Τελευταία ελπίδα ο Αρειος Πάγος για τους δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου

Στις 3 Δεκεμβρίου η κρίσιμη και τελεσίδικη δίκη - Οι διαφορετικές αποφάσεις Πρωτοδικείου – Εφετείου και η δραματική πτώση της ισοτιμίας με το ευρώ, η οποία έχει οδηγήσει σε απόγνωση όσους σύναψαν τέτοιες συμβάσεις

Τελευταία ελπίδα ο Αρειος Πάγος για τους δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου

Οριστικά και αμετάκλητα ο Άρειος Πάγος θα κρίνει το θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο, που αφορά χιλιάδες πολίτες. Η δίκη ενώπιον του Αρείου Πάγου προσδιορίστηκε για τις 3 Δεκεμβρίου. Προηγουμένως λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης οι δανειολήπτες είχαν καταθέσει αίτημα επίσπευσης της διαδικασίας ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

 

Πρόκειται για την πιο κρίσιμη δίκη η οποία έχει προσδιοριστεί να διεξαχθεί ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων καθώς αφορά 35.000 δανειολήπτες που σύναψαν συμβάσεις με μία τράπεζα. Ωστόσο, αναμένεται να αποτελέσει νομολογιακό προηγούμενο και για εκείνους οι οποίοι έχουν λάβει δάνεια από όλα πιστωτικά ιδρύματα, κάτι που προσδίδει στην απόφαση του Αρείου Πάγου η οποία αναμένεται να εκδοθεί εντός του 2019 ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα.

Ο συνολικός αριθμός των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο υπολογίζεται περίπου στις 70.000. Η πλειοψηφία των επίμαχων δανειακών συμβάσεων καταρτίστηκε την περίοδο 2006-2008 και το συνολικό τους ύψος υπολογίζεται στα 10 δις ευρώ. Στα χρόνια που ακολούθησε η δραματική πτώση της ισοτιμίας ελβετικού φράγκου ευρώ, οδήγησε τους δανειολήπτες στην απόγνωση καθως αν και πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους, αυτές αντί να μειώνονται αυξάνονταν.

Η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας μετά την απόφαση του Εφετείου Αθηνών το οποίο πριν από σχεδόν οκτώ μήνες εξαφάνισε την πρωτοβάθμια κρίση της ελληνικής δικαίωσης η οποία είχε δικαιώσει πλήρως τους δανειολήπτες. Το Εφετείο Αθηνών-αντίθετα-έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς της τράπεζας.

Ουσιαστικά, το κρίσιμο ζήτημα που εξετάζουν τα ελληνικά δικαστήρια είναι εάν τα επίμαχα δάνεια θα πρέπει να αποπληρωθούν με βάση την ισοτιμία του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ, την χρονική περίοδο της εκταμίευσης τους ή την τρέχουσα.

ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Στην προκειμένη περίπτωση, η πρωτόδικη απόφαση η οποία εκδόθηκε το 2016, μετά την συλλογική αγωγή που κατέθεσαν η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος (ΙΝΚΑ) και οι ενώσεις καταναλωτών Κρήτης και Αιτωλοακαρνανίας, είχε κρίνει καταχρηστικούς τρεις όρους των επίμαχων δανειακών συμβάσεων και είχε απαγορεύσει στο πιστωτικό ίδρυμα να αποκρούει την εκ μέρους των δανειοληπτών καταβολή των δόσεων τους σε ελβετικό φράγκο στο ισόποσο τους σε ευρώ βάσει της ισοτιμίας που υφίστατο κατά το χρόνο εκταμίευσης του δανείου. Ωστόσο, η τράπεζα κατέθεσε έφεση και κατάφερε ενώπιον του Εφετείου να δικαιωθεί. Συγκεκριμένα, το Εφετείο της Αθήνας εξέδωσε την απόφαση του, κρίνοντας ότι τα δάνεια που έχει συναφθεί σε ελβετικό φράγκο πρέπει να εξοφλούνται με βάση την εκάστοτε ισοτιμία με το ευρώ και όχι με βάση την αρχική ισοτιμία εκταμίευσης, επικαλούμενο το άρθρο 291 του Αστικού Κώδικα. Μεταξύ άλλων, το Δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό των δανειοληπτών ότι τα δάνεια ελβετικού φράγκου είναι επενδυτική υπηρεσία για την οποία θα ίσχυαν αυξημένες υποχρεώσεις ενημέρωσης από την τράπεζα, σημειώνοντας ότι ο πελάτης δεν παίρνει κεφάλαια για να επενδυθούν αλλά τα λαμβάνει για να καλύψει τις ανάγκες του. Επίσης, έκρινε ότι τα δάνεια ήταν σε συνάλλαγμα και όχι σε ευρώ με ρήτρα ελβετικού φράγκου. Επιπλέον, το Εφετείο δεν έκανε δεκτό το επιχείρημα των δανειοληπτών περί ανεπαρκούς ενημέρωσης τους από την τράπεζα, σημειώνοντας ότι το πιστωτικό ίδρυμα παρείχε πλήρη ενημέρωση για τους κινδύνους, μέσω ειδικού εντύπου, όπου γινόταν και ρητή αναφορά στον κίνδυνο να προκληθούν «σημαντικές πρόσθετες επιβαρύνσεις» από μεταβολές της ισοτιμίας ή των επιτοκίων του ελβετικού φράγκου. Ωστόσο , πολλά πρωτοβάθμια δικαστήρια, για μεμονωμένες περιπτώσεις δανειοληπτών έχουν κρίνει ακριβώς το αντίθετο.

Σε κάθε περίπτωση ο Άρειος Πάγος πρόκειται να κρίνει οριστικά το ζήτημα βάζοντας τέλος στη πολύχρονη δικαστική διαμάχη μεταξύ των δανειοληπτών και των πιστωτικών ιδρυμάτων. Ήδη, στο Ανώτατο Δικαστήριο έχουν φτάσει και υποθέσεις μεμονωμένων δανειοληπτών πέραν αυτής που αφορά τη συλλογική αγωγή. Πριν μερικούς μήνες παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου απο το Πολιτικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου υπόθεση δανειολήπτριας από την Θεσσαλονίκη. Πάντως, με δεδομένο πως η κρίση που θα εκδοθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας θα αποτελέσει νομολογιακό προηγούμενο το οποίο θα καταλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις χορήγησης δανείων σε ελβετικό φράγκο, θεωρείται βέβαιο πως δεν θα καθυστερήσει η έκδοση της απόφασης μετά τη συζήτηση που θα πραγματοπoιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου 2018.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ