Εκστρατεία... #apodixi_please ξεκινάει η ΑΑΔΕ

Επιστολή με αποδέκτες τα εκατομμύρια των τουριστών συνέταξη η ΑΑΔΕ - καλεί τους τουρίστες να μην πληρώνουν αν δεν πάρουν απόδειξη

Εκστρατεία... #apodixi_please ξεκινάει η ΑΑΔΕ

H Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μετά τις λοταρίες και τις εφόδους των ελεγκτών στους τουριστικούς προορισμούς κάνει από σήμερα το επόμενο βήμα: λανσάρει την εκστρατεία «#apodixi_please» η οποία απευθύνεται πρωτίστως στα εκατομμύρια των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα.

Η επιστολή που αναρτήθηκε πριν από λίγο στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ –με καθυστέρηση είναι η αλήθεια τουλάχιστον για την φετινή χρονιά δεδομένου ότι το ημερολόγιο γράφει 11 Αυγούστου- είναι γραμμένη στην αγγλική, και αποτελεί «μπούσουλα» για τους τουρίστες προκειμένου να κάνουν νόμιμες οικονομικές συναλλαγές.

Η επιστολή αναφέρει:

Καλωσορίσατε στην Ελλάδα!

Αυτό το μήνυμα αποσκοπεί στο να σας ενημερώσει για τα δικαιώματά σας ως καταναλωτές στη χώρα μας. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, όλα τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα μπαρ, οι καφετέριες, οι εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων και γενικώς όλοι οι προμηθευτές προϊόντων και υπηρεσιών (με μερικές εξαιρέσεις όπως είναι οι οδηγοί ταξί και τα περίπτερα) είναι υποχρεωμένοι να αποδέχονται πληρωμές με χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες. Ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται να πληρώσετε με μετρητά. Μπορεί να ζητήσετε να πληρώσετε με κάρτα.

Επιπρόσθετα, όλοι οι προμηθευτές προϊόντων και υπηρεσιών υποχρεούνται στην έκδοση αποδείξεων προς τους πελάτες τους. Ο καταναλωτής δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώσει –είτε με κάρτα είτε με μετρητά- αν δεν τον προμηθεύσουν με έγκυρη απόδειξη (apódixi).

Τα εστιατόρια, τα μπαρ, οι καφετέριες, τα μαγαζιά, τα mini markets and γενικώς όλοι οι προμηθευτές προϊόντων και υπηρεσιών είναι υποχρεωμένοι να έχουν ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές και δεν επιτρέπεται να εκδίδουν αποδείξεις που είναι γραμμένες χειρόγραφα ή εκτυπωμένες σε απλό χαρτί. Για τους επαγγελματίες για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση ταμειακής μηχανής (ορισμένοι προμηθευτές όπως είναι κλινικές, γιατροί, δικηγόροι, ξενοδοχεία) οι χειρόγραφες αποδείξεις που εκδίδονται πρέπει να αναγράφουν το ονοματεπώνυμο, την διεύθυνση και τον εννεαψήφιο αριθμό αναγνώρισης από τις φορολογικές αρχές (ΑΦΜ).

Έτσι, σε κάθε περίπτωση πριν πληρώσετε έχετε το δικαίωμα να ζητάτε απόδειξη και δεν είστε υποχρεωμένοι να πληρώσετε αν δεν σας την δώσουν. Είναι πολύ απλό να λέτε στα ελληνικά «apódixi please»

Και κάτι ακόμη: χρησιμοποιώντας την κάρτα πληρωμών (χρεωστική, πιστωτική ή προπληρωμένη) και ζητώντας απόδειξη, βοηθάτε τις ελληνικές φορολογικές αρχές να συλλέξουν τους φόρους που ούτως ή άλλως συμπεριλαμβάνονται στην τιμή που πληρώνετε. Πρακτικά, συμβάλλετε στην βελτίωση στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδα και μας προσφέρετε τη δυνατότητα να σας προσφέρουμε ακόμη καλύτερες υπηρεσίες, την επόμενη φορά που θα επισκεφτείτε τη χώρα μας.

Καλή διαμονή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ