Σχέδιο «φορο-άμυνας» μετά την άρση των capital controls

Πεδίο δόξης λαμπρό για τις συναλλαγές με τα… μαύρα μετά την πλήρη απελευθέρωση των περιορισμών στις αναλήψεις – Τι σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών

Σχέδιο «φορο-άμυνας» μετά την άρση των capital controls

Με νωπά τα στοιχεία για την ολοένα και διευρυνόμενη «τρύπα στο ΦΠΑ» (VAT GAP) το μέγεθος της οποίας αυξήθηκε ακόμη και μέσα σε περίοδο capital controls, στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται ήδη για την «επόμενη ημέρα» των capital controls. Μπορεί οι περιορισμοί να παραμένουν σε ότι αφορά στις συναλλαγές με το εξωτερικό αλλά στο εσωτερικό, η πλήρης άρση των περιορισμών αυξάνει έναν ούτως ή άλλως μεγάλο κίνδυνο: την τόνωση των συναλλαγών κάτω από τραπέζι με προφανή στόχο την κλοπή ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος. Το σχέδιο περιλαμβάνει παρεμβάσεις στη φορολογική νομοθεσία ώστε να είναι ακόμη χαμηλότερο το όριο των υποχρεωτικών πληρωμών προκειμένου να αναγνωρίζεται η δαπάνη ως επαγγελματική. Επίσης, στο «μικροσκόπιο» μπαίνει και η διάταξη για τις υποχρεωτικές συναλλαγές με κάρτα των νοικοκυριών καθώς κρίνεται ότι είναι ώρα να επανεξεταστεί το «χαμηλό» όριο που προβλέπει η νομοθεσία.

 

Τα capital controls παρά τα δεινά που προκάλεσαν στην ελληνική οικονομία, λειτούργησαν μέχρι τώρα ως ασπίδα για τα φορολογικά έσοδα καθώς η «τεχνητή έλλειψη χαρτονομισμάτων» (όσο και αν εκατομμύρια πολίτες είχαν προλάβει να κάνουν τις αναλήψεις τους) βοήθησε στον περιορισμό των «μαύρων» συναλλαγών. Τώρα, με την πλήρη απελευθέρωση, πέφτει αυτός ο «τείχος» και πρέπει να αναζητηθούν αντίμετρα.

  1. Το πρώτο μέτρο έχει να κάνει με την περαιτέρω μείωση του ορίου επαγγελματικών συναλλαγών που θα πρέπει να πληρώνονται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικού συστήματος (κάρτες ή τραπεζικούς λογαριασμούς). Το όριο είναι αυτή τη στιγμή στα 500 ευρώ και εξετάζεται η περαιτέρω μείωση του
  2. Το δεύτερο μέτρο είναι η επανεξέταση του πλαισίου με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις των νοικοκυριών. Ως γνωστόν, τα νοικοκυριά (με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως για παράδειγμα τους ηλικιωμένους) πρέπει να συλλέγουν ένα ποσό ηλεκτρονικών πληρωμών το οποίο να αντιστοιχεί στο 10-20% του εισοδήματός τους με το ποσοστό να είναι ανάλογο του ύψους του εισοδήματος. Το μέτρο (σε συνδυασμό και με τις φορολοταρίες) έχει κριθεί ως επιτυχημένο ενώ εξετάζεται το κατά πόσο θα μπορούσε να βοηθήσει η αύξηση των ποσοστών, έστω από το 2019 καθώς η φετινή χρονιά φτάνει στο τέλος της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ