Καταιγίδα "πετρελαίου" χτυπά τα ελληνικά νοικοκυριά

Προς 1,1-1,2 ευρώ ανά λίτρο η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου - Από Ιανουάριο το κουτσουρεμένο επίδομα θέρμανσης

Καταιγίδα "πετρελαίου" χτυπά τα ελληνικά νοικοκυριά

Το σημερινό δελτίο τιμών καυσίμων ανεβάζει την τιμή διυλιστηρίου του πετρελαίου θέρμανσης στα 949 ευρώ ανά χίλια λίτρα. Το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, η τιμή ήταν στα 829 ευρώ ενώ πρόπερσι, ανερχόταν στα 683 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι αν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, ένα λίτρο πετρελαίου θέρμανσης θα πωλείται φέτος προς τουλάχιστον 1,1 ευρώ και αυτό στα φθηνότερα πρατήρια του λεκανοπεδίου. Διότι στην επαρχία θα δουν και το 1,2 μπροστά.

 

Οι καταναλωτές δεν μπορούν να προσβλέπουν φέτος ούτε στην σημαντική ενίσχυση από το επίδομα θέρμανσης το οποίο έχει ούτως ή άλλως κουτσουρευτεί στα 12,5 λεπτά ανά λίτρο. Εκτός του ότι έχουν έχουν γίνει αυστηρότερα τα εισοδηματικά κριτήρια, τα χρήματα θα κατατεθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς μετά τις 16 Ιανουαρίου ενώ όσοι καθυστερήσουν να προχωρήσουν στην αγορά του πετρελαίου, θα πάρουν τα χρήματά τους τον… Ιούλιο.

Ο… εχθρός φέτος, είναι η διεθνής τιμή του πετρελαίου το οποίο έχει εκτιναχθεί πάνω από τα 80 δολάρια (ή πάνω από τα 72 δολάρια σε όρους αργού) ενώ οι διεθνείς αναλυτές ποντάρουν σε περαιτέρω άνοδο παρά το γεγονός ότι έχει ήδη καταρριφθεί ρεκόρ τετραετίας.

Η κυβέρνηση δέχεται ήδη πιέσεις από τους πρατηριούχους να προχωρήσει σε μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, αίτημα όμως που δεν αναμένεται να βρει ανταπόκριση φέτος καθώς δεν υπάρχει «χώρος» για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα. Έτσι, ειδικά στις ορεινές περιοχές, θα υπάρξουν πρατήρια που θα πωλούν σε τιμή άνω των 1,2 ευρώ ανά λίτρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ