Δεν υπάρχουν πραγματικά στοιχεία για εκτεταμένο short-selling σε μετοχές μικρότερων τραπεζών, δήλωσε.

Ωστόσο, πρόσθεσε, «εάν κάποιοι συνωμοτούν ή σορτάρουν και τουιτάρουν για μια τράπεζα, θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις και να τιμωρούνται με την πιο αυστηρή ποινή που προβλέπει ο νόμος».

Οι μεγάλες τράπεζες έχουν σε μεγάλο βαθμό ανοσία στις πιέσεις που μαστίζουν τους μικρότερους παίκτες του κλάδου. Οι μετοχές της JP Morgan ανέβηκαν φέτος, ενώ υπήρξε απροσδόκητο άλμα στις καταθέσεις το πρώτο τρίμηνο, σε αναζήτηση ασφάλειας.

Ο 67χρονος Ντάιμον έχει πρωτοστατήσει σε εξαγορές καθ' όλη τη διάρκεια της 17ετούς θητείας του στο τιμόνι της JP Morgan, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς του μεγαλύτερου μέρους της Washington Mutual, της οποίας η κατάρρευση το 2008 είναι η μόνη μεγαλύτερη από εκείνη της First Republic.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ