Ερχονται οι έξυπνοι μετρητές ρεύματος - Πώς θα γλιτώσετε χρήματα

Ερχονται οι έξυπνοι μετρητές ρεύματος - Πώς θα γλιτώσετε χρήματα

Τους παλαιούς μετρητές ρεύματος με σύγχρονα μηχανήματα, τα οποία ουσιαστικά θα μετρούν από απόσταση την κατανάλωση ρεύματος και την ώρα που γίνεται αντικαθιστά η ΔΕΗ, μέσω της θυγατρικής της ΔΕΔΔΗΕ.

 


Στα μέσα Σεπτεμβρίου παραλαμβάνει τους πρώτους 224.000 έξυπνους μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας τους οποίους και θα εγκαθιστά σε νέες συνδέσεις αλλά και σε αντικατάσταση παλιών ρολογιών. Με αυτήν την κίνηση η εταιρεία επιδιώκει να τρέξει νέο πιλοτικό πρόγραμμα τοποθέτησης μετρητών σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Στόχος της διοίκησης της εταιρείας ηλεκτροδότησης είναι μέσα στον νέο χρόνο να έχουν αντικατασταθεί πάνω από 7 εκατ. παλαιά ρολόγια- μετρητές ρεύματος με τα καινούρια, με το συνολικό κόστος της αλλαγής να αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία εν μέρει θα επωμιστούν και οι καταναλωτές μέσω κάποιου τέλους που θα ενσωματωθεί στον λογαριασμό.

Με τους «έξυπνους» μετρητές και τη λειτουργία του κέντρου τηλε-μέτρησης, ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει τη δυνατότητα της απευθείας καταγραφής, μέσω σύγχρονης τεχνολογίας, της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας υπαλλήλων για αυτή τη δραστηριότητα.

Ο μετρητής επικοινωνεί με το διαχειριστή, για τη λήψη μετρητικών δεδομένων, τη βελτιστοποίηση ελέγχου του δικτύου διανομής και τη διαχείριση σφαλμάτων, επιτρέπει την εφαρμογή πολυζωνικών τιμολογίων από τον προμηθευτή και ενημερώνει τον καταναλωτή για την κατανάλωσή του και την ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση ενέργειας.

Με τον έξυπνο μετρητή ο καταναλωτής θα μπορεί να ενημερώνεται με SMS για το ρεύμα που έχει ξοδέψει, τις προγραμματισμένες διακοπές, να βλέπει ιστορικά στοιχεία κατανάλωσης, να λαμβάνει συμβουλές εξοικονόμησης κλπ.

Ακόμη, δίνεται και η δυνατότητα στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να διαμορφώνουν πιο ευέλικτα προγράμματα τιμολόγησης ακόμη και με διαφορετικές τιμές εντός της 24ωρης κλίμακας κατανάλωσης. Κι αυτό γιατί η καταμέτρηση γίνεται σε πραγματικό χρόνο.

Τέλος, μέσω των έξυπνων μετρητών ελέγχεται απόλυτα η ρευματοκλοπή και απώλεια ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ