Αγωνία στους καταναλωτές: Η ΔΕΗ εξετάζει κατάργηση της έκπτωσης 15%

Ο ρόλος της εξειδικευμένης εταιρείας συμβούλων Qualco

Αγωνία στους καταναλωτές: Η ΔΕΗ εξετάζει κατάργηση της έκπτωσης 15%

 

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να καταργηθεί η έκπτωση 15% που παρέχεται στις χρεώσεις προμήθειας του λογαριασμού ρεύματος σε όλους τους συνεπείς πελάτες, ενώ καταλυτικό ρόλο στη διατήρηση ή όχι της έκπτωσης θα παίξει η πορεία της εισπραξιμότητας των οφειλών.

«Τα πάντα θα εξαρτηθούν από την εισπραξιμότητα, η οποία θα πάει καλά, οπότε δεν θα χρειαστεί να πειράξουμε τις εκπτώσεις για τους συνεπείς καταναλωτές» απαντά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, στην ερώτηση αν η επιχείρηση εξετάζει περικοπή, ή κατάργηση, της έκπτωσης 15% στα τιμολόγια, που ισχύει σήμερα για τους συνεπείς πελάτες.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της επιχείρησης για τη φετινή χρονιά. Στοίχημα στο οποίο θα δοθεί μεγάλη έμφαση με τη συνδρομή της εξειδικευμένης εταιρείας συμβούλων Qualco που προσελήφθη πρόσφατα, προκειμένου να συνδράμει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η επιτυχία στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα επιτρέψει τη διατήρηση της έκπτωσης για τους συνεπείς πελάτες, τονίζει η διοίκηση της ΔΕΗ, σημειώνοντας παράλληλα ότι εξετάζονται όλες οι διαθέσιμες επιλογές που περιλαμβάνουν την τιτλοποίηση απαιτήσεων, την εκχώρηση τους ή τη θέση τους ως ενέχυρου για δανεισμό. Αναφέρεται μάλιστα ότι όσο καλύτερα οργανωμένος είναι ο μηχανισμός συλλογής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τόσο καλύτεροι θα είναι και οι όροι του δανεισμού.

Δείγμα γραφής για την αλλαγή στάση της ΔΕΗ έναντι των οφειλετών δόθηκε πρόσφατα με τον χειρισμό των χρεών από τους οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων, όπου επιστρατεύθηκε ακόμη και η διακοπή της ηλεκτροδότησης, προκειμένου να εξοφληθούν ή να ρυθμιστούν τα χρέη.

Κρίσιμο ζήτημα αποτελεί επίσης το θέμα των λεγόμενων τελικών πελατών, δηλαδή καταναλωτών που είτε έχουν διακόψει δραστηριότητα έτους είτε συνεχίζουν με διαφορετικό ΑΦΜ, προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή χρεών. Πρόκειται για περίπου 600. 000 πελάτες το χρέος των οποίων κυμαίνεται στα 800 εκατομμύρια ευρώ. Η ΔΕΗ έχει ζητήσει από τη ΡΑΕ να μην επιτρέπεται η τροφοδοσία τους ακόμη και με το νέο ΑΦΜ εφόσον αποδεικνύεται ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ