Τα σενάρια για το νέο «ρεκτιφιέ» στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Μεταξύ σφύρας και άκμονος η κυβέρνηση: θέλει να εξαγγείλει νέα τροποποίηση των 120 δόσεων αλλά «φοβάται» την αντίδραση των θεσμών

Τα σενάρια για το νέο «ρεκτιφιέ» στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Για τους δανειστές της χώρας –ακόμη και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς- οι ευκολίες προς τους φορολογούμενους για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο αποτελεί θέμα «ταμπού». Η χώρα, από την πρώτη ημέρα του 3ου μνημονίου υποχρεώθηκε να μην κάνει την παραμικρή ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με μοναδική εξαίρεση τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Παρά τις αλλαγές –με κυριότερη την ένταξη και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του 2017 στη ρύθμιση των 120 δόσεων- εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες εξαιρούνται κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν διατηρούν επαγγελματική ιδιότητα. Έτσι, εξετάζεται ήδη το ενδεχόμενο να υπάρξει ένταξη και των μισθωτών και συνταξιούχων κάτι όμως που δεν θα ισχύσει μαζικά αλλά με συγκεκριμένα κριτήρια (κυρίως εισοδηματικά και περιουσιακά).

 

Οι εισηγήσεις που φτάνουν στο οικονομικό επιτελείο –και οι οποίες διοχετεύονται αντίστοιχα στο γραφείο του πρωθυπουργού- κάνουν λόγο για επέκταση της ρύθμισης των 120 δόσεων χωρίς όμως να παραβιάζονται οι ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες. Έτσι, δεν είναι εύκολο η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων της εφορίας να γίνει ρύθμιση 24 ή 36 δόσεων ούτε είναι εύκολο να ενσωματωθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό όσοι έχουν «κλείσει» τα βιβλία τους. Από την άλλη, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει απαγόρευση ένταξης και των μισθωτών και των συνταξιούχων κάτι όμως που μπορεί να προχωρήσει μόνο αν υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Η ένταξη και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του 2017 στη ρύθμιση δημιούργησε άλλο «αέρα» στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Μπορεί ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν φτάσει στο στάδιο ολοκλήρωσης να μην είναι μεγάλος, ωστόσο καταγράφεται ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Έτσι, αθροιστικά μέχρι σήμερα: -

  • Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης461επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.
  • Έχουν υποβληθεί385αιτήσεις
  • Έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία και ρυθμίσει τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο352επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ